Kralingse Plas
Gepubliceerd op: 17-05-2018
Geprint op: 16-02-2019
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/kralingse-plas/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Op dit moment is er géén negatief zwemadvies voor de Kralingse Plas. Er is geen blauwalg en er kan gewoon gezwommen worden.

Door het warme weer in april en mei liet de blauwalg zich al vroeg in het seizoen zien. Maar er is nu geen blauwalg en er kan gezwommen worden in de Kralingse Plas. Mocht er deze (na)zomer wel sprake van blauwalg zijn, melden we dat ook op deze pagina.

Let op tijdens warm weer

Veel Rotterdammers zoeken tijdens warm weer verkoeling in het natuurwater van de Kralingse Plas of elders. Zwemmen in natuurwater is echter nooit zonder risico. Natuurwater wordt niet continu gezuiverd, zoals zwemwater in zwembaden. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op blauwalg of botulisme stijgt dan. Dat kan voor gezondheidsklachten zorgen bij zwemmers, zoals diarree en huidirritatie. Zomaar een Nederlandse zwemplas in duiken is dus niet verstandig. Waterschappen en Rijkswaterstaat onderzoeken de waterkwaliteit van alle zwemwaterlocaties.

Win informatie in voor u gaat zwemmen

Het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode worden de zwemwaterlocaties gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Voldoet de kwaliteit van het zwemwater niet voldoet aan de gestelde normen? Dan worden zwemmers door de Omgevingsdienst Midden-Holland geïnformeerd met borden bij de zwemwaterlocaties. Zwemmers en watersporters kunnen ook vooraf informatie inwinnen op zwemwater.nl, via twitter en via de zwemwatertelefoon: 0800 9036. Ook op de Zwemwater-app vindt u actuele informatie over de kwaliteit van zwemwaterlocaties.

Mocht er in de (na)zomer van 2018 toch blauwalg in de Kralingse Plas optreden, dan wordt daar ter plekke ook met borden voor gewaarschuwd.

Er is één landelijke website voor actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland: zwemwater.nl. Op deze website kunt u via de kaart inzoomen op alle officiële zwemlocaties. Bij elk zwemwater ziet u welke voorzieningen er zijn en welke eventuele maatregelen er gelden.

Met de Zwemwater-app kunnen zwemmers precies zien waar u met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vindt u in de app andere handige weetjes. Zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid van de locatie en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Met de kaart op de Zwemwater-app vinden zwemmers snel een veilige buitenzwemplek in de buurt.

Het nummer van de zwemwatertelefoon is 0800 9036. De Zwemwatertelefoon is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen kunt u dit ook via dit nummer melden.