Rotterdamse Kinderrechten Award
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 19-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kinderrechtenaward/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Op 20 november 2018 vond de Rotterdamse Kinderrechten Award voor de tweede keer plaats in het stadhuis. Drie Rotterdammers en drie Rotterdamse organisaties kregen ruimte om hun initiatief te pitchen.

Met het initiatief dragen zij bij aan het kansrijk, veilig en gezond opgroeien van jeugd in Rotterdam. De winnaars van de Rotterdamse Kinderrechten Awards 2018 ontvingen een speldje, certificaat en geldbedrag om het initiatief te realiseren.

Winnaar categorie Rotterdamse organisatie: Big Brothers, Big Sisters

Big Brothers, Big Sisters zet zich in voor kinderen die het thuis niet makkelijk hebben. Dit doet zij door de kinderen te koppelen aan een 'big brother’ of ‘big sister’ die met hen elke week iets leuks gaat doen of hen op school extra aandacht geeft. Met hun inzet bereiken zij veel Rotterdamse kinderen. De mentoren zijn een vertrouwenspersoon voor het kind en samen werken ze aan niet alleen aan een leuke middag, maar ook aan een betere toekomst voor het kind. Dit sprak de jury erg aan.

Winnaar categorie Rotterdammer: Celien Anches

Celien is als een oma voor veel schoolkinderen. Zo is zij begonnen schooltassen vol met schoolspullen in te zamelen voor ouders die dit zelf niet kunnen betalen. De jury vond dit een mooi initiatief, dat bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Vanaf de eerste schooldag kunnen kinderen meedoen en zo het schooljaar goed starten. Celien is het initiatief gestart door haar eigen nare ervaring om te zetten in iets positiefs.

Welke initiatieven komen in aanmerking voor de award?

Kansrijke initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn: groot of klein. Ieder verhaal telt! Het gaat er vooral om dat ze bijdragen aan het veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen tussen 0 en 18 jaar. Denk aan een buurtbewoner die een veilige plek biedt aan een kind dat het thuis moeilijk heeft. Een leraar die online pesten onder jongeren tegengaat. Een organisatie die sportactiviteiten in de wijk organiseert, zodat kinderen even weg zijn uit een onveilige thuissituatie. Of een stichting met een sport- en spelaanbod voor jongeren die niet met het reguliere aanbod kunnen meedoen. De genomineerde organisatie of persoon moet zich nu al met het initiatief inzetten voor de rechten van het kind en dit ook willen blijven doen.

Meer informatie

De rechten van kinderen staan in het kinderrechtenverdrag. Het kinderrechtenverdrag gaat over thema’s die belangrijk zijn in het leven van kinderen. Een paar voorbeelden: recht op onderwijs, recht op bescherming tegen mishandeling en geweld, recht op gezondheidszorg en recht op opgroeien bij de ouders. Kijk op de pagina van De Kinderombudsman voor een overzicht van alle kinderrechten.

Meer informatie: