Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Veteranendag

Sinds 2005 vindt elk jaar op de laatste zaterdag van juni een landelijke veteranendag plaats in Den Haag. De dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering centraal staat.

Daarnaast organiseren zo’n 200 gemeenten een lokale veteranendag. Dat is belangrijk, want veteranen stellen erkenning en waardering 'van dichtbij' op prijs. Ook de gemeente Rotterdam organiseert elk jaar een veteranendag.

Veteranen, v.l.n.r. Staney Renon, Guusje (Natascha) van Wezel, Şener Çiçek, Johan Hoogendijk, Lee Adamse.
Veteranen, v.l.n.r. Staney Renon, Guusje (Natascha) van Wezel, Şener Çiçek, Johan Hoogendijk, Lee Adamse. Foto: Louis Meulstee

Veteranen in Rotterdam

In Rotterdam wonen ruim 1.500 veteranen. Ongeveer 80 van hen werken nog bij defensie.  Een groot aantal van de veteranen bezoekt jaarlijks de Rotterdamse veteranendag. Wat deze dag voor hen betekent? 'Je hoeft elkaar niets uit te leggen, iedereen heeft hetzelfde meegemaakt, dat schept een band.'

Waardering

Met de veteranendag spreekt het Rotterdamse gemeentebestuur zijn erkenning en waardering uit voor het belangrijke werk dat deze veteranen tijdens oorlogsomstandigheden of bij missies in dienst van de vrede verrichten. Daarnaast staan elkaar ontmoeten en het samenbrengen van verhalen centraal tijdens deze dag.  Het delen van verhalen is belangrijk omdat anderen daar herkenning en erkenning in kunnen vinden. Meerdere veteranen hebben hun verhaal met ons gedeeld tijdens een interview. Deze interviews zijn hieronder te lezen. 

Rotterdamse veteranendag 2024 

De Rotterdamse veteranendag vindt plaats in september 2024. 
Alle Rotterdamse veteranen ontvangen hiervoor een uitnodiging. 
Tijdens de landelijke veteranendag op zaterdag 29 juni 2024 hangt de veteranenvlag op het stadhuis: een vlag ontworpen door veteranen die symbool staat voor verbondenheid en waardering voor alle veteranen.

Ambassadeurs

Lees de verhalen van Rotterdamse veteranen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Veteranendag.nl. Link opent een externe pagina.