Rotterdamse Kinderrechten Award
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kinderrechtenaward/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Engracia Castelen en Stichting Niet graag een lege maag zijn de winnaars geworden van de Rotterdamse Kinderrechten Award! Dit maakte wethouder Judith Bokhove op maandagavond 16 november 2020 bekend.

Met het uitreiken zet de gemeente Rotterdam een organisatie én een persoon in het zonnetje, die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Daarnaast is de uitreiking de officiële start van de Week tegen Kindermishandeling.

Dit jaar werd er voor personen ook een tweede en derde prijs uitgereikt. Rotterdammers Jolanda Hoogenboom en Benjamin Sabotinov wonnen als personen een geldbedrag van 750 en 500 euro. Jolanda voor haar Sinterklaasinitiatief waarbij ze speelgoed inzamelt voor kinderen uit arme gezinnen. Benjamin Sabotinov voor zijn activiteiten in zijn wijk, zoals het organiseren van kinderfeesten en zijn streven naar het oprichten van een buurthuis voor de plaatselijke jeugd.

Genomineerden

Tot en met 9 oktober kon u hier doorgeven wie volgens u de Rotterdamse Kinderrechten Award verdient. De jury maakte een eerste keuze uit de genomineerde organisaties en personen.

Het huis van Engracia is de zoete inval voor de kinderen én ouders in de Beverwaard. Het functioneert als een soort buurtcentrum in de wijk. Binnen organiseert ze allerlei activiteiten als knutsel- en spelletjesmiddagen of zingen en muziek maken in een brassband. Maar ook etentjes en uitstapjes staan op haar repertoire. Ze wordt in de nominaties omschreven als een vrouw met een gouden hart, die kinderen graag een veilig plekje geeft in de wijk. ‘Kinderen moeten kind kunnen zijn.’ De jury is onder de indruk van de liefdevolle en tomeloze inzet van Engracia voor de buurtkinderen in de Beverwaard.

Al acht jaar lang begint Jolanda in september in haar huis speelgoed, chocoladeletters en cadeaupapier op te slaan. Samen met vrienden pakt ze alles in om op 5 december de cadeautjes te kunnen schenken aan kinderen van gezinnen die door geldgebrek geen Sinterklaas kunnen vieren. Dit doet ze door actief organisaties als de Voedselbank en de maatschappelijke opvang te benaderen en de samenwerking aan te gaan. Zo wist ze het eerste jaar al ruim 2000 kinderen een cadeau te geven. Hiermee geeft ze een positieve impuls aan het leven van een kind dat in armoede opgroeit, vindt de jury.

Nog geen twintig jaar, maar al een aantal jaar actief in de wijk. Benjamin besefte al op jonge leeftijd dat er kinderen in zijn wijk wonen waarvan de ouders niet voldoende geld hebben om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. De jongeman sloeg aan het organiseren. Van kinderfeest tot en met snuffelmarkt. En zijn volgende stap: een buurthuis voor de jeugd. Een plek waar ze terecht kunnen en zo niet hoeven rondhangen op de straat. ‘Hij verdient dit’ en ‘Onze held’ staat in de nominaties. Volgens de jury zeker waar. Met bewondering namen ze kennis van zijn inzet voor de jeugd en zijn betrokken organisatietalent.

De door de jury geselecteerde organisaties:

Samen werken aan een betere toekomst voor een kind. Dat doet Team Toekomst, bestaande uit een aantal moeders en ervaren activiteitenaanbieders in de wijk Delfshaven. Hoe ze dat doen? Begeleiding aanbieden aan gezinnen om samen te komen tot de beste talentontwikkeling voor hun kind. Al jarenlang zagen de leden van Team Toekomst in hun wijk dat kinderen in armoede opgroeien en daardoor geen gelijke kansen kregen. Dat moest veranderen. De jury is onder de indruk van de professionele en betrokken aanpak van Team Toekomst.

Een veilige thuishaven waar biculturele kinderen zonder oordeel hun verhaal kunnen doen. Stichting Innerdaddy streeft naar empowerment van de jeugd, door samen met hen te werken aan hun persoonlijk ontwikkeling en het versterken van hun identiteit. Bij veel van deze jongens en meisjes zijn bepaalde onderwerpen taboe om thuis te bespreken. Bijvoorbeeld seksualiteit in algemene zin, seksuele geaardheid, financiën en relaties. De stichting ondersteunt kinderen, die in de knel zitten rondom de vraag wie ze zijn en wat ze willen. Volgens de jury een prachtig, maar ook aangrijpend voorbeeld hoe het gemis van een vader kan leiden tot veel moois.

