Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Toekomstbestendige speeltuinen

Een aantal speeltuinen in Rotterdam is niet meer van deze tijd. Ze zijn niet openbaar toegankelijk en veel van de speeltoestellen zijn ouderwets. De gemeente heeft een actieplan gepresenteerd om deze speeltuinen toekomstbestendig te maken.

Speeltuinen waren altijd een vaste ontmoetingsplek voor kinderen in de wijk. Maar in nogal wat speeltuinen is dat al een tijd niet meer het geval. Zij hebben geen vrijwilligers meer, geen bestuur en de hekken zijn vaker dicht dan open. ‘Dat moet anders!’, zegt wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Ouderen, Welzijn, Sport). Met het actieplan ‘Speeltuinen, een stap naar de toekomst’ (juli 2020) maakt de gemeente Rotterdam daarom werk van vitale en toekomstbestendige speeltuinen. Ze doet dat samen met verenigingen en wijkpartners.

Verandering moet

De gemeente wil alleen nog maar speeltuinen die kinderen een uitdagende speelomgeving bieden. En ze moeten ook beter inspelen op de wensen en mogelijkheden van ouders.  ‘Ouders willen best vrijwilligerswerk doen, maar liever op projectbasis dan elke week op vaste tijden’, aldus De Langen. ‘Ook willen zij met hun kind gebruikmaken van de speeltuin wanneer het hén uitkomt. Het is vervelend om op een mooie zomerse middag een dicht hek aan te treffen. Verandering is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat speeltuinen hun meerwaarde behouden voor Rotterdam, de wijk en vooral voor de kinderen’, aldus De Langen.

Kinderen met een beperking

De gemeente wil ouderwetse speeltuinen ombouwen naar openbare, toegankelijke en multifunctionele speelplaatsen, waar kinderen op ieder gewenst moment gebruik van kunnen maken. Ook kinderen met een beperking moeten zich er welkom voelen. Maar de gemeente wil ook meer aanbod in sport en spel. En meer moderne speelvoorzieningen. De interactieve sportmuur in een speeltuin in Charlois is daar een mooi voorbeeld van. Dit is een primeur in Nederland.

Inspirerende voorbeelden

Het actieplan gaat ook uitgebreid in op de vitale speeltuinen die Rotterdam telt. Inspirerende voorbeelden daarvan zijn de multifunctionele sport- en speelterreinen Sportplaza Zuiderpark en het Schuttersveld in Crooswijk. Zij worden volgens de gemeente vooral goedbezocht vanwege hun openbare en toegankelijke karakter en omdat ze een uitgebreid aanbod aan  sport en spel hebben. Verder is er sprake van een goede samenwerking met sport- en welzijnspartners.

Wijkfunctie

De gemeente wil ook graag dat speeltuinen weer een sociale en centrale functie in de wijk krijgen. Net als vroeger worden ze dan een belangrijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Recreatieve activiteiten voor de wijkbewoners moeten er mogelijk zijn. En mensen moeten op basis van kleine subsidies zelf iets kunnen organiseren voor de buurt. Zo ontstaat een gevarieerde programmering van activiteiten: georganiseerd door de buurt zelf, het welzijn of de (sport-)vereniging.

In het Uitvoeringsprogramma Speeltuinverenigingen | Rotterdam.raadsinformatie.nl. Link opent een externe pagina staat hoe de gemeente Rotterdam met de speeltuinverenigingen en de partners in de wijk samen werken aan toekomstbestendige speeltuinen.