Willemsbrug
Verkeer op de Willemsbrug: nu en in de toekomst. De Willemsbrug is een iconische brug in Rotterdam die het Noordereiland met Zuid en het centrum verbindt. De bekende rode brug is bereikbaar met de fiets, bus, auto en te voet.
Toch blijkt de route van en naar het Noordereiland niet de meest fijne en veilige in de stad. Daar gaan we iets aan doen.
Daarom komt er vanaf november een andere wegindeling.
Die is veiliger en fijner voor al dat verkeer én de bewoners rondom de brug.
Wanneer gaan we de brug veiliger maken
De brug is twee weekenden dicht om de wegindeling te veranderen. U rijdt dan om over de Erasmusbrug.
De wegindeling op de brug wordt in twee weekenden veranderd.
- Van vrijdag 10 november 22.00 uur tot maandag 13 november 6.00 uur.
- Van zaterdag 18 november 18.00 uur tot maandag 20 november 6.00 uur.
Deze tijden zijn gekozen om te zorgen dat de Sinterklaasintocht op 18 november gewoon kan doorgaan.
Brug blijft beperkt open voor autoverkeer
Goed nieuws: de Willemsbrug blijft toch beperkt open voor autoverkeer. Eerst leek het nodig om de brug tijdens de werkzaamheden af te sluiten. Na overleg is het mogelijk om aan beide kanten 1 autorijbaan open te houden.
Meten voor een blijvende aanpassing
Op de Willemsbrug gebeuren (te) veel ongelukken. Dat er iets moet veranderen zien we aan de cijfers en alle meldingen die er worden gedaan. Elk verkeersongeval is er één te veel.
Daarom moet de wegindeling op de Willemsbrug blijvend veranderen. Welke aanpassingen het beste werken gaan we merken in de praktijk.
We kijken uiteraard heel goed naar de verkeersdrukte en de verkeersveiligheid om te zien wat het beste werkt. Zo kunnen we dingen aanpassen als dat nodig is.
Via MijnRotterdam.nl. Link opent een externe pagina houden we u op de hoogte van de monitoring.
Wat de Willemsbrug onveilig maakt
Er is vooral overlast door het autoverkeer. De wegindeling op de route van en naar de brug zorgt er nu voor dat auto’s snel kunnen optrekken. Veel auto’s rijden daardoor snel te hard en proberen op gevaarlijke manieren en plekken in te halen. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties en veel geluidsoverlast. Voor omwonenden en fietsers en voetgangers op de brug.
Door de wijkraad Noordereiland is er in 2021 ongevraagd advies gegeven over de Willemsbrug.
Samen met de wijk is er nagedacht over een oplossing voor nu en in de toekomst.
Wat er verandert
We maken van de Willemsbrug een fijnere en veilige plek voor iedereen.
- We veranderen de wegindeling voor al het verkeer.
We zoeken een juiste (en nieuwe) balans tussen voetgangers, fietsers, auto’s en bussen.
Dat betekent dat er in beide richtingen één rijstrook komt voor het autoverkeer (in plaats van 2) en één rijstrook voor de lijnbus.
Zo is er meer ruimte op het fietspad en de stoep op de brug en aan beide kanten onderaan de brug.
Dit maakt de verkeerssituatie overzichtelijker en veiliger. De ruimte voor de lijnbus blijft hetzelfde. - We zorgen dat er minder (geluids)overlast ontstaat voor omwonenden en verkeersdeelnemers.
Doordat auto’s minder rijstroken op de Willemsbrug hebben, nodigt het hier minder uit om hard te rijden.
Kindertekeningen ‘Jij op die fiets’
Voor de veiligheid plaatsen we in de periode van het veranderen van de wegindeling stalen barriers op de brug. Barriers zijn obstakels op de weg die de weg verdelen, vergelijkbaar met een vangrail, om zo de veiligheid te vergroten. Deze barriers willen we met ontwerpen van kinderen aankleden.
- Aan de kant van de auto's komt een ontwerp dat auto’s moet afremmen.
- En aan de fietskant een kunstwerk van tekeningen.
Van half augustus tot half september konden kinderen een tekening in lijnen opsturen met als onderwerp ‘Jij op die fiets’. We hebben meer dan 250 tekeningen opgehaald.

Vragen en antwoorden
Vanaf 9 januari 2023 wordt de Roseknoop gerenoveerd.
Het is lastig te zeggen hoe groot de drukte en overlast precies wordt. Dit verschilt ook per buurt en moment van de dag.
De Roseknoop is een belangrijk en druk kruispunt. Hier komen de 2e Rosestraat, Beijerlandselaan, Laan op Zuid en het Varkenoordseviaduct samen. Het kruispunt krijgt een grote opknapbeurt. Zo wordt de dijk opgehoogd, de riolering vernieuwd en de tramrails en leidingen vervangen.
Daarom duurt deze renovatie lang en is er overlast. Er zijn afsluitingen en omleidingen voor de auto, tram en bus. Alles blijft bereikbaar, maar soms wel met een omweg en langere reistijd. Houd er rekening mee dat u mogelijk een andere route moet nemen. En dat het langer duurt om thuis, op school, werk of bij winkels te komen.
Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de pagina Roseknoop.
De behoefte om de Willemsbrug veiliger te maken en de verkeerssituatie aan te passen komt vooral uit de wijk.
De Wijkraad Noordereiland heeft in 2021 een ongevraagd advies gegeven aan gemeente Rotterdam. Op basis hiervan is er een buurtsessie gehouden met bewoners en betrokkenen vanuit het Centrum en het Noordereiland en het projectteam voor de aanpassing.
In dit gesprek met de wijk is er een grote hoeveelheid klachten, ervaringen opgehaald; wat gaat er goed en wat kan er beter.
Buurtgenoten die deelnamen aan dit gesprek hebben zich kunnen opgeven voor een klankbordgroep. Deze groep is nauw betrokken bij het ontwerp, de plannen die er worden voorgesteld en de monitoring.
Zodra het ontwerp klaar is, wordt het gepresenteerd aan de verschillende wijkraden rondom de Willemsbrug. Deze sessies zijn toegankelijk voor iedereen.
Het project staat op MijnRotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Daar worden updates en de planning geplaatst en wordt uiteindelijk ook feedback opgehaald.
Neem gerust een kijkje op de projectpagina en laat uw reactie achter.
Meer informatie
Meer informatie vindt op MijnRotterdam.nl. Link opent een externe pagina.