Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Nextcity

In Rotterdam doet de gemeente met #NextCity ervaringen op met anders denken en anders doen. We leren hoe we kunnen omgaan met onzekerheden. En hoe we dit een plaats geven in de veranderingen die komen.

#Next is ontstaan omdat we zagen dat anders denken en doen niet vanzelf gaat. We leren alternatieve manieren van werken. Waar soms verrassende resultaten mee bereikt worden. We leren anders te kijken naar ons werk en het anders te doen. Het is moeilijk om te weten wat veranderingen gaan betekenen. Het betekent vaak dat wat er nu zeker is, na de veranderingen niet meer zo zeker is.

In ons boekje willen wij onze lessen tot nu toe met u delen. Bent u #Next? Vraag het boekje aan via een e-mail aan nextcity@rotterdam.nl

Next is niet straks. Next is nu!

Rotterdam wil verder groeien. De gemeente denkt na hoe de stad kan groeien en voor iedereen aantrekkelijk te blijven. De stad is populair op veel manieren. Het is logisch dat er steeds minder ruimte over blijft.
Steeds meer mensen en bedrijven willen zich vestigen in grote steden. Ook in Rotterdam. Daarom is nu tijd om de stad aan te passen en klaar te maken voor de toekomst.

Omdat het moeilijk is om te weten welke veranderingen er precies aankomen denkt de gemeente aan meerdere dingen. Waar gaat het heen? Welke ingrepen zijn nodig en welke zijn straks niet meer nodig? Waar begin je? Waar staan we nu eigenlijk?

De gemeente vindt het belangrijk om verder te kijken dan hoe het nu is. Het #Next is nu. Het is niet altijd goed op dezelfde manier door te gaan, ook al gaat het nu goed. En soms kan het niet anders, omdat er nog geen nieuwe oplossingen bekend zijn.

De infrastructuur en bebouwing zijn investeringen waar we jarenlang maatschappelijk en economisch nut van willen hebben. En ze kunnen alleen worden aangepast met veel geld. Steden hebben ook vaak met meer veranderingen tegelijk te maken. De energietransitie, klimaatverandering, circularisering, digitale ontwikkeling en mobiliteit Daar moeten nu al keuzes voor gemaakt worden.

#NextCity bestaat uit een lerend netwerk van professionals met veel verschillende kennis. Zij durven elkaar kritisch te bevragen op ingesleten gewoontes en blinde vlekken. En durven met open vizier andere paden in te slaan.

Meer informatie

Herkent u zich in onze ideeën? Of heeft u te maken met een situatie of opdracht die #Next is? Stuur dan een e-mail naar nextcity@rotterdam.nl.