Groene Gordel Hoogvliet
Gepubliceerd op: 28-08-2019
Geprint op: 23-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/groene-gordel/
Ga naar de hoofdinhoud

Rondom Hoogvliet ligt een prachtig natuurgebied, de Groene Gordel. De afgelopen jaren knapte de gemeente onderdelen van dit tien kilometer lange natuurgebied op. Zodat het er nog fijner wandelen, fietsen, sporten en genieten is.

Zo is er een hondenstrand en een sportplek met toestellen speciaal voor buiten. Een mooie mijmerplek langs de Oude Maas en een natuurspeeltuin met speelse stapstenen over het water. U kunt er wandelen door een rustig bos als het Oudelandsepark. Of juist avontuurlijk struinen door het Ruigeplaatbos. En in de Visserijgriend ervaart u de invloed van het getij. In de Groene Gordel zijn twee watertappunten van Evides. Handig, voor als u dorst krijgt.

De Groene Gordel biedt niet alleen een mooie omgeving voor Hoogvlieters, maar voor iedereen. Lopend of met de fiets, vanaf metrohalte Tussenwater stapt u zo de Groene Gordel in. Komt u met de auto, dan is het beter om bij Park de Heerlijkheid te starten. Daar is een parkeerplaats.

 • Stadswinkel Hoogvliet, Rijkeeplein 3, 3191 CB Hoogvliet Rotterdam
 • Bibliotheek Hoogvliet, Rijkeeplein 2, 3191 VD Hoogvliet Rotterdam
 • Huis van de Wijk De Zevensprong, Mosoelstraat 20, 3193 EL Hoogvliet Rotterdam
 • Huis van de Wijk Villa Vonk, Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Rotterdam
 • BuurtStudio Lampreistraat, Lampreistraat 158, 3192 EL Hoogvliet Rotterdam
 • Siloam, Kruisnetlaan 410, 3192 KE Hoogvliet Rotterdam
 • Speeltuin Zalmplaat, Hoekwant 30, 3192 JD Hoogvliet Rotterdam
 • Speeltuin Meeuwenplaat, Barbeelsingel 55, 3192 BA Hoogvliet Rotterdam
 • Speeltuin Bonaire, Constanzastraat 24, 3193 AS Hoogvliet Rotterdam
 • Rotterdam Tourist Information, Coolsingel 114, 3011 AG Rotterdam

Video Groene Gordel (2021, video heeft muziek, geen gesproken tekst)

Wat is er te doen in de Groene Gordel?

Het Oudelandsepark heeft veel verschillende bomen, struiken en bloemen. Ook wilde bloemen, want die leveren een belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van vlinders, bijen en andere insecten. De waterpartijen in het park hebben een natuurvriendelijke oever en overal staan bankjes om even uit te rusten en te genieten van de natuur. In het park is ook een speciaal hondenstrand.

Op dit hondenstrand in het Oudelandsepark kan uw viervoeter heerlijk zwemmen en ravotten. Bij mooi weer kunt u genieten van het uitzicht of een praatje maken met andere hondenliefhebbers of wandelaars. Speciaal hiervoor zijn maaskeien neergelegd.

Hier kunt u gratis buiten sporten. De aanwezige toestellen zijn geschikt voor jongeren, senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Er is een gedeelte voor bootcamps met conditie- en krachtoefeningen. En een plek waar kinderen kunnen schommelen en waar u op een bankje kunt genieten van de boten op de Oude Maas.

Een speelse plek voor jong en oud. Door diverse delen van het groen laag te houden, heeft de natuurspeeltuin een open karakter. Verder zijn er een brug, diverse wandelpaden en stapstenen over het lage water.

In deze aantrekkelijke tuin met kleurrijke toegang staan veel verschillende bomen, onder andere populieren. Vleermuizen gebruiken die als rustplaats. Ook zijn er veel verschillende heesters en kruiden. Dat is goed voor het voortbestaan van vlinders, bijen en andere insecten.

De Visserijgriend is een mooi wandelgebied. Goed bereikbaar over de kades en via de vlonderpaden. Het gebied staat onder invloed van het getij: dagelijks stijgt en zakt het water hier gemiddeld anderhalve meter. Vogelliefhebbers kunnen hier onder andere de tuinfluiter, tjiftjaf en grote bonte specht spotten. Meer informatie over de Visserijgriend is te vinden op Zuidhollandslandschap.nl/gebieden/visserijgriend.

Omgevallen bomen markeren dit bijzondere natuurgebied langs de Oude Maas. In het voorjaar bloeien hier spindotters en zomerklokjes. Schotse hooglanders begrazen de open plekken. Ziet u zo’n dier, blijf altijd op afstand en laat ‘m niet schrikken. Zoals de boswachter zegt: ‘Aai ‘m niet, voer ‘m niet, maar geniet’. En houd honden aangelijnd.

Wilt u tijdens een wandeling of fietstocht met de (klein)kinderen even pauzeren, kan dat bij een van de drie grotere speeltuinen langs de route. Een prima plek om even bij te tanken en waar de kinderen heerlijk kunnen spelen.

 • Speeltuin Zalmplaat
 • Speeltuin Meeuwenplaat
 • Speeltuin Bonaire

En in de Groene Gordel zijn meer fijne plekken om te spelen. Zoals langs de Venkelweg, in het Ruigeplaatbos en in het Oedevlietsepark.

De Chill Hill is met de rode stoelen een echte blikvanger op de panoramaheuvel in park De Heerlijkheid. Hier kunt u uitrusten tijdens een wandeling of fietstocht. Niet alleen het uitzicht vanaf de stoelen is prachtig, ook het uitzicht boven op de heuvel. Kom, kijk en geniet!

Het Urban Sports Park is gebouwd voor en door urban sporters. Het was bij de opening in 2017 het grootste park voor buitensporters van de wereld. Jong en oud kan zich hier uitleven op skates, skateboard, BMX, stuntstep. Er is een skatepark en een free run parcours. Naast de uitdagende buitenruimte is er ook een groot binnenterrein volledig toegewijd aan urban sports. Het Urban Sports Park in Hoogvliet is ook onderdeel van de Groene Gordel. En ligt wat meer in het centrum van Hoogvliet.