Ga naar de hoofdinhoud

25 april 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Niet-ontplofte bom wordt 30 mei opgeruimd

Ongeveer 1.100 bewoners van de Claes de Vrieselaan en omgeving moeten donderdag 30 mei hun huis uit. Die dag wordt een niet-ontplofte vliegtuigbom opgegraven en onschadelijk gemaakt. Voor alle zekerheid wordt het gebied daaromheen ontruimd.

Het gebied rondom de bom is op 30 mei niet toegankelijk. De mensen die hier wonen moeten van 8 uur ’s ochtends tot uiterlijk 8 uur ’s avonds hun huis uit. Het gaat om 700 adressen in Rotterdam-West. De politie zal huis-aan-huis aanbellen om te controleren of de bewoners weg zijn. Daarna bewaakt de politie het gebied zolang de werkzaamheden duren.

Hier ziet u een kaart met het ontruimingsgebied:

Brief en bewonersavonden

Bewoners worden op verschillende manieren geïnformeerd. Zo krijgt iedereen een brief en zijn er vier bewonersavonden. De gemeente vraagt de bewoners zelf een plek te zoeken waar zij op 30 mei naartoe kunnen, samen met eventuele huisdieren. Als het niet lukt om zelf een plek te vinden, kunnen ze terecht bij een opvanglocatie van de gemeente. Voor huisdieren is aparte opvang mogelijk.

Elk gevaar uitsluiten

Het onschadelijk maken van de bom gebeurt door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Deze dienst hoort bij het ministerie van Defensie. Elk jaar ruimt deze dienst zo’n 2.500 keer bommen of granaten op. De kans dat er iets misgaat bij het onschadelijk maken van de bom is bijzonder klein. Maar de gemeente en de EOD willen elk mogelijk gevaar voor bewoners uitsluiten.

Uiterlijk 8 uur ’s avonds naar huis

De EOD graaft de bom uit en haalt de ontsteker eruit. Daarna vormt de bom geen gevaar meer. De EOD brengt de bom naar een gebied buiten de stad en vernietigt hem daar. Uiterlijk 8 uur ’s avonds kunnen bewoners hun huis weer in. Maar het kan ook eerder zijn. De gemeente zet dat op de website en de sociale media. Op 30 mei houdt de gemeente de bewoners de hele dag via die kanalen op de hoogte.

Britse vliegtuigbom

De boosdoener van dit alles is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, die nooit is ontploft. Op 3 oktober 1941 sloeg de Britse bom in ter hoogte van Claes de Vrieselaan nummer 27. Ooggetuigen hebben dat destijds gemeld. En uit onderzoek is gebleken dat op die plek een groot stalen object ligt, op 8 meter diepte. Het is voor 99 procent zeker dat dat de Britse bom betreft.

Meer niet-ontplofte bommen

In Rotterdam liggen naar schatting meer dan 200 niet-ontplofte bommen. Dat is niet gevaarlijk, tenzij er in de grond gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld om te heien of voor funderingsherstel. Bij het huis aan de Claes de Vrieselaan vroeg de bewoner in 2015 een vergunning aan voor werkzaamheden aan de fundering. Uit nader onderzoek bleek dat het te gevaarlijk zou zijn om de fundering aan te pakken met het explosief in de grond. Daarom heeft de gemeente besloten om drie huizen te slopen.

Bellebom

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Rotterdam een paar keer eerder niet-ontplofte bommen weggehaald. Het bekendste voorbeeld is de zogenaamde ‘Bellebom’. Deze lag in de Bellevoysstraat. Op 27 maart 1988 werd de bom opgegraven en onschadelijk gemaakt. Hiervoor moesten maar liefst 7.000 mensen hun huis uit.

Meer informatie

De gemeente heeft een speciale webpagina ingericht over de bom op de Claes de Vrieselaan. Ook op 30 mei wordt de website steeds bijgewerkt. Hier leest u het bijvoorbeeld als bewoners eerder naar huis terug kunnen keren. Ook via de sociale media kunt u op de hoogte blijven: Facebook. Link opent een externe pagina, X. Link opent een externe pagina, Instagram. Link opent een externe pagina.
Bewoners kunnen ook bellen naar telefoonnummer 14 010, of mailen naar BlindgangerClaesdVrieselaanBCO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina

Lege plek tussen andere huizen.
Aan de Claes de Vrieselaan zijn 3 panden gesloopt, om er een niet-ontplofte bom te kunnen opgraven. Foto: David Rozing