Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Veiligheidsbox tegen hardrijders

Regelmatig krijgt de gemeente klachten over hard rijden in woonstraten. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Waar mogelijk probeert de gemeente door fysieke maatregelen het hardrijden onmogelijk te maken.

Regelmatig krijgt de gemeente klachten over hard rijden in woonstraten. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Waar mogelijk probeert de gemeente door fysieke maatregelen het hardrijden onmogelijk te maken. Maar het plaatsen van drempels of wegversmallingen is niet altijd de oplossing en de wijkagent is niet altijd ter plaatse op de momenten dat er te hard gereden wordt.

Maar het plaatsen van drempels of wegversmallingen is niet altijd de oplossing en de wijkagent is niet altijd ter plaatse op de momenten dat er te hard gereden wordt.

Zelf beslissen

Met de 30-box hebben buurtbewoners de mogelijkheid zelf in actie te komen tegen hard rijden in de eigen 30 km per uur straat. Met de materialen kunnen bewoners actievoeren en hun buren op een vriendelijke manier aanspreken op het hard rijden in de straat. U kunt zelf bepalen hoe u de verkeersveiligheidsbox gebruikt. De belangrijkste 'spelregel' is wel dat de materialen ingezet worden in een straat of wijk waar men niet harder mag rijden dan 30 km per uur.

Aan bewoners die via het telefoonnummer 14 010 hun zorgen uiten over de snelheid in hun 30 km per uur straat en hun steentje willen bijdragen, wordt een 30-box aangeboden.

Inhoud veiligheidsbox

Hieronder leest u enkele suggesties om de maximumsnelheid van 30 km per uur extra onder de aandacht te brengen bij uw buurtgenoten en andere weggebruikers. In de doos treft u het volgende aan:

 • 5 bedrukte veiligheidshesjes
  Draag de hesjes tijdens het verspreiden van de flyers en stickers, dan bent u herkenbaar en goed zichtbaar.
 • 30 grote (huiscontainer)stickers
  Draag de boodschap uit door de sticker op uw huiscontainer te plakken. vraag uw buren hetzelfde te doen voor extra aandacht voor de snelheid in uw straat. heeft u geen huiscontainer? wees dan creatief. let er wel op dat u de stickers niet op openbare objecten (zoals lantarenpalen of verkeersborden) mag plakken.
 • 30 kleine stickers
  Plak de stickers bijvoorbeeld op de (bak)fiets, of op de autoruit.
 • 10 posters
  Hang de poster bijvoorbeeld achter de ruit van uw woning, op school, bij de huisarts, in de bibliotheek, een wijkcentrum, de peuterspeelzaal, enzovoort.
 • 50 flyers
  Deel de flyers uit tijdens een buurtbijeenkomst en verspreid ze huis-aan-huis.
 • 30 kleurplaten
  Jong geleerd is oud gedaan! Ook leuk om bijvoorbeeld in de buurt of op school een kleurplatenwedstrijd te houden.
 • 5 bedrukte sleutelhangers
 • Hang deze aan uw autosleutel. Zo denkt u er altijd aan om niet te hard te rijden vóórdat u in de auto stapt. Die ene buurman of buurvrouw die altijd te hard rijd, kan hem ook vast goed gebruiken.
 • 30 bedrukte ballonnen
  In een vrolijk versierde straat rijdt iedereen automatisch langzamer. Ook handig voor een feestelijke opening van de campagne.
 • 30 nep-tattoos
  Laat zien dat het juist stoer is om niet te hard te rijden!
 • 5 pennen
  Altijd handig om bij de hand te hebben.
 • 1 coupon voor een Victor Veilig pop
  Stuur deze coupon op en ontvang een Victor Veilig pop thuis. Met deze pop laat u weggebruikers weten dat er (spelende) kinderen in de buurt zijn en dat zij langzaam moeten rijden.

Meer informatie

De Rotterdamse Verkeersveiligheidsbox maakt onderdeel uit van het verkeersveiligheidsbeleid van gemeente Rotterdam. Heeft u vragen over de verkeersveiligheid in Rotterdam? Stel dan een vraag via deze pagina. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid. Stel dan een vraag via deze pagina. Link opent een externe pagina. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid.