Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 12 min

Roseknoop

Vanaf 9 januari 2023 wordt de Roseknoop gerenoveerd. De Roseknoop is een belangrijk en druk kruispunt. Hier komen de 2e Rosestraat, Beijerlandselaan, Laan op Zuid en het Varkenoordseviaduct samen. Het kruispunt krijgt een grote opknapbeurt.

Algemeen

De renovatie gaat lang duren en er komt overlast. Er zijn afsluitingen en omleidingen voor de auto, tram en bus. Alles blijft bereikbaar, soms wel met een omweg en langere reistijd. Houd er rekening mee dat u mogelijk een andere route moet nemen. En dat het langer duurt om thuis, op school, werk of bij de winkels te komen. In september 2024 zijn de grote werkzaamheden en omleidingen klaar. Straks is het gebied beter bereikbaar en stroomt het verkeer beter door. En ligt er een veilig, groen en mooi stadsplein.

Verkeers- en reizigersinformatie

Kijk voor actuele verkeersinformatie op Rotterdamonderweg.nl.

Kijk voor een overzicht voor omleidingen en gewijzigde routes van tram en bus op RET.nl/roseknoop.

Op meerdere plekken in de wijken Feijenoord en IJsselmonde komen hubs voor deelscooters en deelfietsen.

Met de fiets, scooter of lopend kunt u altijd langs de werkzaamheden van de Roseknoop. Wel vaak met een omweg of langere reistijd. In Feijenoord en IJsselmonde vindt u daarom buurthubs: verzamelplekken voor deelvervoer. 
U vindt ze in de wijk en bij de grotere ov-knooppunten zoals metrostation Maashaven, Rijnhaven, Station Zuid, winkelgebieden zoals de Beijerlandselaan en Vuurplaat en Park& Rides. Begin februari zijn er nog meer. Als ze klaar zijn, komen ze op de kaart en in het overzicht. 

Bekijk de plattegrond met de buurthubs. Of bekijk het overzicht hieronder. 

 • NS station Rotterdam Zuid
 • P+R Noorderhelling
 • P+R Beverwaard
 • NS Station Lombardijen
 • Metrostation Rijnhaven
 • Metrostation Maashaven
 • Maashaven, aan de kant van de Putselaan
 • Groene Hilledijk hoek Beijerlandselaan
 • Beverwaardseweg, ter hoogte van de Borgharensingel
 • Peellandstraat - Beesdestraat
 • Slaghekstraat, rotonde Beijerlandselaan
 • Vuurplaat, ter hoogte van de JB Bakemakade
 • Persoonsdam
 • Cor Kieboomplein
 • Wilhelminakade
 • Metrostation Slinge
 • Winkelcentrum Keizerswaard, 2 hubs op de Herenwaard
 • Stadion Feyenoord, bij de Bert Heesakkerstraat.

Hoe werkt het?

 1. Ga op uw smartphone naar de App Store of Google Play.
 2. Download de app van het voertuig dat u wilt gebruiken en meld u aan.
 3. Ga op pad.
 4. Zet de deelfiets, deelscooter of bakfiets aan het eind van uw rit weer terug bij een hub.

Gebruikt u de app voor de eerste keer? Dan krijgt u korting!

Parkeren binnen het vak

Elke hub krijgt op straat een duidelijk vak en in de app een 'digitaal hek'. U moet de scooter binnen het vak parkeren. Anders gaat die niet op slot!

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Nieuws

De renovatie van de Roseknoop is begonnen! Afgelopen maandag 9 januari zijn de bovenleidingen van de tram verwijderd en de eerste hekken geplaatst. Deze week wordt ook op bepaalde plekken het asfalt verwijderd.  Ruim anderhalf jaar zijn de 2e Rosestraat en ingangen van de Beijerlandselaan en Hilledijk/Putselaan afgesloten voor auto, tram en bus. Waarom moet dat zo lang duren, kan dat niet wat sneller?

'Dat is de vraag die iedereen stelt', weet ook projectmanager Ronald Wagter. De belangrijkste reden is de dijk die onder de Roseknoop loopt. 'Die is ernstig verzakt, bij de Laan op Zuid is dat 80 centimeter en op andere plekken zelfs één meter tot 1 meter 30. Die dijk is belangrijk want die beschermt de wijken daarachter tegen hoogwater. Ophogen met anderhalve meter klinkt eenvoudig, gooi er gewoon een beetje aarde op. Maar zo simpel is het niet, dit is een megaklus. Nou is onze stad wel wat grote projecten gewend, maar zelfs voor Rotterdamse begrippen is dit geen kattenpis.'

