Riolering Westpunt
Gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf en Stedin Netbeheer werken van november 2017 tot eind 2025 in de wijk Westpunt in Hoogvliet.
Het riool, de drinkwaterleiding, gasleiding en elektriciteitskabel worden vervangen.
Fases
Het project wordt in Westpunt in vier fases uitgevoerd. Begin juni 2023 start de uitvoering van fase 3 en 4.
Fase 1 (Max Havelaar weg en omgeving) en fase 2 (Tijmweg en de aangrenzende hofjes) zijn klaar.
Bekijk het kaartje met de deelfaseringen van fase 3 en 4:
Fase 3: Ten noorden van de Tijmweg - start uitvoering juni 2023
We gaan werken in de Tijmweg, Saffraanstraat, Korianderstraat en de Alsemstraat. Het werk in fase 3 is wordt in delen opgepakt.
Planning fase 3, deelfaseringen
- Start Fase 1A: maandag 3 april tot en met vrijdag 30 juni 2023.
- Start Fase 1B: maandag 17 april tot en met vrijdag 28 juli 2023.
- Start Fase 1C: maandag 1 mei tot en met vrijdag 1 september 2023.
- Start Fase 2A: maandag 29 mei tot en met vrijdag 1 september 2023.
- Start Fase 2B: maandag 12 juni tot en met vrijdag 13 september 2023.
- Start Fase 2C: maandag 26 juni tot en met vrijdag 24 november 2023.
- Start Fase 3A: maandag 28 augustus tot en met vrijdag 22 december 2023.
- Start Fase 3B: maandag 11 september tot en met vrijdag 19 januari 2024.
- Start Fase 3C: maandag 18 december tot en met vrijdag 23 februari 2024.
Fase 4: Ten zuiden van de Max Havelaarweg
We gaan werken in de Max Havelaarweg, Kalmoesstraat, Lavasweg, Paprikastraat, Curcumastraat, Kaardebolstraat, Herikweg en Wijnruitstraat.
Samenwerking met nutsbedrijven
Tegelijk met de rioleringswerkzaamheden, voeren Evides Waterbedrijf en Stedin (gas en elektra) werkzaamheden uit. Hierdoor kunnen we de overlast zoveel mogelijk beperken.
Beschermende maatregelen
Westpunt is gebouwd op havenslib. Dat is in de jaren '50 gestort, waarna er woningen op gebouwd zijn. Deze grond is vervuild met zware metalen. De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft in december 2015 het risico voor de gezondheid beoordeeld. De GGD Rotterdam-Rijnmond verwacht geen gezondheidsklachten door de bodemverontreiniging. Waar nodig nemen de medewerkers beschermende maatregelen tijdens het werk. De medewerkers zullen in volledig dichte pakken onder de grond werken. Ook hebben zij beschermende brillen en mondkapjes op.
Maak ruimte voor de werkzaamheden
Om de straat en stoep weer netjes te maken, verwijderen we alle tegels in het openbaar gebied. We vragen uw medewerking zodat de aannemer zijn werk kan doen. Verwijder obstakels als deze in de openbare ruimte staan en snoei hagen terug tot de erfgrens. De gehele breedte van het trottoir moet vrij zijn om het werk uit te kunnen voeren en de buitenruimte weer netjes te maken.
Overhangend groen
Overhangende planten en heggen, en ook afrasteringen, kunnen de uitvoering van het werk belemmeren. Wij vragen u om deze vooruitlopend aan de werkzaamheden (tijdelijk) weg te halen of te snoeien. Heeft u een geveltuintje, dan is verstandig om zelf de planten uit te graven en na de werkzaamheden weer terug te planten.
Bereikbaarheid
Waar we werken, sluiten we de weg af. Er kan dan geen verkeer door. U kunt er ook niet parkeren. We vragen u uw auto ergens anders in de wijk te parkeren. Zo kunnen we veilig en vlot werken. Gele borden wijzen de omleidingsroute door de wijk. Met de politie, brandweer en ambulance zijn afspraken gemaakt. Zij kunnen de woningen altijd bereiken.
Parkeren
In het opgebroken gebied, waar de bestrating is verwijderd, komen rijplaten te liggen voor de brandweer en ambulance. Het is verboden om op deze rijplaten te parkeren. Heeft u een invalidenparkeerplaats? Neem dan contact op met de omgevingsmanager van het project. Dan zoeken we in overleg met u tijdelijk een andere parkeerplaats.
Werkdagen en werktijden
De aannemers werken in principe van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 uur en 17.00 uur. In uitzonderlijke gevallen werken ze langer door of in het weekend op zaterdag.
Huisvuil
De vuilniswagen kan de straten die opgebroken zijn niet bereiken. We vragen u uw container op de gebruikelijke dag buiten het werkvak te zetten. Ook is het ophalen van grofvuil niet mogelijk in de straten waar we werken. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente via Rotterdam.nl/schoon. Of bel met het algemeen telefoonnummer 14 010.
Bijzondere omstandigheden
Bij een bijzondere gebeurtenis zoals een verhuizing of een uitvaart doen wij ons best om de straat alsnog tijdelijk toegankelijk te maken. Neem hiervoor contact op met de omgevingsmanager van het project.
Rotterdam Aan de slag!-app
Volg dit project via de Rotterdam Aan de slag!-app. Die is gratis te downloaden. U kunt de app downloaden via de Appstore of Playstore en volg het project Westpunt.
U ontvangt dan alle updates direct op uw mobiele apparaat.
Heeft u geen mobiel apparaat? Geen probleem! Er is ook een webversie. Link opent een externe pagina.
Meldingen buitenruimte - MeldR
Voor reguliere meldingen buitenruimte heeft gemeente Rotterdam een andere app. Ziet u iets op straat dat niet hoort? Heeft u bijvoorbeeld last van hinderlijk geparkeerde fietsen of brommers bij u op de stoep? Is de lantaarnpaal in uw straat kapot? Is de afvalcontainer vol of ligt er afval naast een container? Dit kunt u melden via de MeldR-app aan de gemeente. Ook deze app is gratis te downloaden via de Appstore of Playstore.
Vindt u een app op uw mobiele telefoon niet prettig? Dan kunt u uw melding ook doorgeven via de website MeldR. Link opent een externe pagina of door te bellen naar 14 010 en optie 3 te kiezen.
Vragen en antwoorden
Was u bij de inloopbijeenkomst op 3 november en heeft u een vraag gesteld? Dank u wel voor uw betrokkenheid! We hebben de vragen per thema bij elkaar gezet. Samen met het antwoord.
Groen
Dat doet de gemeente. Door de werkzaamheden in de ondergrond moeten helaas meerdere bomen weg. Er staan bomen op of te dicht bij de rioolleiding die vervangen moet worden. Daarnaast zijn er bomen die niet gezond meer zijn. We grijpen het moment van het grootschalig onderhoud aan om ook die bomen te vervangen voor iets nieuws, zodat we een toekomstbestendige inrichting krijgen.
Voor het contact over de bereikbaarheid van percelen of bijvoorbeeld een verhuizing kunt u te zijner tijd mailen met het project via westpunt@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Wij proberen hier dan rekening mee te houden. Informatie wordt ook vermeld in de nieuwsbrief.
Parkeren
Tijdens het groot onderhoud worden in de wijk parkeervakken gemaakt, waar nu 'langs de band' wordt geparkeerd. Op een paar plekken, waar nu de parkeerdruk hoog is zoals de Saffraanstraat, worden enkele parkeerplaatsen bijgemaakt. Gemiddeld blijft het aantal parkeerplaatsen in de wijk ongeveer gelijk. Wilt u zien hoe de inrichting er uit komt te zien, dan kunt u de tekening bekijken via Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Er zijn metingen uitgevoerd waarbij is geconstateerd dat er iets overschot is aan parkeerruimte. Misschien niet in elke straat maar wel gemiddeld gezien. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden vragen we u als bewoner ergens anders in de wijk te parkeren. We zijn bezig met de voorbereidingen van de aanpak van het onderhoud in uw wijk. Zodra er een planning en aanpak bekend is, wordt de informatie op deze webpagina bijgewerkt en ontvangt u hier een brief over.
Werk en verkeer
De meest recente ontwikkelingen kunt u volgen via deze pagina en via de Rotterdam Aan de Slag app.
Ja, bewoners krijgen een melding bij de start van de werkzaamheden. Stedin (gas en elektra) en Evides (water) sturen ook een brief vlak voor de werkzaamheden in uw straat, of wanneer dat nodig is, in uw woning.
Riool
Om ook in de toekomst een goed werkend rioolstelsel te houden, vervangen we in Rotterdam 40 kilometer rioolbuis per jaar. Veel riolering is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Die raakt nu aan het eind van de levensduur. Dat geldt ook voor het riool in de wijk Westpunt.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar westpunt@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel naar 14 010.
De omgevingsmanager van het project is Victor Erdman, e-mail victor@wallaard.nl. Link opent een externe pagina, telefoon 06 23 85 70 93.