Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is het derde vliegveld van Nederland. Het ligt in de polder Zestienhoven in de gemeente Rotterdam.

Ongeveer twee miljoen reizigers maken jaarlijks gebruik van vliegveld Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Link opent een externe pagina.  Er wordt naar ongeveer 50 bestemmingen gevlogen. Daarnaast is RTHA de thuishaven voor de trauma- en politiehelikopter. En voor verschillende zaken-jets en kleine luchtvaart. RTHA is onderdeel van de Royal Schiphol Group.

Gebruikers

Het vliegveld wordt vooral door mensen uit de regio gebruikt. Ook het bedrijfsleven in de regio, internationale instellingen en het Haagse regeringscentrum maken regelmatig gebruik van het vliegveld. En toeristen die onze stad, Delft of Den Haag bezoeken doen dat ook.

Werk

De luchthaven en de reizigers geven veel mensen werk. Dat kan zijn op de luchthaven zelf, zoals bagage-afhandelaars en beveiligers. Of  werk in de stad en regio omdat passagiers bijvoorbeeld gebruik maken van een taxi of toeristen een hotel boeken. 

Overlast

Het vliegveld heeft als keerzijde dat het ook overlast geeft door het geluid van overvliegende vliegtuigen. Vooral in de wijken om het vliegveld heen. In een bepaald gebied met teveel geluid mogen ook geen woningen gebouwd worden. 

Overleg over het vliegveld

In de Commissie Regionaal Overleg (CRO) praten vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, bewoners, vliegmaatschappijen, het vliegveld zelf en verschillende belangenorganisaties. Dit overleg gaat over het gebruik en de ontwikkeling van het vliegveld, waaronder overlast. Iedereen mag naar de vergaderingen van de CRO komen. Op de website CRO-Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina staan alle vergaderstukken en andere informatie over de actuele ontwikkelingen rond de luchthaven.

Luchthavenbesluit

In een luchthavenbesluit staat alles waar het vliegveld en het vliegverkeer zich aan moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan de openingstijden. In 2021 en 2022 hebben veel regionale partijen, zoals gemeenten, bewoners, vliegmaatschappijen, belangenorganisaties en het vliegveld zelf, geprobeerd afspraken te maken over een nieuw luchthavenbesluit met minder overlast. Op luchthavenbesluit.nl. Link opent een externe pagina leest u er meer over.
De gemeente Rotterdam heeft de belangen van de Rotterdammers en de stad Rotterdam vertegenwoordigd. De partijen zijn het niet over alles eens geworden. Eind 2024 neemt de minister van infrastructuur en waterstaat een nieuw luchthavenbesluit.

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Met het programma Rotterdam The Hague Innovation Airport. Link opent een externe pagina (RHIA) willen het vliegveld en de gemeente werk in de luchtvaartsector aantrekken en de luchtvaart helpen te verduurzamen. Denk aan het vliegen op schone brandstoffen. Verschillende projecten gaan over het klimaat, een duurzame omgeving van de luchthavens en schone energie.

Overlast melden

Als u overlast heeft van het vliegveld kunt u dit melden bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Link opent een externe pagina. Milieudienst Rijnmond (DCMR) heeft voor het melden van overlast ook een web-app ontwikkeld. U kunt deze app starten via de QR-code op de site van DCMR.

De GGD doet regelmatig onderzoek naar hinderbeleving. De DCMR onderzoekt en houdt de milieuklachten bij. Dat geldt ook voor meldingen over het vliegveld.