Ga naar de hoofdinhoud

15 februari 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Roodkapjes geven aandacht aan mantelzorgers

De rode bus voor het Huis van de Wijk in Pernis is niet te missen. Enthousiast zwaaien Marjo Koppert en Ingrid de Geus naar voorbijgangers. Zij zijn de Roodkapjes. Met hun bus reizen ze door Rotterdam om speciale zelfzorg-momenten voor mantelzorgers te organiseren.

Een mantelzorger zorgt onbetaald voor een ziek familielid of vriend. Koppert: ‘Dat doen mensen vaak uit liefde. Ze zien zichzelf niet als mantelzorger. Terwijl in onze ogen het niet uitmaakt of jij 4 uur fysiek voor iemand zorgt of enkel 1 uur per week boodschappen doet voor iemand. Vergeet niet dat mantelzorgers mentaal vaak over veel dingen moeten nadenken. Dat is ook een belasting.’ Zelf zijn Koppert en De Geus ook mantelzorger. ‘Wij spreken uit jarenlange ervaring.’

Stress herkennen

Iedere week rijden de Roodkapjes met hun rode bus naar een gebied in Rotterdam om speciale bijeenkomsten te organiseren voor mantelzorgers. De Geus: ‘Deze zelfzorg-momenten duren 2 uur. We starten met een voorstelrondje met een kopje koffie en een koekje. Daarna gaan we lekker naar buiten, de natuur in. Onze bus staat altijd op een groene plek in de wijk. We zijn geen wandelclub. We doen het rustig aan. Meestal doen we wat simpele ontspanningsoefeningen. Daarmee laten we je ervaren hoe fijn het is om even tot rust te komen in het groen. Je leert om de signalen van stress te herkennen, en hoe je daar mee om kunt gaan. Voor jezelf zorgen is zo belangrijk. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan dat ook voor anderen blijven doen.’

CityLab010

In 2020 kregen de Roodkapjes vanuit CityLab010. Link opent een externe pagina een startbudget om speciale momenten voor mantelzorgers te organiseren. De rode bus kregen zij cadeau van stichting Volkskracht tijdens de 100 jaar Volkskracht Awards.

Deelname aan de zelfzorg-momenten is gratis. Wilt u weten wanneer de rode bus bij u in de buurt komt? Kijk dan op: www.deroodkapjes.nl/agenda. Link opent een externe pagina. Hier kunt u zich ook aanmelden.

De Roodkapjes voor hun rode bus
De Roodkapjes reizen door Rotterdam om zelfzorgmomenten voor mantelzorgers te verzorgen. Foto: David Rozing