Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Slimme verkeerslichten

Op steeds meer plekken in de stad worden oude verkeerslichten vervangen voor nieuwe slimme verkeerslichten. Deze verkeerslichten helpen bij de verbetering van de doorstroming van het verkeer. Dat betekent minder lang voor rood licht stil staan, minder remmen dus minder uitlaatgassen en kortere reistijd.

Het wordt steeds drukker in de stad. Met die toenemende drukte wordt de uitdaging om Rotterdam veilig en leefbaar te houden steeds groter. Het veilig krijgen en houden van het verkeer, het bewaken van de luchtkwaliteit en het optimaliseren van de verkeersdoorstroming zijn onderwerpen waar de gemeente hard aan werkt. Dankzij nieuwe technologie zijn verkeerslichten slimmer geworden.

Wat is er nieuw?

Steeds meer verkeersdeelnemers hebben een up-to-date navigatiesysteem of gebruiken een route-app op hun smartphone. Sinds 2019 zijn op meerdere plekken in de stad de verkeerslichten gekoppeld aan deze navigatie-apps. Zo ontvangen deze apps informatie vanuit het verkeerslicht. En weet de app of het licht op rood of groen staat, en soms wordt zelfs een voorspelling gedaan van het moment waarop het licht op groen springt. Sommige navigatie-apps (zoals Flitsmeister) geven hier een notificatie zodat automobilisten mogelijk hun rijgedrag kunnen aanpassen. Dankzij deze service worden weggebruikers geholpen bij het zo soepel mogelijk door de stad rijden. Dat scheelt remmen en bespaart CO2-uitstoot en geld.
Andersom ontvangen deze slimme verkeerslichten ook informatie vanuit de apps. Zo ziet het verkeerslicht het verkeer al op grotere afstand aankomen, en kan het daar beter op inspelen. Daarnaast kunnen via dezelfde landelijke koppeling de ambulances en straks ook andere hulpdiensten voorrang aanvragen en krijgen, zodat bij calamiteiten deze voertuigen snel en veilig een kruispunt kunnen passeren. 

De komende jaren wordt deze technologie steeds verder uitgebouwd, en komen er op steeds meer plekken slimme verkeerslichten.

Vragen en antwoorden

Vragen of klachten

Heeft u nog een vraag over het verwerken van uw persoonsgegevens? Stuur een e-mail naar vvso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u een klacht over de manier waarop de gemeente met uw persoonsgegevens omgaat? Dat kan via de pagina Klacht indienen.

Is uw vraag of klacht niet (genoeg) beantwoord of u komt er niet uit? Neem dan contact op met de onafhankelijke interne toezichthouder, de Functionaris Gegevensbescherming, via het e-mailadres fg@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina

U kunt ook altijd een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Link opent een externe pagina als u ontevreden bent over het gebruik van uw persoonsgegevens door de gemeente Rotterdam.

U vindt meer informatie over de manier waarop de gemeente omgaat met uw persoonsgegevens op de privacypagina.