Feijenoord
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/feijenoord/
Ga naar de hoofdinhoud

Een tuindorp, een voormalig zeemanskwartier (en nu één van de hipste wijken van Rotterdam), de langste winkelstraat en de grootste markt van Zuid, de drie hoogste gebouwen van Nederland en één grote mengelmoes van culturen.

Het is slechts een kleine greep uit alles wat Feijenoord te bieden heeft. Met haar acht wijken zonder twijfel het meest diverse gebied van heel Rotterdam.

Naar aanleiding van de aanvullende coronamaatregelen die op 15 december zijn ingegaan, zijn de gemeenten opgeroepen om over te gaan tot opvang van alle buitenslapers en niet-rechthebbenden. Dit duurt zolang de aanvullende maatregelen van kracht zijn. In Rotterdam is de Maassilo (aan de Maashaven Zuidzijde 2) in november 2020 aangewezen als tijdelijke nachtopvanglocatie voor dak- en thuislozen.

De Maassilo wordt ingezet als nachtopvanglocatie in geval de gevoelstemperaturen onder de 0 graden zakken of als de gemeente wordt opgeroepen om over te gaan tot opvang van alle buitenslapers en niet-rechthebbenden als gevolg van corona. De Maassilo biedt een ruime opvang voor buitenslapers, waarbij de 1,5 meter afstand goed in acht genomen kan worden.

Wat?

In de winter geldt in Rotterdam de zogenoemde ‘winterkouderegeling’. Dit betekent dat bij een gevoelstemperatuur onder de nul graden aan alle dak- en thuislozen gedurende de nacht onderdak wordt geboden. De winterregeling is specifiek bedoeld voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de reguliere opvang. Denk aan zorgmijders, daklozen die geschorst zijn in de reguliere opvang of EU-migranten die nog niet in terugkeer hebben voorzien.

Daarnaast kan het voorkomen dat het Rijk gemeenten oproept om over te gaan tot opvang van alle buitenslapers en niet-rechthebbenden als gevolg van corona.

Wanneer?

De Maassilo is met ingang van 15 december geopend als nachtopvanglocatie. Dit duurt zolang de aanvullende coronamaatregelen van kracht zijn. Vooralsnog is dit tot 19 januari 2021.

Hoe werkt het?

De dak- en thuislozen kunnen niet op eigen initiatief naar de Maassilo komen, maar worden vanaf een centrale verzamelplaats in het stadscentrum met busjes naar de Maassilo vervoerd. Ze komen daar om 18.00 uur aan en blijven de hele avond en nacht binnen. De volgende ochtend worden zij rond 9.00 uur ‘s morgens weer terug vervoerd naar het stadscentrum.

Deze groep is zodoende altijd onder begeleiding. Zij zullen zich verder niet in de wijk begeven.

Ervaren medewerkers van de Nico Adriaan Stichting (NAS) organiseren de opvang in de Maassilo. Zij zorgen voor een verantwoord en veilig verloop.

Geen opvang voor mensen met coronabesmetting

Voor alle duidelijkheid: Het gaat hier niet om opvang van mensen met verschijnselen van een coronabesmetting. Mocht er bij iemand een verdenking van een besmetting met het coronavirus ontstaan, dan wordt hij/zij overgebracht naar een speciaal daarvoor ingerichte locatie.

Vragen?

Heeft u vragen over de tijdelijke nachtopvang in de Maassilo? Neemt u dan gerust contact op met gebiedsmanager Raymond van Altena, telefoon 06 - 516 212 37 of met beleidsadviseur Zorg & maatschappelijke opvang, Kirsten Baris, telefoon 06 - 390 145 30.

Feijenoord telt bijna 74.000 inwoners verdeeld over acht wijken. De inwoners in Feijenoord worden vertegenwoordigd door wijkraden. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraden, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Wilt u iemand die zich al meer dan vijf jaar inzet voor anderen eens flink in het zonnetje zetten? Meld haar of hem dan aan voor de Feijenoordspeld. Op het voorstelformulier vult u de gegevens in van degene die u wilt voordragen in en wat deze persoon allemaal voor goeds voor anderen of voor de wijk doet. Om iemand aan te melden moet minstens één persoon (en maximaal vier) de aanmelding ondersteunen.

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Bekijk het filmpje voor een voorbeeld van een bewonersinitiatief:

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken. Ga naar de pagina Melding, vraag of klacht, hier kunt u ook een compliment achterlaten. Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.