Drukte in de ondergrond

Maar waaróm is het dan zo'n megaklus? Ronald: 'De ondergrond in Rotterdam ligt vol met kabels en leidingen. Denk aan stroom, gas, riolering, stadsverwarming, water, glasvezel. Die moeten het wel blijven doen. Rotterdammers moeten gewoon het licht kunnen aandoen, douchen, naar de wc en internetten. Door het ophogen van de dijk moeten al die kabels en leidingen ook hoger worden gelegd. Als we de leidingen laten liggen en er grond op leggen, gaan ze kapot. Als ze te diep liggen, kunnen de monteurs er straks niet goed bij.'

Nieuwe kabels erin, oude eruit

De leidingen worden in fases vervangen. Ronald: 'We leggen eerst een stuk nieuwe leiding aan, sluiten die aan, verwijderen een stuk oude leiding en sluiten daarna de nieuwe op de oude leiding aan. Zo doen we steeds een stukje per leiding voor elektriciteit, water, warmte, gas en riool. Omdat we willen dat alles het blijft doen, kost dat dus heel veel tijd.'

Joekels

'En er zitten joekels van leidingen bij. Zo ligt de hoofdwaterleiding van Evides hier precies onder. Die heeft een doorsnee van 1 meter 20. Die gaan we vervangen over een lengte van 600 meter. Voor het riool vervangen we 1.000 meter leiding en leggen we 1.400 meter nieuwe leiding aan. Bij de elektriciteitskabels gaat het om ongeveer 15.000 meter. Dat is best spectaculair maar het maakt de mensen hopelijk ook een beetje duidelijk waarom het zo lang duurt.' 

Nieuwsbrief renovatie Roseknoop

Toolkit

Voor winkeliers, ondernemers en bedrijven is een toolkit gemaakt: een informatiepakket om klanten en bezoekers te informeren over de bereikbaarheid.

Afsluitingen en omleidingen

Door de werkzaamheden zijn er lange tijd afsluitingen voor autoverkeer, tram en bus. Fietsers en voetgangers worden veilig langs de werkzaamheden geleid, soms ook met een omweg. Om de overlast te beperken, komen er alternatieve routes en duidelijke informatie op de borden langs de weg.

De afsluitingen zijn in verschillende periodes:

 • De 2e Rosestraat is van 9 januari 2023 tot eind september 2024 afgesloten voor autoverkeer, tram en bus. Het deel tussen de Laan op Zuid en het Albeda College gaat eind december 2023 weer open.
 • Ingang Beijerlandselaan (bij de 2e Rosestraat) van 9 januari 2023 tot eind september 2024.
 • De Hilledijk is van 9 januari tot eind oktober 2023 deels afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting is vanaf de Martinus Steijnstraat tot de Putselaan.
 • De Laan op Zuid is van 1 mei tot eind oktober 2023 afgesloten voor autoverkeer, tram en bus. De afsluiting is vanaf de Stokerstraat tot de Olympiaweg.
Omleidingen rondom de Roseknoop van 9 januari tot 30 april
De afsluitingen en omleidingen van 9 januari tot 30 april 2023.

Werkzaamheden: wanneer en wat?

De werkzaamheden worden per periode uitgevoerd. We koppelen alle werkzaamheden zoveel mogelijk aan elkaar. Hieronder de informatie over de periode van 9 januari tot eind april 2023.

Van 9 januari tot eind april

De werkzaamheden zijn onder meer:

 • Verwijderen kopsporen op het NS-rangeerterrein onder het Varkenoordseviaduct.
 • Verwijderen verharding Rosestraat en 2e Rosestraat.
 • Verwijderen tramrails 2e Rosestraat, stukje Beijerlandslaan en Putselaan.
 • Plaatsen bouwkeet op het Vredesplein voor de uitvoering en informatie.
 • Start vervangen kabels en leidingen, zoals grote transportleidingen voor water, gas, rioolpersleiding, stadsverwarming, glasvezel en midden- en hoogspanningstracé.
 • Aanleg kabels en leidingen en verharding voor het bouwblok op de hoek Hilledijk - 2e Rosestraat.
 • De marathon op 16 april 2023 gaat door, over de 2e Rosestraat richting Putselaan.

Een paar weken van tevoren plaatsen we de informatie die bij de nieuwe periode hoort.

Een kaart met daarop de werkzaamheden aan de Roseknoop in de periode van 9 januari tot en met 30 april 2023
De werkzaamheden voor de periode van 9 januari tot eind april 2023

Werkzaamheden: waarom

Onder de Roseknoop loopt een dijk, die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland!

Achtergrond

Onder de Roseknoop loopt een dijk, die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangelegd. De dijk zie je nauwelijks, maar hij is heel belangrijk. De dijk zorgt ervoor dat Rotterdammers in de wijken daarachter bij hoogwater droge voeten houden. De laatste jaren is de grond verzakt. Om het ook de komende 100 jaar veilig en droog te houden, moeten we de dijk 50 centimeter verhogen. We bouwen op een speciale manier, zo kunnen we nieuwe bomen op de dijk planten. En dat is uniek in Nederland!

