Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Honden

Als u een hond heeft gelden voor u bepaalde regels. Zoals waar u de hond kunt uitlaten, dat u de hondenpoep moet opruimen en waar de hond aan de riem moet lopen.

Wilt u een hond? Dan is het goed om uit te zoeken welke hond het beste bij u past. En of een hond het juiste huisdier is voor u.

Hond uitlaten in het groen. Foto: David Rozing
Honden hebben veel beweging nodig. Foto: David Rozing.

De beste hond voor u

Kies bewust. Elke hond heeft een eigen karakter en heeft bepaalde dingen nodig. Een hond heeft veel verzorging, goede opvoeding en genoeg beweging nodig.
De websites eenhondvoormij.nl. Link opent een externe pagina en LICG. Link opent een externe pagina.  Geven meer informatie over wat een hond voor een dier is en welke verzorging hij nodig heeft.

Het is uw verantwoordelijkheid om uw hond goed op te voeden, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. U kunt hulp krijgen bij de opvoeding van uw hond bij een hondenschool. In en om Rotterdam zijn verschillende hondenscholen.

Opruim- en aanlijnplicht

De opruimplicht betekent dat u de hondenpoep meteen moet opruimen als u de hond uitlaat. Houdt u zich niet aan de opruimplicht, dan krijgt u een boete. Er zijn twee uitzonderingen:

  • De opruimplicht geldt niet voor eigenaren van geleidehonden en sociale hulphonden.
  • In de uitlaat- en losloopzones waar borden staan dat u de poep niet hoeft op te ruimen. Let op de borden die aangeven waar dat wel of niet verplicht is.

Overal in Rotterdam moeten honden aangelijnd zijn, behalve in losloopzones. De losloopzones zijn met borden aangegeven.

Boete

Voor het niet aanlijnen van honden kan de eigenaar of houder van de hond een boete krijgen. Ook als honden aanwezig zijn in een gebied waar dat verboden is, zoals een speelplaats of een zandbak.
U vindt de boetes en het geldbedrag op boetebase.om.nl. Link opent een externe pagina.
Wanneer u het niet eens bent met de boete voor de aanlijn- en/of opruimplicht dan kunt u verzet instellen. Link opent een externe pagina bij de Officier van Justitie.

Uitlaatzones en losloopzones

In een uitlaatzone moet u uw hond wel aanlijnen, maar u hoeft de poep daar niet op te ruimen. Het kan dat er op straat wijzigingen in de hondenuitlaatplaatsen zijn aangebracht, die nog niet in de kaart zijn verwerkt.
U vindt de hondenuitlaatzones op de kaart.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Broedende vogels

Als u met uw hond gaat wandelen tussen maart en augustus, stoor dan geen broedende vogels. Lijn uw hond aan als dat nodig is. Ook als u in een losloopgebied bent!

Klacht of melding

Heeft u een klacht over de plaats van een uitlaatzone is. Of dat een uitlaatzone niet schoon is, slecht onderhouden of te weinig afvalbakken heeft .
Dan kunt u uw klacht indienen via het reactieformulier.

Meldpunt

Gevaarlijke hond

Samen met u willen we voorkomen dat honden mensen of andere dieren verwonden. Meldt u het als een hond een gevaarlijke situatie (heeft) veroorzaakt. Bel 14 010 of maak een online melding.

Afgeknipte oren of staart

Wilt u een hond melden met gecoupeerde oren of staart? Bel dan 14 010 of maak een online melding. Wij noteren de melding en geven het door aan de politie.
Het couperen van honden is ernstige dierenmishandeling.
De politie gaat onderzoeken of de eigenaar schuld heeft aan het couperen?

Let op: Honden die gecoupeerde oren en staart hebben en in beslag worden genomen of in het asiel worden achtergelaten, krijgen een tweede leven. In het hondenpaspoort staat dan vermeld dat ze gecoupeerd zijn.
Er lopen dus ook gecoupeerde honden op straat met de nieuwe eigenaar die dat dus niet heeft gedaan.

APV

Het college van burgemeester en wethouders bepaalt waar de uitlaatzones en losloopzones zijn. Deze zones zijn gemarkeerd met borden.
De gemeente plaatst nieuwe borden. Het maakt niet uit of er een oud of nieuw bord staat, ze gelden allebei.
De uitlaatzones zijn aangewezen op basis van artikel 2.57 en 2.58 van de APV: Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Rotterdam 2012.

Prikband of stroomstootband

Het is verboden om prikbanden en stroomstootbanden te gebruiken.

Prikband
Sinds 1 juli 2018 is het verboden om een hond een prikband te laten dragen. Volgens de Wet dieren is dit een vorm van dierenmishandeling. Prikbanden zijn halsbanden met daaraan scherpe punten, meestal van metaal of plastic, bedoeld om de hond een pijnprikkel te geven.

Stroomstoothalsband
Het is sinds 1 juli 2021 verboden om honden een stroomhalsband te laten dragen. Ook alle andere apparatuur waarmee honden elektrische schokken kunnen worden gegeven, zijn verboden.

Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond.

Sommige eigenaren van honden gebruiken stroomstootapparatuur voor het afleren van ongewenst gedrag van de hond, zoals opspringen of blaffen. Honden kunnen hierdoor pijn hebben of zelfs gewond raken.
Er zijn andere goede manieren om honden te trainen.

Wilt u een melding maken van een eigenaar van een hond die een prikband of een stroomstoothalsband gebruikt? Bel dan 14 010 of maak een online melding.

Meer informatie

Als u last heeft van hondenpoep in uw buurt, dan kunt u online een melding maken. Kies categorie Dieren, dan uitwerpselen en dan honden.

U kunt ook bellen naar 14 010.