Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rookvrij

Veel mensen die roken worden daar uiteindelijk ziek van. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. In Rotterdam wordt meer gerookt dan het landelijk gemiddelde.

Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De gemeente Rotterdam is aangesloten bij de Rookvrije Generatie (Alliantie Nederland Rookvrij) en zet zich hiermee in om kinderen rookvrij op te laten groeien.

De Rookvrije Generatie

De Rookvrije Generatie is een initiatief van De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Het doel van de Rookvrije Generatie is zorgen voor een generatie kinderen die rookvrij kan opgroeien. Dit betekent dat deze generatie niet blootgesteld wordt aan tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Om de Rookvrije Generatie te kunnen bereiken, moet de overheid samen met gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties samenwerken.

Welke plekken zijn allemaal rookvrij in Rotterdam?

  • In Rotterdam zijn alle kinderboerderijen sinds 1 augustus 2018 rookvrij.
  • Sinds 1 januari 2020 krijgen speeltuinverenigingen alleen subsidie van de gemeente als zij rookvrij zijn.
  • Op alle schoolpleinen in Nederland mag volgens de wet niet gerookt worden. Ook kinderopvangcentra moeten rookvrije omgevingen zijn. Rotterdammers die als gastouder werken mogen in huis niet roken.
  • Steeds meer sportvelden en verenigingen worden rookvrij gemaakt. Daar helpen Stichting Rotterdam Sportsupport (SRS) en de Hartstichting aan mee.
  • Rookvrije zone Erasmus MC: Het gebied rondom het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam is sinds 2 september 2019 een rookvrije zone, de eerste in Rotterdam. Het gaat om de Wytemaweg en de Zimmermanweg. De zone omvat het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en CBT Rijnmond. Deze organisaties hebben gemeente Rotterdam gevraagd een rookvrije zone in de openbare ruimte in te richten. De rookvrije zone is geen officiële verbodsplek. Aan bezoekers van de zone wordt gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Dit is voor Rotterdam de eerste rookvrije openbare ruimte. 
  • Rookvrije zone Wilhelminakade: het kantoorgebied rondom De Rotterdam, KPN toren en Cruise terminal is een rookvrije zone.

Stoptober

Om Rotterdammers die willen stoppen te ondersteunen, brengt Rotterdam de Stoptobercampagne jaarlijks onder de aandacht, vooral bij rokende ouders met jonge kinderen. Ook wordt stopondersteuning gepromoot. Denk hierbij aan de verschillende apps in de GGD Appstore die helpen met stoppen met roken.

  • Stevige Start: Dit programma zet zich in voor een gezonde en veilige omgeving voor ouders en kinderen. Zwangere vrouwen worden aangemoedigd om niet te roken tijdens én na de zwangerschap. Mensen die graag een kind willen krijgen voorlichting over gezondheid.
  • Grip en Gezondheid: Het project ‘Grip en Gezondheid’ helpt 300 kwetsbare gezinnen in Rotterdam en Spijkenisse met het omgaan met schulden, stress en roken. Het doel van dit project is een betere mentale gezondheid bij deze gezinnen.
  • Gezond010: binnen het platform Gezond010 werken Rotterdamse organisaties samen aan de gezondheid van Rotterdammers. Bekijk hier wat er in de stad gebeurt op het gebied van stoppen met roken.

Op de website van de rookvrije generatie leest u meer over wat u kunt doen.