Hoogvliet
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoogvliet/
Spring naar het artikel

In Hoogvliet wonen 34.000 inwoners verdeeld over acht buurten: Meeuwenplaat, Zalmplaat, Boomgaardshoek en het Centrum/Middengebied, Westpunt, Nieuw Engeland/Digna Johannapolder, Oudeland en Tussenwater.

De inwoners worden vertegenwoordigd door gebiedscommissie Hoogvliet. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de gebiedscommissies, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Nieuws

Heeft u een goed idee voor een feestelijke viering van de jaarwisseling? Laat het dan horen! Het feest wordt dit jaar anders. De gemeenteraad besloot namelijk op 23 april 2020 tot een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in de hele stad.

Oud en nieuw moet wel een gezellig feestje worden, daarom vragen de gemeente en de gebiedscommissie Hoogvliet uw hulp. Het belangrijkste is dat uw voorstel uitgevoerd kan worden tussen donderdag 31 december 23.00 uur en vrijdag 1 januari 1.00 uur. Het kunnen daarom geen activiteiten overdag, of een kinderfeest zijn. Verder is bijna alles mogelijk. De gemeente draagt maximaal 50.000 euro bij.

Stuur uw idee vóór 28 juni 2020 aan de gebiedscommissie via het e-mailadres gebiedhoogvliet@rotterdam.nl. Belangrijk bij het insturen van ideeën is om de coronarichtlijnen van het RIVM in het achterhoofd te houden. De ingediende ideeën worden beoordeeld op de te verwachten kosten, de verschillende doelgroepen en de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Gemeentepeiler

Voor het indienen van de ideeën voor Oudjaarsavond kunt u gebruik maken van de Gemeentepeiler. Dit is een gebruiksvriendelijke app voor de smartphone, waarmee u regelmatig uw mening kunt geven over thema’s en onderwerpen die spelen in uw gebied. Ruim 700 Hoogvlieters gingen u voor en installeerden de app op hun telefoon. De peilingen die binnenkomen op uw telefoon alsof het een WhatsApp bericht is, bestaan uit minimaal 1 tot maximaal 15 vragen. Na het beantwoorden van de vragen ziet u direct een tussenresultaat. Na afloop van een peiling verschijnt ook de einduitslag op uw smartphone. Lees meer over de Gemeentepeiler in de onderstaande bewonersbrief.

Het officiële feestelijke moment voor de start bouw van het nieuwbouwproject Parkbuurt in Hoogvliet Rotterdam wordt, in verband met het COVID-19 virus, nog even uitgesteld. De bouw van de eerste fase van het project is inmiddels al enige tijd van start en gaat in volle vaart door. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de skeletten van de woningen. De realisatie van het project is in handen van Heijmans Vastgoed, die inmiddels ook de vergunningen heeft toegekend gekregen voor fase 2 van het project. Daarmee is de realisatie van Parkbuurt een feit en wordt er een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de bouwopgave van Rotterdam.

Wonen in het park

Parkbuurt bestaat uit 137 koopwoningen verdeeld over 5 hofjes. De voorzijde van de woningen hebben een veranda en zijn direct verbonden met het Oedevlietsepark. Het park in de voortuin maakt het een fijne plek waar je niet alleen woont, maar samen. Een plek waar nieuwe herinneringen worden gemaakt. De achtertuinen zijn royaal en liggen besloten. Parkbuurt bestaat uit diverse typen eengezinswoningen, herenhuizen en twee-onder-één-kapwoningen. De woningen worden energiezuinig gebouwd, aangesloten op stadsverwarming, voorzien van slimme besturing en monitoring en er is veel aandacht voor het groen en de natuur. Op de plek waar Parkbuurt wordt gebouwd stonden tot jaren geleden portiekflats, die menig inwoner van Hoogvliet zich nog kan herinneren. De nieuwbouw zorgt nu voor een verdere vergroening en invulling van het park.

De oplevering van de woningen in fase 1 staat gepland voor eind 2020. De start van de bouw van fase 2 staat gepland voor juli 2020, waarvan de eerste woningen naar verwachting medio 2021 worden opgeleverd. De verkoop van fase 2 is inmiddels begonnen. Er zijn nog enkele woningen beschikbaar, zie parkbuurt010.nl.

