Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Stille klinkers

De ene straatsteen is de andere niet. Rotterdammers kunnen daarover meepraten. Want Rotterdam experimenteert met stille klinkers. Een speciaal laagje op deze stenen nemen geluid in zich op.

Rijdt er een auto overheen, dan hoor je dat een stuk minder hard dan bij normale straatstenen. De experimenten lopen op een deel van de Burgemeester Baumannlaan in Overschie en op de Hillevliet op Zuid. Er komen nu vier plekken bij: in de Henri Eversstraat (Oosterflank), de Jacob van Campenweg/Hendrick Staetsweg (Het Lage Land), op de Huniadijk (Reyeroord) en in de Rusthoflaan (Crooswijk). Het wegdek van deze straten is binnenkort aan de beurt voor onderhoud.

Stiller

Metingen laten zien dat de eerste twee straten ongeveer de helft stiller zijn op de plaatsen met stille klinkers. Om precies te zijn: het geluid is tussen de 2 en 3 decibel zachter. Dat is goed merkbaar voor het menselijk gehoor. De andere vier straten die stille klinkers krijgen, zijn gekozen omdat de geluidbelasting daar hoog is én omdat ze binnenkort toch al een onderhoudsbeurt krijgen. Ook zijn het vier heel verschillende straten, in de soort bestrating, het verkeersgebruik en de maximumsnelheid.

Waarom wordt er geëxperimenteerd met stille klinkers?

In Rotterdam zijn 1 op de 5 mensen gehinderd door geluid. De belangrijkste geluidbron is wegverkeerslawaai. Om het wegverkeerslawaai te verminderen, experimenteren we onder andere met stille klinkers. 

Nog niet veel gemeenten gebruiken de stille klinkers. Er zijn nog weinig ervaringen mee. Zo is het niet duidelijk of de vermindering van geluid door de jaren heen hetzelfde blijft. Rotterdam onderzoekt daarom hoelang de klinkers van voldoende kwaliteit blijven en of er vaker onderhoud nodig is. Ook bekijkt de gemeente de gevolgen voor het straatgeluid, de uitstraling van de stille klinker en de milieukosten.