Hoogvliet
Gepubliceerd op: 19-01-2017
Geprint op: 20-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hoogvliet/
Spring naar het artikel

In Hoogvliet wonen 34.000 inwoners verdeeld over acht buurten: Meeuwenplaat, Zalmplaat, Boomgaardshoek en het Centrum/Middengebied, Westpunt, Nieuw Engeland/Digna Johannapolder, Oudeland en Tussenwater.

De inwoners worden vertegenwoordigd door gebiedscommissie Hoogvliet. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de gebiedscommissies, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Bianca Dool van team Tussenwater, Kitty Engelmoer en Lies van de Perk van team ontmoetingscentrum Huis Madelief en Sandra van Roon van ‘5 december feest voor ieder kind’ zijn genomineerd voor de titel Hoogvlieter van 2019.

De gebiedscommissie waardeert de inzet van de vele onmisbare vrijwilligers. Je komt ze tegen op allerlei plekken, zoals bij speeltuinen en sportverenigingen, in verzorgingshuizen en op scholen. Ook brengen ze ouderen een bezoek voor bijvoorbeeld een praatje. Om die waardering te tonen, reikt de gebiedscommissie ieder jaar de titel Hoogvlieter van het jaar uit. Hoogvlieters hebben de afgelopen weken zeven kandidaten voorgedragen. Bianca Dool, Kitty Engelmoer en Lies van de Perk en Sandra van Roon kregen de meeste stemmen en maken kans op de titel.

U kon tot en met 31 december stemmen op uw favoriet. De gebiedscommissie betrekt die uitslag bij de keuze van de winnaar van de titel. Die maakt ze bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdagavond 8 januari. U bent vanaf 19.00 uur welkom in partycentrum Flamingo (Lengweg 150).

De genomineerden

  • Sandra van Roon regelt met haar actie ‘5 december feest voor ieder kind’ snoep en cadeautjes voor kinderen waar thuis geen geld is voor het Sinterklaasfeest. Spullen die ze uit het hele land krijgt, verkoopt ze of ruilt ze voor snoep en speelgoed. Ze doet dit voor 400 basisschoolleerlingen in Hoogvliet en volgend jaar is haar doel 500 kinderen. ‘Echt hele eer dat ik ben genomineerd. Als ik win, hoop ik meer toegang tot bedrijven te hebben voor donaties.’
  • Huis Madelief: Kitty Engelmoer en Lies van de Perk van team ontmoetingscentrum Huis Madelief organiseren samen met vijftien andere vrijwilligers allerlei activiteiten voor de buurt. Iedereen is welkom voor een kop koffie en een gesprek. Mensen die eenzaam zijn, vinden er een luisterend oor. Kitty en Lies: ‘Ons team is goed op elkaar ingespeeld. Iedereen heeft een hartelijk woord voor de bezoekers. De nominatie en misschien ook de titel zien we als erkenning voor het hele team.’
  • Bianca Dool van het team Tussenwater organiseert het hele jaar door activiteiten voor jong en oud. ‘Wat een eer dat mensen vinden dat ik de titel verdien. Ik doe het niet alleen, maar samen met andere bewoners. Volgend jaar organiseren we onder andere weer het zomerfeest en de kerstmarkt. En een carnavalsfeest samen met basisschool ’t Prisma. Dit jaar regelden we ook een AED voor Tussenwater. Verder ben ik een van de initiatiefnemers van de lichtjesavond.’

Bekijk filmpjes van de kanshebbers:

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de gebiedscommissie bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Gebiedscommissie Hoogvliet, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de gebiedscommissieleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Op de groepsfoto ziet u van links naar rechts: Ron Brekelmans, Remko van den Burg, Kelly van Bever, Martin Sips, Mieke Zuijdervelt, Simone Smid, Esther van der Stel, Barry Mellegers, Ahmet Güngör, Edwin Smid, Bodil Cornelissen, Cor van Hulst, Branco Winkels.

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Uitvoeringsplannen

Het college van B&W heeft voor belangrijke onderwerpen op het gebied van stadsbeheer, stadsontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling en veiligheid een uitvoeringsplan gemaakt. De uitvoeringsplannen geven aan hoe er in de gebieden wordt gewerkt aan de in de gebiedsplannen gestelde prioriteiten en inspanningen. In het uitvoeringsplan is rekening gehouden met vragen en behoeften in de gebieden en de plannen zijn voor advies voorgelegd aan de gebiedscommissie.

Hoogvliet ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door groen.

Hoogvliet transformeert na de 2e Wereldoorlog in de eerste Nederlandse satellietstad: een nieuwe woonplek voor werknemers in de petrochemie en de Rotterdamse haven. De werknemers komen vanuit het hele land en daarbuiten. In de jaren 70 en 80 verliezen industriearbeiders op grote schaal hun baan en verpauperen sommige wijken. Dit is de aanleiding voor de grootste herstructurering van het land die in 1999 van start gaat.

De ruim 34.000 inwoners zijn tevreden over het wonen in Hoogvliet: peilingen laten dat keer op keer zien. Hoogvlieters zijn betrokken bij wat er gebeurt in hun directe omgeving en bereid de handen uit de mouwen te steken. Hoogvliet heeft een wat oudere bevolking vergeleken met het Rotterdams gemiddelde. Vooral de inwoners van Hoogvliet Zuid zijn overwegend ouder. In Hoogvliet Noord wonen veel gezinnen.

Voorzieningen als scholen en winkels zijn er in alle 8 wijken. Het openbaar vervoer is prima geregeld met buslijnen en 3 metrostations. Het centraal gelegen winkelcentrum De Binnenban trekt bezoekers uit de hele regio. In Hoogvliet is verder een jachthaven, een manege, een kinderboerderij en er kan volop gesport worden. Campus Hoogvliet in Meeuwenplaat is een unieke plek voor jongeren waar onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. Villa Vonk in Oudeland combineert basisonderwijs met een wijkontmoetingscentrum.

\