Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 20 min

Roseknoop

Sinds 9 januari 2023 wordt de Roseknoop gerenoveerd. De Roseknoop is een belangrijk en druk kruispunt. Hier komen de 2e Rosestraat, Beijerlandselaan, Laan op Zuid en het Varkenoordseviaduct samen. Het kruispunt krijgt een grote opknapbeurt.

Algemeen

De renovatie gaat lang duren en er komt overlast. Er zijn afsluitingen en omleidingen voor de auto, tram en bus. Alles blijft bereikbaar, soms wel met een omweg en langere reistijd. Houd er rekening mee dat u mogelijk een andere route moet nemen. En dat het langer duurt om thuis, op school, werk of bij de winkels te komen. In september 2024 zijn de grote werkzaamheden en omleidingen klaar. Straks is het gebied beter bereikbaar en stroomt het verkeer beter door. En ligt er een veilig, groen en mooi stadsplein.

Verkeers- en reizigersinformatie

Kijk voor afsluitingen en omleidingen voor auto, fiets en voetganger op Rotterdamonderweg.nl. Link opent een externe pagina.

Kijk voor een overzicht voor omleidingen en gewijzigde routes van tram en bus op RET.nl/roseknoop. Link opent een externe pagina.

Op meerdere plekken in de wijken Feijenoord en IJsselmonde zijn hubs voor deelscooters en deelfietsen. Bekijk de hubs op de kaart. Link opent een externe pagina.

Extra pendelbus

Door de renovatie van de Roseknoop kan het langer duren voor u ergens bent. Daarom rijdt er een extra gratis pendelbus.

Klankbordgroep Roseknoop: ogen en oren van de wijk

Tegelijk met de renovatie van de Roseknoop is ook de Klankbordgroep Roseknoop opgericht. De leden in de klankbordgroep zijn de ogen en de oren van de wijk bij bereikbaarheid en hinder. De klankbordgroep overlegt regelmatig met de gemeente. Hierdoor blijven de lijnen kort en kan er snel geschakeld kan worden bij klachten en overlast. Of bij verkeerssituaties die bijgesteld moeten worden.  

Ondernemers

Toolkit. Een informatiepakket om klanten en bezoekers te informeren over de bereikbaarheid:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Nieuws

Webcam

Volg via een livestream de werkzaamheden op het kruispunt Roseknoop. 
Bekijk de YouTube Live webcam bij de Roseknoop:

Afsluitingen en omleidingen

Door de werkzaamheden zijn er lange tijd afsluitingen voor autoverkeer, tram en bus. Fietsers en voetgangers worden veilig langs de werkzaamheden geleid, soms ook met een omweg. Om de overlast te beperken, komen er alternatieve routes en duidelijke informatie op de borden langs de weg.

De afsluitingen zijn in verschillende periodes:

 • De 2e Rosestraat is van 9 januari 2023 tot eind september 2024 afgesloten voor autoverkeer, tram en bus. Het deel tussen de Laan op Zuid en het Albeda College gaat eind december 2023 weer open.
 • Ingang Beijerlandselaan (bij de 2e Rosestraat) van 9 januari 2023 tot eind september 2024.
 • De Hilledijk is van 9 januari tot eind september 2024 deels afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting is vanaf de Martinus Steijnstraat tot de Putselaan.
 • Het Varkenoordseviaduct en een deel van de Laan op Zuid zijn van 1 mei tot eind oktober 2023 afgesloten voor auto, tram en bus. De afsluiting is vanaf de Stokerstraat tot de Stadionweg. Fietsers en voetgangers kunnen er wel door. In deze periode zijn 3 kruisingen over de Laan op Zuid dicht voor auto’s:
  • Lodewijk Pincoffsweg en Zuiderspoorstraat: 1 mei tot en met 9 juli 
  • Vuurplaat en Brede Hilledijk: 24 juli tot en met 20 augustus
  • Paul Krugerstraat: 24 juli tot en met 20 augustus. Omrijden kan via de keerlus bij de Stokerstraat.

Werkzaamheden: wanneer en wat?

De werkzaamheden worden per periode uitgevoerd. We koppelen alle werkzaamheden zoveel mogelijk aan elkaar. Hieronder de informatie over de verschillende periodes.
Een paar weken van tevoren plaatsen we de informatie die bij de nieuwe periode hoort.

Van 9 januari tot eind april 2023

De werkzaamheden zijn onder meer:

 • Verwijderen kopsporen op het NS-rangeerterrein onder het Varkenoordseviaduct.
 • Verwijderen verharding Rosestraat en 2e Rosestraat.
 • Verwijderen tramrails 2e Rosestraat, stukje Beijerlandslaan en Putselaan.
 • Plaatsen bouwkeet op het Vredesplein voor de uitvoering en informatie.
 • Start vervangen kabels en leidingen, zoals grote transportleidingen voor water, gas, rioolpersleiding, stadsverwarming, glasvezel en midden- en hoogspanningstracé.
 • Aanleg kabels en leidingen en verharding voor het bouwblok op de hoek Hilledijk - 2e Rosestraat.
 • De marathon op 16 april gaat over het bouwterrein, van de Putselaan over
  de 2e Rosestraat richting de Laan op Zuid.

Van 1 mei tot eind oktober 2023

De werkzaamheden zijn onder meer: 

 • Groot onderhoud Varkenoordseviaduct: vervangen betonnen stootplaten aan voet viaduct (beide kanten), repareren scheuren op de rijbaan en versleten plekken op de voet- en fietspaden. Vervangen van voegen.
 • Vervangen tramspoor Laan op Zuid, daarna vernieuwen asfalt.
 • Vervangen transportleidingen voor water, gas, riolering en stadsverwarming.
 • Vervangen kabels en leidingen voor o.a. elektriciteit en glasvezel
 • Ophogen dijk.

Werkzaamheden: waarom

Onder de Roseknoop loopt een dijk, die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland!

Achtergrond

Bouwkeet

Het Roseknoop heeft een projectteam. Het team zit vanaf januari 2023 in een bouwkeet aan het Vredesplein. Vanuit de bouwkeet werken we aan de Roseknoop en omliggende bouwprojecten zoals Parkstad en de Tweebosbuurt.

U kunt in de bouwkeet langskomen voor meer informatie, ideeën, vragen en opmerkingen. 
Openingstijden:

 • Maandag van 10.00 tot 14.00 uur
 • Dinsdag van12.00 tot 16.00 uur
 • Woensdag van10.00 tot 16.00 uur

Of mail voor het maken van een afspraak op een andere dag naar roseknoop@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over hinder

Vragen en antwoorden over bereikbaarheid

Algemene vragen en antwoorden

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Wilt u de middelen uit de toolkit ontvangen? Mail naar roseknoop@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.