Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rookvrij

Veel mensen die roken worden daar uiteindelijk ziek van. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. In Rotterdam wordt meer gerookt dan het landelijk gemiddelde.

Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De gemeente Rotterdam is aangesloten bij de Rookvrije Generatie (Alliantie Nederland Rookvrij) en zet zich hiermee in om kinderen rookvrij op te laten groeien.

De Rookvrije Generatie

De Rookvrije Generatie is een initiatief van De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is zorgen voor een generatie kinderen die rookvrij kan opgroeien. Dit betekent dat deze generatie niet blootgesteld wordt aan tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Om de Rookvrije Generatie te kunnen bereiken, moet de overheid samen met gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties samenwerken.

Welke plekken zijn allemaal rookvrij in Rotterdam?

  • 2024 - De ingangen van alle locaties van het Centrum Jeugd en Gezin in gemeente Rotterdam zijn vanaf maart een rookvrije zone.
  • 2024 - Alle tramhaltes in het centrum van Rotterdam zijn sinds februari 2024 een rookvrije zone.
  • 2022 - Museumpark is de allereerste rookvrije tramhalte.
  • 2020 - De Wilhelminakade is een rookvrije zone. Het gaat om het kantoorgebied rondom De Rotterdam, KPN toren en Cruise terminal.
  •  2020 - Sinds 1 januari 2020 krijgen speeltuinverenigingen alleen subsidie van de gemeente als zij rookvrij zijn.
  • 2019 - Het gebied rondom het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam is sinds 2 september 2019 een rookvrije zone. Het gaat om de Wytemaweg en de Zimmermanweg. De zone omvat het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en Centrum Bijzondere Tandheelkunde Rijnmond. Deze organisaties hebben gemeente Rotterdam gevraagd een rookvrije zone in de openbare ruimte in te richten. De rookvrije zone is geen officiële verbodsplek. Aan bezoekers van de zone wordt gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Dit is voor Rotterdam de eerste rookvrije openbare ruimte.
  • 2018 - Alle kinderboerderijen zijn in Rotterdam sinds 1 augustus 2018 rookvrij.
  • Op alle schoolpleinen in Nederland mag volgens de wet niet gerookt worden. Ook kinderopvangcentra moeten rookvrije omgevingen zijn. Rotterdammers die als gastouder werken mogen in huis niet roken.
  • Steeds meer sportvelden en verenigingen worden rookvrij gemaakt. Daar helpen Stichting Rotterdam Sportsupport (SRS) en de Hartstichting aan mee.

Stoptober

Om Rotterdammers die willen stoppen te ondersteunen, brengt Rotterdam de Stoptober. Link opent een externe paginacampagne jaarlijks onder de aandacht, vooral bij rokende ouders met jonge kinderen. Ook wordt stopondersteuning gepromoot. Denk hierbij aan de verschillende apps in de GGD Appstore die helpen met stoppen met roken.