Veiliger voor verkeer

Het veiliger maken van het kruispunt voor al het verkeer is ook hard nodig. Het kruispunt is een zogenaamde ‘black spot’. Black spots zijn plekken waar 6 of meer verkeersongevallen in 3 aaneengesloten jaren hebben plaatsgevonden.

Nieuwe huizen

De Roseknoop is onderdeel van Stadionpark, de grootste gebiedsontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Er komen veel nieuwe woningen in Stadionpark, een deel daarvan komt  aan de Roseknoop. Parkstad en de Tweebosbuurt zijn aangrenzende nieuwbouwprojecten die ook invloed hebben op het gebied. Al die huizen moeten goed aangesloten worden op de kabels en leidingen. En op het riool natuurlijk.

Vervangen riool, leidingen en tramrails

De gemeente Rotterdam verbetert het riool in heel de stad. Dat is ongeveer 2.500 kilometer riolering. Daardoor zijn we beter voorbereid op hevige regenbuien en klimaatverandering. De riolering van de Roseknoop is nu ook aan de beurt. Omdat we de dijk ophogen, komen andere leidingen voor water, gas, warmte en elektriciteit te laag te liggen. Er komt te veel druk op. Daarom leggen we nieuwe leidingen en kabels. We leggen ze wat hoger in de grond zodat de monteurs er in de toekomst goed bij kunnen. De RET vernieuwt tegelijkertijd de tramrails.

Meer groen en bomen

Als de huizen klaar zijn, pakken we stoepen, straten en pleinen aan. Met meer ruimte voor fiets- en voetgangerspaden. Er komen 200 bomen bij en 3.000 m2 groen. Uiteindelijk zorgt de renovatie van de Roseknoop tot een betere bereikbaarheid van Stadionpark en Rotterdam-Zuid. En het verkeer stroomt beter door.

De Roseknoop verandert van een stenige omgeving in een mooi, veilig en groen stadsplein.

Bouwkeet

Het Roseknoop heeft een projectteam. Het team zit vanaf januari 2023 in een bouwkeet aan het Vredesplein. Vanuit de bouwkeet werken we aan de Roseknoop en omliggende bouwprojecten zoals Parkstad en de Tweebosbuurt. In de keet kunt u op woensdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor meer informatie, ideeën, vragen en opmerkingen. Of mail voor het maken van een afspraak op een andere dag naar roseknoop@rotterdam.nl.

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over hinder

U bent waarschijnlijk 10 tot 20 minuten langer onderweg dan u gewend bentBij slecht weer, ongelukken of andere situaties kan dit nog langer zijn.

Het is lastig te zeggen hoe groot de drukte en overlast precies worden. Dit verschilt ook per buurt en moment van de dag. Er zijn meerdere afsluitingen en omleidingen voor het autoverkeer, de tram en bus. Ook zijn er rondom de Roseknoop meerdere bouwplaatsen waardoor er meer bouwverkeer is.

Ja, de hulpdiensten hebben altijd toegang. Dat is noodzakelijk. Samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kijkt de gemeente wekelijks naar de situatie. Voor de hulpdiensten is er een overzichtskaart met de snelste route om bij de melding te komen. Als het echt nodig is, gebruiken de hulpdiensten het fietspad of de stoep.

We zorgen ervoor dat mensen met rollators, scootmobielen en in rolstoelen zo goed en veilig mogelijk hun bestemming kunnen bereiken langs de werkzaamheden. Voor ouderen of mensen die minder mobiel zijn, brengen we Trevvel en Stichting Wijkbus onder de aandacht. Die kunnen vervoer van deur tot deur aanbieden.

Ja, deze voorzieningen blijven bereikbaar. Wel moet u misschien een andere route nemen of duurt het langer dan u gewend bent. Op RET.nl/roseknoop vindt u de aangepaste routes van diverse tram- en buslijnen.

Door de werkzaamheden en omleidingen wordt het in bepaalde straten drukker. Dat kunnen we helaas niet voorkomen.

