Hoogvliet
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoogvliet/
Ga naar de hoofdinhoud

In Hoogvliet wonen 34.000 inwoners verdeeld over acht buurten: Meeuwenplaat, Zalmplaat, Boomgaardshoek en het Centrum/Middengebied, Westpunt, Nieuw Engeland/Digna Johannapolder, Oudeland en Tussenwater.

De inwoners worden vertegenwoordigd door gebiedscommissie Hoogvliet. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Nieuws

Als u de gemeente zoekt en u weet niet waar u moet zijn? Of heeft u vragen, zorgen over uw wijk of iets te melden over buitenruimte of veiligheid? Loop dan even binnen in onze Wijkhub.

Het centrum van Hoogvliet gaat zich de komende jaren ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied waar je fijn kunt winkelen, wonen en verblijven. Het college heeft hiervoor met de goedkeuring van de Ontwikkelvisie Stadshart Hoogvliet het startsein gegeven.

De komende jaren ontwikkelt het Oedevlietsepark zich steeds verder tot een kindvriendelijke wijk voor kleine huishoudens en gezinnen. Hierdoor ontstaan de woonbuurten Parkbuurt, Zuiderbaken, Dijkzone en Rietkamers. Lees er meer over op de pagina Oedevlietsepark.

Hoogvliet wordt omgeven door een 10 kilometer lange recreatieve route. Deze Groene Gordel knappen we in 2020 op. Lees meer op de pagina Groene gordel.

Gebiedscommissie

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de gebiedscommissies, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de gebiedscommissie bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Gebiedscommissie Hoogvliet, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de gebiedscommissieleden ook persoonlijk benaderen:

Kelly van Bever

Gebiedscommissielid (augustus 2018)

Telefoon 14 010

E-mail km.vanbever@gebiedscommissierotterdam.nl

Ron Brekelmans

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 251 729 13

E-mail raw.brekelmans@gebiedscommissierotterdam.nl

Remko van den Burg

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail rw.vandenburg@gebiedscommissierotterdam.nl

Bodil Cornelissen

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail b.cornelissen@gebiedscommissierotterdam.nl

Ahmet Güngör

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 130 679 34

E-mail a.gungor@gebiedscommissierotterdam.nl

Cor van Hulst

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail c.vanhulst@gebiedscommissierotterdam.nl

Jan Koopmans

Gebiedscommissielid (februari 2021)

Telefoon 14 010

E-mail j.koopmans@gebiedscommissierotterdam.nl

Barry Mellegers

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail b.mellegers@gebiedscommissierotterdam.nl

Ellen Polderdijk

Gebiedscommissielid (mei 2021)

Telefoon 14 010

E-mail e.polderdijk@gebiedscommissierotterdam.nl

Martin Sips

Gebiedscommissielid (augustus 2018)

Telefoon 14 010

E-mail mj.sips@gebiedscommissierotterdam.nl

Edwin Smid

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail e.smid@gebiedscommissierotterdam.nl

Simone Smid

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.smid@gebiedscommissierotterdam.nl

Branco Winkels

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail bbtt.winkels@gebiedscommissierotterdam.nl

Op de groepsfoto ziet u van links naar rechts: Ron Brekelmans, Remko van den Burg, Kelly van Bever, Martin Sips, Mieke Zuijdervelt (afgetreden), Simone Smid, Esther van der Stel (afgetreden), Barry Mellegers, Ahmet Güngör, Edwin Smid, Bodil Cornelissen, Cor van Hulst, Branco Winkels.

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Uitvoeringsplannen

Het college van B&W heeft voor belangrijke onderwerpen op het gebied van stadsbeheer, stadsontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling en veiligheid een uitvoeringsplan gemaakt. De uitvoeringsplannen geven aan hoe er in de gebieden wordt gewerkt aan de in de gebiedsplannen gestelde prioriteiten en inspanningen. In het uitvoeringsplan is rekening gehouden met vragen en behoeften in de gebieden en de plannen zijn voor advies voorgelegd aan de gebiedscommissie.

Hoogvliet ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door groen.

Hoogvliet transformeert na de 2e Wereldoorlog in de eerste Nederlandse satellietstad: een nieuwe woonplek voor werknemers in de petrochemie en de Rotterdamse haven. De werknemers komen vanuit het hele land en daarbuiten. In de jaren 70 en 80 verliezen industriearbeiders op grote schaal hun baan en verpauperen sommige wijken. Dit is de aanleiding voor de grootste herstructurering van het land die in 1999 van start gaat.

De ruim 34.000 inwoners zijn tevreden over het wonen in Hoogvliet: peilingen laten dat keer op keer zien. Hoogvlieters zijn betrokken bij wat er gebeurt in hun directe omgeving en bereid de handen uit de mouwen te steken. Hoogvliet heeft een wat oudere bevolking vergeleken met het Rotterdams gemiddelde. Vooral de inwoners van Hoogvliet Zuid zijn overwegend ouder. In Hoogvliet Noord wonen veel gezinnen.

Voorzieningen als scholen en winkels zijn er in alle 8 wijken. Het openbaar vervoer is prima geregeld met buslijnen en 3 metrostations. Het centraal gelegen winkelcentrum De Binnenban trekt bezoekers uit de hele regio. In Hoogvliet is verder een jachthaven, een manege, een kinderboerderij en er kan volop gesport worden. Campus Hoogvliet in Meeuwenplaat is een unieke plek voor jongeren waar onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. Villa Vonk in Oudeland combineert basisonderwijs met een wijkontmoetingscentrum.