Kralingse Plas
Gepubliceerd op: 17-05-2018
Geprint op: 16-09-2021
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/kralingse-plas/
Ga naar de hoofdinhoud

De Kralingse Plas krijgt 3,5 miljoen bezoekers per jaar en is een belangrijke recreatieplek voor de stad, voor haar inwoners én voor bezoekers. Op of aan het water.

Niet alleen voor de recreant is de plas belangrijk, het is ook een ecologisch belangrijk gebied, een groenblauwe long van de stad.

Zwemmen in de Kralingse Plas

Het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. Zwemmen in natuurwater is echter nooit zonder risico. Natuurwater wordt niet continu gezuiverd, zoals zwemwater in zwembaden. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op blauwalg, zwemmersjeuk of botulisme stijgt dan. Daarom wordt er tijdens het zwemseizoen gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Voldoet de kwaliteit van het zwemwater niet aan de gestelde normen? Dan worden zwemmers geïnformeerd op borden bij de zwemwaterlocaties. Zwemmers en watersporters kunnen ook vooraf informatie inwinnen op zwemwater.nl, via Twitter en via de zwemwatertelefoon: 0800 - 90 36. Ook in de Zwemwater-app vindt u actuele informatie over de kwaliteit van zwemwaterlocaties.

Met zijn allen de plas schoonhouden is ook van belang. In de HogeNood-app kunt u terugvinden waar het dichtstbijzijnde toilet is.

Er is één landelijke website voor actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland: zwemwater.nl. Op deze website kunt u via de kaart inzoomen op alle officiële zwemlocaties. Bij elk zwemwater ziet u welke voorzieningen er zijn en welke eventuele maatregelen er gelden.

Met de Zwemwater-app kunnen zwemmers precies zien waar ze een duik kunt nemen. Daarnaast vindt u in de app andere handige weetjes. Zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid van de locatie en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Met de kaart op de Zwemwater-app vinden zwemmers snel een veilige buitenzwemplek in de buurt.

Het nummer van de Zwemwatertelefoon is 0800 - 90 36. De Zwemwatertelefoon is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen kunt u dit ook via dit nummer melden.

Met de HogeNood-app kunt u altijd vinden waar het dichtstbijzijnde toilet is. Ook op onderstaande kaart kunt u zien waar de toiletten langs de Kralingse Plas zich bevinden. Voor de recreatievaart is aangegeven waar u uw vuilwater kwijt kunt. Dit kunt daarnaast altijd gratis kwijt bij uw thuishaven.

Aanpak bestrijding Blauwalggroei

De aanwezigheid van blauwalg in de plas zorgt voor overlast, zoals stank en een negatief zwemadvies. Dit speelt vooral bij zwemmers en watersporters, maar de ‘groene/blauwe soep’ is ook voor andere recreanten onaangenaam.

De oorzaak van blauwalggroei is ingewikkeld en bestaat uit een aantal factoren. 'Te veel voedingsstoffen’ is hiervan de belangrijkste. Deze voedingsstoffen, vooral fosfor, komen op verschillende manieren het water van de plas in, bijvoorbeeld door de sluis, van het slib op de bodem van de plas, door vogelpoep en hondenpoep. De afgelopen jaren is er ieder jaar een uitbraak van blauwalg geweest waarvan recreanten last hadden en bijvoorbeeld niet konden zwemmen in de plas.

De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben de handen ineengeslagen om blauwalg zo goed mogelijk te bestrijden. Het doel is dat de Kralingse Plas recreatief, gezond en natuurlijk is en blijft.

Alles over blauwalg in de Kralingse Plas leest u op de pagina Blauwalg Kralingse Plas.

Communicatie

Het Kralingse Bos is voor veel mensen een belangrijk recreatiegebied. De aanpak van blauwalg vraag om maatregelen die naast voordelen ook nadelen opleveren. De recreatievaart houdt bijvoorbeeld niet van de planten in de plas, omdat deze in de schroef van de motor vast kunnen gaan zitten. Om die reden heeft de gemeente Rotterdam een Rondje om de Plas georganiseerd. Tijdens dit rondje hebben er één op één gesprekken plaatsgevonden met verschillende belanghebbende van de Kralingse Plas. Zo zijn belangen in kaart gebracht van verschillende groepen, bijvoorbeeld de zeilers, vissers, bewoners, zwemmers, hondenbezitters, horecaondernemers en festivals. Met elkaar in gesprek blijven tijdens het aanpakken van de blauwalg is van belang om al deze belangen in het oog te houden.

Wilt u ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en om de Kralingse Plas? Of van de bijeenkomsten die georganiseerd worden? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het projectteam aanpak blauwalg in de Kralingse Plas.