Hoogvliet ontwikkelt

De start van de realisatie van Parkbuurt is een positieve ontwikkeling voor Hoogvliet Rotterdam. Eind jaren negentig is in Hoogvliet gestart met een grootschalige herstructurering. De ontwikkeling rondom het Oedevlietsepark is onderdeel van een masterplan. Tijdens de crisis heeft het proces nagenoeg stilgelegen, maar onder andere door het aantrekken van de economie gaat de gemeente door met de ontwikkeling van het masterplan Oedevlietsepark en daarmee de woonbuurten Parkbuurt, Zuiderbaken en een deel van de Dijkzone en Rietkamers. Het masterplan is inmiddels aangevuld met de concrete invulling en beplantingsschema van de openbare ruimte in Parkbuurt. Parkbuurt krijgt daarmee een fraaie aanvulling op het huidige naastgelegen Oedevlietsepark. De presentatie van de invulling van het park heeft inmiddels plaatsgevonden en is zeer enthousiast ontvangen door de toekomstige woningeigenaren van Parkbuurt en de buurt zelf. Ook in andere delen van Hoogvliet wordt er volop ontwikkeld.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de gebiedscommissie bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Gebiedscommissie Hoogvliet, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de gebiedscommissieleden ook persoonlijk benaderen:

Kelly van Bever

Gebiedscommissielid (augustus 2018)

Telefoon 14 010

E-mail km.vanbever@gebiedscommissierotterdam.nl

Ron Brekelmans

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 251 729 13

E-mail raw.brekelmans@gebiedscommissierotterdam.nl

Remko van den Burg

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail rw.vandenburg@gebiedscommissierotterdam.nl

Bodil Cornelissen

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail b.cornelissen@gebiedscommissierotterdam.nl

Ahmet Güngör

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 130 679 34

E-mail a.gungor@gebiedscommissierotterdam.nl

Cor van Hulst

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail c.vanhulst@gebiedscommissierotterdam.nl

Barry Mellegers

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail b.mellegers@gebiedscommissierotterdam.nl

Martin Sips

Gebiedscommissielid (augustus 2018)

Telefoon 14 010

E-mail mj.sips@gebiedscommissierotterdam.nl

Edwin Smid

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail e.smid@gebiedscommissierotterdam.nl

Simone Smid

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.smid@gebiedscommissierotterdam.nl

Esther van der Stel

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail e.vanderstel@gebiedscommissierotterdam.nl

Branco Winkels

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 14 010

E-mail bbtt.winkels@gebiedscommissierotterdam.nl

Mieke Zuijdervelt

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail mh.zuijdervelt@gebiedscommissierotterdam.nl

Op de groepsfoto ziet u van links naar rechts: Ron Brekelmans, Remko van den Burg, Kelly van Bever, Martin Sips, Mieke Zuijdervelt, Simone Smid, Esther van der Stel, Barry Mellegers, Ahmet Güngör, Edwin Smid, Bodil Cornelissen, Cor van Hulst, Branco Winkels.

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Uitvoeringsplannen

Het college van B&W heeft voor belangrijke onderwerpen op het gebied van stadsbeheer, stadsontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling en veiligheid een uitvoeringsplan gemaakt. De uitvoeringsplannen geven aan hoe er in de gebieden wordt gewerkt aan de in de gebiedsplannen gestelde prioriteiten en inspanningen. In het uitvoeringsplan is rekening gehouden met vragen en behoeften in de gebieden en de plannen zijn voor advies voorgelegd aan de gebiedscommissie.

Hoogvliet ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door groen.

Hoogvliet transformeert na de 2e Wereldoorlog in de eerste Nederlandse satellietstad: een nieuwe woonplek voor werknemers in de petrochemie en de Rotterdamse haven. De werknemers komen vanuit het hele land en daarbuiten. In de jaren 70 en 80 verliezen industriearbeiders op grote schaal hun baan en verpauperen sommige wijken. Dit is de aanleiding voor de grootste herstructurering van het land die in 1999 van start gaat.

De ruim 34.000 inwoners zijn tevreden over het wonen in Hoogvliet: peilingen laten dat keer op keer zien. Hoogvlieters zijn betrokken bij wat er gebeurt in hun directe omgeving en bereid de handen uit de mouwen te steken. Hoogvliet heeft een wat oudere bevolking vergeleken met het Rotterdams gemiddelde. Vooral de inwoners van Hoogvliet Zuid zijn overwegend ouder. In Hoogvliet Noord wonen veel gezinnen.

Voorzieningen als scholen en winkels zijn er in alle 8 wijken. Het openbaar vervoer is prima geregeld met buslijnen en 3 metrostations. Het centraal gelegen winkelcentrum De Binnenban trekt bezoekers uit de hele regio. In Hoogvliet is verder een jachthaven, een manege, een kinderboerderij en er kan volop gesport worden. Campus Hoogvliet in Meeuwenplaat is een unieke plek voor jongeren waar onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. Villa Vonk in Oudeland combineert basisonderwijs met een wijkontmoetingscentrum.

\