Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Vliegenoverlast Heijplaat

Bewoners van Heijplaat hebben overlast van vliegen in hun omgeving. Uit onderzoek door het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) blijkt dat het bedrijf N+P zeer waarschijnlijk de oorzaak is van de vliegenoverlast op Heijplaat.

N+P. Link opent een externe pagina, vroeger PreZero en Suez, is een afvalverwerkend bedrijf dat plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) verzamelt en sorteert.

DCMR. Link opent een externe pagina Milieudienst Rijnmond en de provincie Zuid-Holland zijn verantwoordelijk voor de vergunning van N+P. Met de vergunning geven DCMR en de provincie toestemming aan N+P om bepaalde werkzaamheden uit voeren.

Onderzoek naar vliegen

Provincie Zuid-Holland, DCMR. Link opent een externe paginaKAD. Link opent een externe pagina, gemeente Rotterdam en de belangenorganisatie Stichting Wijplaat. Link opent een externe pagina werken samen om de overlast aan te pakken.
Zo vinden er sinds 2019 verschillende onderzoeken plaats naar aantallen vliegen. KAD voert deze onderzoeken uit in opdracht van provincie Zuid-Holland, DCMR en de gemeente Rotterdam.

Wetten en regels over aantallen vliegen bestaan niet

Er bestaan (nog) geen wetten en regels voor vliegenoverlast. Daarom kunnen de provincie en DCMR niet genoeg doen tegen N+P.
Toezicht houden en controles doen is moeilijk. Via de rechter proberen DCMR en de provincie daar verandering in te brengen.

Door onderzoek willen we bewijzen wat de oorzaak is van de vliegenoverlast. Hopelijk wordt dan via de rechter een norm voor vliegen bepaald.
Want, hoeveel vliegen is normaal? Daarover is in de wet nu niets afgesproken.

Vragen en antwoorden

Meer informatie