Een mooi en toekomstbestendig IJsselmonde
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ijsselmonde/
Ga naar de hoofdinhoud

Als stad vinden we het belangrijk dat IJsselmonde een fijne wijk is om te wonen voor iedereen. We willen ook dat het een fijne wijk blijft. Daarvoor zijn volop kansen.

Bewoners, ondernemers, corporaties en de gemeente hebben allemaal ideeën om aan de slag te gaan in de wijk. Ideeën om de openbare ruimte aantrekkelijker, groener en veiliger te maken. In IJsselmonde hebben we de ruimte om daarmee aan de slag te gaan.

Uitdagingen in IJsselmonde

IJsselmonde is een ruime, groene wijk waar veel mensen graag wonen. Tegelijk zien we ook uitdagingen. De stad heeft meer woningen nodig en meer groen. Rotterdammers moeten zich veilig voelen. En Rotterdam moet beter bestand zijn tegen klimaatverandering, met grote hitte of extreme regen. Stuk voor stuk zijn dat uitdagingen die niet voorbijgaan aan IJsselmonde.

Een gebiedsvisie: nadenken over de toekomst

Daarom moeten we nadenken over de toekomst. We zijn bezig met een gebiedsvisie voor het centrum van IJsselmonde. Daarin staat hoe we willen werken aan een wijk waar het goed wonen is, met een levendig stadshart en een fijne, groene openbare ruimte.

Samen met u

Die gebiedsvisie is nog niet af: we willen graag met u in gesprek. Want een mooie toekomst voor IJsselmonde maken we samen.

Aan de volgende thema's willen we werken:

Een winkelcentrum waar je alleen komt om boodschappen te doen voelt niet aan als een stadshart. Daaraan willen we werken: een stadshart waar je elkaar graag ontmoet en waar altijd iets te beleven is. Met het plein voor de bibliotheek als echt stadsplein.

Rotterdam groeit, en dus moeten we meer bouwen. Voor IJsselmonde betekent dat: niet alleen sociale woningbouw, maar woningen voor alle inkomens. Voor starters, voor gezinnen en voor senioren. Daar wordt de wijk sterker van. En we willen meer doen met ons groen: groen waar je elkaar ontmoet, waar iets te beleven valt en waar je koelte vindt als het heet is.

Op dit moment heeft de auto ruim baan in IJsselmonde. Meer en betere groene fiets- en wandelroutes maken de wijk aantrekkelijker en verkeersveiliger. En het is ook nog eens gezond.

De wereld verandert voortdurend. Daarom willen we een gebiedsvisie die we snel kunnen aanpassen als dat nodig is. Zodat de ontwikkeling van IJsselmonde niet stil komt te liggen als het een keer tegenzit.

Het mooiste IJsselmonde maken we samen. Voor de gebiedsvisie gaan we daarom graag met u in gesprek. Want IJsselmonde, dat bent u. Met uw ideeën wordt de gebiedsvisie écht IJsselmonds.

Wijkbewoners konden de afgelopen tijd meedenken over hoe IJsselmonde er in de toekomst uit komt te zien. Lees er hier meer over:

Een groot groen bord in de vorm van een hart staat voor de bibliotheek van IJsselmonde. Op het hart de vraag: Heeft u ideeën voor stadshart IJsselmonde?

Wijkbewoners konden de afgelopen tijd meedenken over hoe IJsselmonde er in de toekomst uit komt te zien. Dit heet een 'gebiedsvisie'. Een visie is nodig voor de ontwikkeling van een gebied, wijk of centrum. Het is het begin van de plannen voor de wijk. In dit document staan de resultaten en uitkomsten hiervan. De gemeente neemt de resultaten mee in het afmaken van de gebiedsvisie. De verwachting is dat de gebiedsvisie eind 2022 of begin 2023 wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Uw reacties

IJsselmondenaren zijn redelijk tevreden over het aanbod van winkels in Keizerswaard. Ze vinden dat ze er vooral terecht kunnen voor de dagelijkse boodschappen. Een reactie: ‘Alle winkels die ik nodig heb zijn er’. Een deel van de deelnemers ziet ‘weinig verschillende winkels’ en wil ‘leukere winkels’. Op het plein willen sommigen meer levendigheid en gezelligheid. Veel mensen geven aan dat ze het in IJsselmonde plezierig wonen vinden. Ze vinden het groene karakter van de wijk prettig. Maar er zijn ook bewoners die zeggen dat ze IJsselmonde saai en soms ook onveilig vinden. Uit de gesprekken die medewerkers voerden komt - duidelijker dan uit de vragenlijsten - naar voren dat mensen niet tevreden zijn over de fietspaden.

De komende tijd zullen er nog meer gesprekken zijn met onder meer met winkeliers en ondernemers in Keizerswaard. Houdt u deze pagina of de nieuwsbrief Rotterdam Wijknieuws in de gaten voor meer nieuws.

Klik hieronder op de link om het reactiedocument te downloaden (pdf).

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van wat er in uw wijk gebeurt? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Rotterdam Wijknieuws. U kunt zelf aangeven van welke wijken u nieuws wil ontvangen. De nieuwsbrief verschijnt elke twee weken.

Voor vragen over de gebiedsvisie IJsselmonde kunt u mailen naar centrumplanIJsselmondeSO@rotterdam.nl.