Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Omgevingsvisie

Hoe moet Rotterdam er in de toekomst uitzien? Hoe leven, wonen, werken, leren en recreëren we in onze mooie stad? De gemeente heeft dit beschreven in de omgevingsvisie.

De titel van de omgevingsvisie is De Veranderstad. Dat is niet voor niets, want wie in Rotterdam woont, ervaart het zelf: Rotterdam verandert snel. In de omgevingsvisie staat wat Rotterdam in de toekomst wil zijn: sterk, veerkrachtig en toekomstbestendig. De omgevingsvisie beschrijft hoe de stad en de haven er in de toekomst uit gaan zien. Het gaat over alle zaken die nodig zijn om in Rotterdam te kunnen leven, wonen, werken, studeren en vrije tijd door te brengen. Denk daarbij aan gebouwen, water, lucht, bodem, natuur en wegen. In de omgevingsvisie heet dat de fysieke leefomgeving.  

Klik hieronder op de link om de omgevingsvisie 'De Veranderstad' in te zien.

Waarom maken we een omgevingsvisie?

Rotterdam groeit en in de stad is een tekort aan ruimte. Het aantal inwoners neemt toe en bedrijven willen zich hier graag vestigen. Deze ontwikkelingen vragen om ruimte op en in de grond, in de lucht, op het water en in tijd. 
En wat dacht u van:

 • Niet meer koken en verwarmen met gas
 • Extra inzetten op zonne- en windenergie
 • Veranderingen in de manieren waarop we reizen (mobiliteitstransitie)
 • De gevolgen van de vergrijzing 

Op deze en andere belangrijke ontwikkelingen moet Rotterdam goed voorbereid zijn. Dat legt de gemeente vast in de omgevingsvisie.  
Een omgevingsvisie is ook een verplicht onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Link opent een externe pagina.  Alle Nederlandse gemeentes moeten in 2024 een omgevingsvisie hebben.

Leefwereld bewoners en natuur respecteren

We gunnen iedereen de ruimte en daarbij houden we natuurlijk wel rekening met de huidige bewoners en wat er nu al allemaal in de stad is. Omdat er veel behoefte is aan woningen willen we 50.000 woningen bouwen. En goede wegen aanleggen. En gaan we op zoek naar nieuwe manieren waarmee je je snel en veilig door de stad kunt verplaatsen. Tegelijk willen we de natuur en de omgeving waarin Rotterdammers leven respecteren.
Het is dus best lastig om te kiezen hoe we de beschikbare ruimte in de stad gebruiken. Want hoe laten we de stad groeien en zorgen we ervoor dat we dat op een goede manier doen? Dat staat in de eerste omgevingsvisie van Rotterdam.

Visie voor de toekomst

De omgevingsvisie is een nieuwe, allesomvattende visie op de stad. Er staat in beschreven hoe we willen dat Rotterdam er over enkele tientallen jaren uitziet en hoe we daar willen komen.
Het maken van zo’n visie is niet makkelijk en vraagt best veel denkwerk en puzzelwerk. Ook weten we niet waar we over een paar maanden of over 5 jaar mee te maken krijgen. Daarom bekijken we regelmatig of de omgevingsvisie nog actueel is, en passen we deze aan waar nodig. 

De 5 belangrijkste doelen

De belangrijkste doelen van de omgevingsvisie beschrijven wat voor stad Rotterdam wil zijn: 

 1. Gezond
 2. Inclusief 
 3. Productief
 4. Duurzaam
 5. Compact

De 5 belangrijkste keuzes

Als Rotterdam op een goede manier wil groeien, moeten we keuzes maken. Keuzes die voor tientallen jaren bepalen hoe Rotterdam zich in de toekomst ontwikkelt. En die keuzes kunnen soms best ingrijpend zijn.
De 5 belangrijkste keuzes zijn:

 1. Rotterdam werkt aan prettig leven in de delta.
 2. Rotterdam gaat verstedelijken en verbinden.
 3. Rotterdam werkt aan vitale wijken.
 4. Rotterdam zet de schouders onder de energie- en grondstoffentransitie.
 5. Rotterdam vernieuwt het verdienvermogen.
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien