Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Overboeken grafrechten

Is de rechthebbende van het graf overleden én is de wettelijke termijn van grafrust nog niet verstreken? Dan moeten de grafrechten binnen een jaar zijn overgeschreven naar een ander (natuurlijk) persoon. Gebeurt dit niet, dan vervalt het grafrecht aan de gemeente.

Via de knop 'Overboeken grafrechten' kunt u online de grafrechten overboeken. U heeft hiervoor DigiD nodig.

Overboeken grafrechten. Link opent een externe pagina

Overboeken van grafrechten op eigen verzoek

U kunt ook op eigen verzoek grafrechten overboeken (tussentijds, bij leven). U heeft daarbij de 'Akkoordverklaring overboeken grafrechten' nodig.
Wilt u deze  verklaring aanvragen in plaats van downloaden, neem contact op met het administratiekantoor van Begraven & Cremeren. Link opent een externe pagina.

Nadat u het formulier heeft ingevuld, kunt u deze scannen of er een goede foto van maken en uploaden binnen uw digitale aanvraag.

Meer informatie

Grafrechten geven recht op een plek op de begraafplaats voor een bepaalde periode voor een particulier of algemeen graf. De persoon die grafrechten op zijn naam heeft, noemen we rechthebbende (particuliere grafrechten) of belanghebbende (algemene grafrechten).

Na overlijden van de rechthebbende of belanghebbende stuurt de gemeente een brief met formulier aan nabestaanden waarmee de nieuwe rechthebbende of belanghebbende zich kan melden.

Kosten

De kosten voor overschrijving van grafrechten zijn € 34 in 2023. Hiervoor ontvangt de rechthebbende een factuur van Begraven en Cremeren.

Hoe lang duurt het

Binnen 14 dagen krijgt u een bericht.

Voor wie is het

  • nabestaande van de rechthebbende of belanghebbende
  • de huidige rechthebbende of belanghebbende

Er kan slechts 1 persoon dé nieuwe rechthebbende/belanghebbende zijn. Deze persoon is ons aanspreekpunt en degene met wie wordt gecorrespondeerd.

Voorwaarden

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het administratiekantoor van Begraven en Cremeren via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel met 14 010.