Zonder eten naar school. Helaas zijn er nog te veel kinderen in de Rotterdamse wijken die dit overkomt. Dat beviel Johan niet en begon met boterhammen smeren. Van halal, naar hagelslag, voor ieder wat wils. Inmiddels heeft ‘de boterhammenman’ een stichting opgezet: Niet graag een lege maag. Zo hoopt hij met vrijwilligers nog voor veel meer kinderen met een lege maag te smeren. Hij maakt afspraken met scholen en levert daar zijn lunchpakketjes af. En voorziet nu ook in informatie over gezonde voeding. Met al deze inzet draagt de stichting bij aan een van de belangrijke basisrechten van een kind, een gezond leven, vindt de jury.

Jury

De jury bestond dit jaar uit:

 • Stans Goudsmit (voorzitter) - Rotterdamse Kinderombudsman
 • Suzanne Huig - Hoofdredacteur Jong 010
 • Shanayla Abdoel - Young010
 • Aloali Kananpour - Stichting Confro Theater
 • Ismail Aghzanay - Docent Designcollege + Leraar van het Jaar 2018

Uit te reiken bedragen

Naast de Rotterdamse Kinderrechten Award, ontvangt een organisatie 7.500 euro. De winnende Rotterdammer ontvangt de Rotterdamse Kinderrechten Award en het bedrag van 1.250 euro. De tweede Rotterdammer 750 euro, de derde Rotterdammer 500 euro. De drie genomineerde organisaties moeten elk een pitch geven over wat zij precies doen en wat zij graag met de prijs willen doen op de dag van uitreiking. Een jury bepaalt dan welke organisatie wint. De jury bepaalt eerder welke Rotterdammer op welke plek eindigt. Dit wordt ook bekendgemaakt op de dag van uitreiking zelf.

Zich inzetten voor de rechten van het kind betekent dat het initiatief / de activiteit bijdraagt aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Het initiatief / de activiteit moet aansluiten bij één van de kinderrechten
van het Kinderrechtenverdrag. De belangrijkste kinderrechten:

 • het recht op onderwijs
 • het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • het recht op bescherming tegen discriminatie
 • het recht op een eigen geloof
 • het recht op identiteit
 • het recht op gezondheidszorg
 • het recht op informatie

Alle personen of organisaties (zoals stichtingen, instellingen, scholen of bedrijven) kunnen meedingen naar de award. Wel is het noodzakelijk dat de persoon woonachtig is in de gebieden van Rotterdam en dat de organisatie  in de gebieden gevestigd is. (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Genomineerden hebben een project of initiatief ontwikkeld met aandacht voor kinderrechten en verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in de gebieden van Rotterdam. De genomineerde organisatie of persoon moet zich nu al met het initiatief inzetten voor de rechten van het kind en dit ook willen blijven doen.

Voor Rotterdammers geldt verder dat:

 • deze Rotterdammer een eigen initiatief heeft opgezet
 • de activiteit niet beroepsmatig wordt uitgevoerd
 • de activiteit belangeloos wordt uitgevoerd. Er mag wel een vrijwilligersbijdrage ontvangen worden
 • de Rotterdammer 18 jaar of ouder is.

Voor organisaties geldt verder dat:

 • het een profit of non-profit organisatie betreft zoals een stichting, instelling, school of bedrijf
 • het gaat om een Rotterdams initiatief dat vanuit de organisatie naar buiten wordt gedragen en nadrukkelijk niet op persoonlijke titel.

Betaalde medewerkers in dienst van gemeente Rotterdam en leden van de jury kunnen niet meedingen naar de award.

Meer informatie

De rechten van kinderen staan in het kinderrechtenverdrag. Het kinderrechtenverdrag gaat over thema’s die belangrijk zijn in het leven van kinderen. Een paar voorbeelden: recht op onderwijs, recht op bescherming tegen mishandeling en geweld, recht op gezondheidszorg en recht op opgroeien bij de ouders. Kijk op de pagina van De Kinderombudsman voor een overzicht van alle kinderrechten.

Meer informatie: