Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Psychosociale ondersteuning statushouders

Op deze pagina vindt u een overzicht van organisaties met expertise op het gebied van psychosociale ondersteuning voor statushouders. De (zorg)professionals bieden GGZ-hulp met aandacht voor de culturele achtergrond van de statushouder.

Veel statushouders zijn naar Nederland gekomen onder zware omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat er oorlog is in het land waar ze vandaan komen. Dit kan specifieke gezondheidsproblemen en klachten veroorzaken. Het is belangrijk dat daar oog voor is.

Doorverwijzen

Als professionals of vrijwilligers die statushouders begeleiden merken dat iemand psychosociale problematiek heeft, is het belangrijk dat er snel wordt gehandeld. Afhankelijk van de ernst en klachten die iemand ervaart kan doorverwezen worden naar de huisarts of eventueel naar een andere zorgprofessional. Bijvoorbeeld het wijkteam. Dit overzicht kan helpen om Rotterdamse nieuwkomers snel naar passende zorg te verwijzen.

Voor wie?

Het overzicht is vooral bedoeld voor professionals die psychosociale klachten bij statushouders signaleren en doorverwijzen naar passende GGZ-zorg.

Consultatie en advies aan professionals

Heeft u als doorverwijzende partij nog vragen, bijvoorbeeld omdat sprake is van een bijzondere situatie met een complexe casuïstiek? Vraag dan gratis om consultatie en advies bij ARQ Kenniscentrum Migratie: kc-migratie@arq.org. Link opent een externe pagina.

Overzicht Psychosociale zorg voor statushouders

Let op, dit overzicht is niet uitputtend. Heeft u aanvullingen? Mail deze dan naar: RotterdamseOpgaveInburgeringMO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.