 • De eerste twee weken zijn er verkeersregelaars.
 • Tijdens de hele periode van de werkzaamheden staat er een bergauto klaar die auto’s snel kan wegslepen als dat nodig is.
 • Op de snelweg komen borden met omleidingsroutes.
 • In Rotterdam plaatsen we borden met welke wegen zijn afgesloten. We leiden het verkeer via alternatieve routes naar de bestemming.
 • Er zijn online kaarten met omleidingen, afsluitingen en wegen die je wel kan nemen. Deze kaarten verspreiden we ook in de buurt, bijvoorbeeld via informatiebijeenkomsten en flyers. Of per e-mail.
 • Er komen extra verkeerscamera's zodat we goed weten wat er allemaal gebeurt. Zo kunnen we op tijd bijsturen.
 • Verkeerslichten en omleidingen stellen we efficiënt in. De mensen in de Verkeersregiekamer houden het verkeer 24/7 met camera’s in de gaten. De Verkeersregiekamer kan op afstand verkeerslichten en digitale borden aanpassen. Zo kan iedereen snel in, door, of juist óm de stad blijven reizen.
 • We proberen verkeer zoveel mogelijk te spreiden: bijvoorbeeld met meerdere verkeerslichten.
 • Op meerdere plekken in Feijenoord en IJsselmonde komen hubs voor deelvervoer zoals fietsen, scooters en bakfietsen.

Vragen en antwoorden over bereikbaarheid

Huizen, scholen en winkels blijven bereikbaar. Soms wel met een omweg en langere reistijd.  Het hangt er ook af waar u vandaan komt. Met de fiets, scooter of te voet kunt u veilig langs de werkzaamheden. Op plekken waar zand ligt, leggen we platen neer.

Ja, u kunt nog steeds met de auto bij uw huis komen. Soms moet u wel wat verder parkeren. Bijvoorbeeld omdat er tijdelijk geen parkeerplekken in de straat zijn. Bij verhuizingen, of voor de toegang van rouw- of trouwwagens, kunt u contact opnemen met het projectteam.

Winkels en horeca blijven bereikbaar. Leveranciers kunnen blijven bevoorraden. Wel kan het zijn dat de leverancier tijdelijk een andere route moet rijden. In de flyer in de toolkit vindt u informatie over de bereikbaarheid van winkels en bedrijven.

Als u merkt dat u door de werkzaamheden minder omzet heeft, dan kunt u mogelijk nadeelcompensatie aanvragen. Dit is een gedeeltelijke vergoeding voor schade of het mislopen van inkomsten. Bijvoorbeeld doordat de gemeente tijdelijk een weg afsluit.

Er komen voor zover bekend geen pendelbusjes van de RET of gemeente. Andere vormen van vervoer, zoals tuktuks of riksja’s zouden een mogelijkheid kunnen zijn, bijvoorbeeld rondom de Afrikaandermarkt. Dit kan iets zijn wat andere partijen op kunnen pakken.

Algemene vragen en antwoorden

Er moet veel werk worden gedaan. De dijk moet worden opgehoogd. In de ondergrond liggen veel kabels en leidingen. Denk aan stroom, gas, riolering, stadsverwarming, water en glasvezel. Als we de leidingen laten liggen en er grond op leggen, gaan ze kapot. Als ze te diep liggen, kunnen de monteurs er straks niet goed bij. We leggen de kabels en leidingen dus ook hoger, dat doen we in fases. Want ze moeten het wel blijven doen. Ook vernieuwt de RET de tramrails. Dat is waarom de renovatie zo lang duurt.

 • Met extra camera’s houden we het verkeer goed in de gaten. Als het nodig is, stuurt de Verkeersregiekamer bij. Bijvoorbeeld door verkeerslichten anders in te stellen, of langer op groen te zetten. Of de digitale borden aan te passen. En we kunnen verkeersregelaars inzetten.
 • We luisteren graag naar de ervaring en ideeën van bewoners. Als er bijvoorbeeld meldingen zijn over te hard rijden, onderzoeken we hoe we dit kunnen oplossen.
 • De handhavers spelen een belangrijke rol. Ze gaan met mensen in gesprek en kunnen optreden als dat nodig is. En ze houden in de gaten of er gevaarlijke situaties zijn.
 • De wijkraden in Feijenoord en Groot-IJsselmonde hebben regelmatig contact met het team van de Roseknoop. Ook is er een klankbordgroep met wijkraadsleden. Signalen kunnen we zo snel met elkaar bespreken.

Zo’n fly-over zou heel lang worden. Er zou veel verkeer over en onderdoor moeten. Er moeten veel mensen in de buurt van de fly-over werken, met grote voertuigen. Dit zorgt voor te veel onveilige en gevaarlijke situaties. Door de lengte en ingewikkelde constructie zou de fly-over ook te duur worden.

 • Bewoners in het gebied vragen we om (als dat kan) vaker het openbaar vervoer of de fiets te pakken. Op meerdere plekken in Feijenoord en IJsselmonde komen plekken voor deelvervoer, zoals scooters, fietsen en bakfietsen.
 • Houd rekening met een langere reistijd, ga eerder weg.
 • Informeer elkaar, uw klanten en mensen die op bezoek komen. Zoek bij vragen of opmerkingen contact met het Roseknoop team.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Wilt u de middelen uit de toolkit ontvangen? Mail naar roseknoop@rotterdam.nl.