Kralingse Plas
Gepubliceerd op: 17-05-2018
Geprint op: 22-11-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/kralingse-plas/
Ga naar de hoofdinhoud

De Kralingse Plas krijgt 3,5 miljoen bezoekers per jaar. Het is een belangrijke recreatieplek voor de stad, voor haar inwoners én voor bezoekers. Op of aan het water.

Niet alleen voor de recreant is de plas belangrijk. Ook voor de natuur is het een belangrijk gebied. Een groenblauwe long van de stad.

Zwemmen
Het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. Zwemmen in natuurwater kan gevaarlijk zijn. Kijk eerst op de borden bij de zwemplaatsen.

Zwemmers en watersporters kunnen eerst informatie zoeken op zwemwater.nl, via Twitter en via de zwemwatertelefoon 0800 90 36.
Ook in de Zwemwater-app staat informatie over de kwaliteit van zwemwaterplekken.

Natuurwater wordt niet steeds schoongemaakt, zoals zwemwater in zwembaden. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen.
Er is dan meer kans op blauwalg, zwemmersjeuk of botulisme.
Daarom wordt er tijdens het zwemseizoen gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit.

Is het zwemwater niet zo goed als het moet zijn? Dan zetten we dat op de borden bij de zwemwaterlocaties.

Het is ook belangrijk dat we met zijn allen de plas schoonhouden. In de HogeNood-app kunt u vinden waar het dichtstbijzijnde toilet is.

Er is één landelijke website voor actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland: zwemwater.nl. Op deze website kunt u via de kaart inzoomen op alle officiële zwemlocaties. Bij elk zwemwater ziet u welke voorzieningen er zijn en welke eventuele maatregelen er gelden.

Met de Zwemwater-app kunnen zwemmers precies zien waar ze een duik kunt nemen. Daarnaast vindt u in de app andere handige weetjes. Zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid van de locatie en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Met de kaart op de Zwemwater-app vinden zwemmers snel een veilige buitenzwemplek in de buurt.

Het nummer van de Zwemwatertelefoon is 0800 90 36. De Zwemwatertelefoon is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen kunt u dit ook via dit nummer melden.

Met de HogeNood-app kunt u altijd vinden waar het dichtstbijzijnde toilet is. Ook op onderstaande kaart kunt u zien waar de toiletten langs de Kralingse Plas zich bevinden. Voor de recreatievaart is aangegeven waar u uw vuilwater kwijt kunt. Dit kunt u ook altijd gratis kwijt bij uw thuishaven.

Geen blauwalg in de plas

Afgelopen zomers is er vaak blauwalg in de plas geweest. Daarom kon er niet gezwommen worden. Het ziet er ook vies uit en stinkt.

De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werken samen om blauwalg zo goed mogelijk weg te houden. Dat is gelukt. In de zomer van 2022 is er geen blauwalg-uitbraak geweest.

Alles over blauwalg in de Kralingse Plas leest u op de pagina Blauwalg Kralingse Plas.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het projectteam aanpak blauwalg in de Kralingse Plas.