Vaker klachten over woningopkopers
Gepubliceerd op: 07-06-2021
Geprint op: 23-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/klachten-woningopkopers/
Ga naar de hoofdinhoud

'Wilt u uw huis verkopen? Geen makelaars- en notariskosten voor de verkoper!' Folders met dit soort teksten vallen met regelmaat op de mat van Rotterdammers. De gemeente krijgt er steeds vaker klachten over.

Zogenoemde dealfinders proberen panden voor een prijs onder de marktwaarde te kopen. Om ze vervolgens voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen of te verhuren. Het gebeurt ook dat ze woningen opsplitsen voor kamerverhuur. Doordat de huizen niet worden verkocht op de openbare markt, maken woningzoekenden geen kans.

Bewoners ervaren de reclamefolders als opdringerig en misleidend, ook omdat soms bedrieglijke taal wordt gebruikt. Vaak willen ze hun woning helemaal niet verkopen. Bovendien vallen de folders meestal onder het ongewenste reclamedrukwerk. Het verspreiden hiervan is sinds 1 november 2020 verboden. Folders mogen alleen worden bezorgd in brievenbussen met een JA/JA-sticker.

Adverteerders die zich daar niet aan houden, kunnen een boete krijgen. De gemeente benadert dealfinders om hen te wijzen op dit verbod en op de regels voor goede verhuur.

Meer informatie

Ontvangt u ongewenste reclamefolders? U kunt dit melden bij de gemeente.