Hofbogenpark
Gepubliceerd op: 24-12-2019
Geprint op: 21-01-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/hofbogenpark/
Spring naar het artikel

Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het eerste deel is aangelegd als publiek park. Over een paar jaar geldt dit voor het gehele dak.

Op het dak van voormalig Station Hofplein, het Luchtpark, kunnen bezoekers in het gras loungen, picknicken en wandelen in de tuin. Het is een lang gekoesterde wens van velen om van het hele dak van het oude spoorviaduct gebruik te kunnen maken. Momenteel wordt hiervoor een ontwerp getekend.

Samenwerking

De inrichting van het dak is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de eigenaar van de Hofbogen, Dudok Groep. Voor het maken van het ontwerp is opdracht gegeven aan bureau De Urbanisten.

Bewoners, verenigd in de Bewonersadviesgroep (BAG) Hofbogen, hebben voor de zomer van 2019 een advies opgesteld en dat aangeboden aan de gemeente en Dudok Groep. Daarin staat beschreven wat omwonenden belangrijk vinden en wat zij graag op het dak zouden willen. De BAG neemt momenteel deel aan werksessies van De Urbanisten om te komen tot een zogenaamd schetsontwerp van het dak. Dit is een ontwerp op hoofdlijnen. Na het schetsontwerp (gereed voorjaar 2020) wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt (gereed zomer 2020) en tot slot een definitief ontwerp (gereed eind 2020).

Wilt u ook meedenken?

Wilt u ook meedenken over de inrichting van het dak? Meldt u dan aan bij wijkmanager Okach Bouchtaoui, o.bouchtaoui@rotterdam.nl. Heeft u geen belangstelling om deel te nemen aan de werksessies maar wilt u wel via e-mail op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u dit ook doorgeven via het bovengenoemde e-mailadres.

Wilt u informatie over de ontwikkeling van de Hofbogen? Of heeft u ideeën of wensen voor de inrichting van het dak? Brengt u dan een bezoek aan Atelier Hofbogen.

Atelier Hofbogen

Aan Vijverhofstraat 88 is het Atelier Hofbogen geopend. Het atelier is dé plek waar u langs kunt komen voor informatie over de ontwikkeling van de Hofbogen. In het atelier hangt een plattegrond van de Hofbogen waarop u met stickers en teksten uw ideeën en wensen achter kunt laten. Dat kan een idee voor de inrichting van het dak zijn, maar bijvoorbeeld ook een wens voor de bogen zelf of voor de stoep of straat langs de bogen. Ook kunnen in het atelier eventuele zorgen gedeeld worden. De input die wordt opgehaald in het atelier wordt meegenomen in het schetsontwerp.

Openingstijden Atelier Hofbogen:

  • Woensdag 9.00 - 13.00 uur
  • Donderdag 13.00 - 17.00 uur

Presentatie concept schetsontwerp

In het voorjaar van 2020 wordt het schetsontwerp aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Voor die tijd presenteren wij het concept aan bewoners. Er is dan ook nog ruimte om op het concept te reageren. Zodra de datum van de informatiebijeenkomst bekend is wordt die op deze pagina gepubliceerd.

Planning op hoofdlijnen

  • schetsontwerp: voorjaar 2020
  • voorlopig ontwerp: zomer 2020
  • definitief ontwerp: begin 2021
  • start uitvoering: eind 2021
\