Heijplaat
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 03-06-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/heijplaat/
Spring naar het artikel

Vrijwel geheel omringd door water, ligt Heijplaat als een schiereiland te midden van haven en industrie. Met de Nieuwe Maas in het noorden en Eemhaven en Waalhaven aan weerszijden, is de enige toegang over land de Waalhavenweg.

Heijplaat is een dorp met prachtige huizen uit de begintijd van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, de vroegere scheepswerf op de noordpunt. De naoorlogse buurt wordt nu vervangen door vernieuwende en duurzame nieuwbouw. De werf kreeg in 2009 een nieuw leven. Onder de noemer Research, Design & Manufacturing (RDM) werken bedrijven en studenten van Albeda en Hogeschool Rotterdam op de RDM-Campus samen aan innovatieve, duurzame technologieën die ook steeds vaker zijn terug te zien in de wijk.

Geschiedenis

In 1902 vestigde de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij zich op het toen onbebouwde Heijplaat. De afgelegen werf was moeilijk bereikbaar voor de arbeiders. Daarom liet directeur De Gelder tussen 1914 en 1918 tuindorp Heijplaat bouwen, een toentertijd moderne woonwijk met eigen scholen, winkels en kerken. De teloorgang van de scheepsbouw zorgde in 1990 bijna tot sloop van de wijk, wat tot hevige protesten van de bewoners leidde.

Bewoners

Vanouds vormden de ongeveer 1.450 inwoners van Heijplaat een hechte gemeenschap, zeker tijdens de bloeitijd van de RDM. Dat uitte zich eveneens in een bruisend verenigingsleven, dat deels nog steeds bestaat. Ook nu nog wonen veel oud-werknemers van de werf en hun kinderen in de wijk. Nieuwe bewoners zijn er ook; zij kiezen bewust voor het wonen op deze 'rauwe', maar heel bijzondere locatie.

Voorzieningen

Voor de meeste voorzieningen moeten bewoners van Heijplaat de wijk uit. Met de komst van de Aqualiner, de veerdienst van en naar het stadscentrum, is de bereikbaarheid verbeterd. We zien ook steeds meer bewonersinitiatieven op het gebied van groen, afvalscheiding en recycling. De laatste jaren is Heijplaat bovendien steeds vaker het toneel van culturele evenementen. Het dorp heeft de beschikking over een strand in het monumentale quarantainegebied.

\