Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Motorstraatgebied

Het Motorstraatgebied is in ontwikkeling. De komende jaren worden er 700 woningen in het gebied gebouwd. Daarnaast wordt de wijk in Rotterdam Zuid groener en wordt de bereikbaarheid verbeterd.

Het Motorstraatgebied is onderdeel van de wijk Vreewijk en ligt naast Zuidplein.  Het gebied wordt begrensd door de Vaanweg, Strevelsweg, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide. In het gebied huisvesten nu vooral bedrijven, scholen en andere (maatschappelijke) voorzieningen zoals het Ikazia Ziekenhuis. Aan de rand van het gebied en in de Startmotor. Link opent een externe pagina wordt gewoond.

Betaalbare woningen

De komende jaren komen er ongeveer 700 woningen in het Motorstraatgebied bij. De woningen worden gebouwd voor onder andere de inwoners en werknemers uit het gebied en de omliggende wijken die op zoek zijn naar een (grotere) woning op Zuid. De nabijheid van veel voorzieningen biedt ook kansen voor woon-zorgconcepten en levensloopbestendige woningen voor senioren. Van de nieuw te bouwen huur- en koopwoningen valt 75% in het sociale en middensegment en 25% in het hogere en topsegment.

Groene verblijfsplekken

In het stenige gebied komt ook meer groen. Er worden plekken ingericht waar mensen elkaar buiten kunnen ontmoeten en kunnen bewegen. Een voorbeeld is het Jan Ligthartplein. Het plein was eerst een parkeerterrein. Nu wordt het samen met omliggende straten ingericht als ontmoetingsplek. Voor de Batterijstraat, naast de Startmotor, wordt momenteel een ontwerp gemaakt voor een groene verblijfsplek. Ook komt er een groene verbinding naar de Valkeniersweide.

Mobiliteit

In het Motorstraatgebied zijn voornamelijk bedrijven en instellingen gevestigd. De huidige inrichting is daardoor vooral gericht op auto’s en ander gemotoriseerd verkeer. Met de komst van meer woningen in het gebied is het belangrijk dat er meer ruimte komt voor de voetganger en fietser. Om hiervoor ruimte te creëren wordt in de toekomst grotendeels inpandig geparkeerd. Ook wordt deelmobiliteit en het gebruik van OV en fiets gestimuleerd.

Verbinding Hart van Zuid

Een goede verbinding van het Motorstraatgebied naar de Valkeniersweide en de omliggende wijken, waaronder Hart van Zuid. Link opent een externe pagina, is ook belangrijk. Dit naastgelegen gebied is tevens in ontwikkeling en wordt het bruisende stadshart van Zuid. Dankzij de nieuwe Oost-West-verbinding. Link opent een externe pagina kunnen de bewoners en bezoekers van het Motorstraatgebied straks veilig en snel naar de vele voorzieningen in Hart van Zuid. Zoals: openbaar vervoersknooppunt Zuidplein, winkelcentrum Zuidplein, Zwemcentrum Rotterdam en het theater en de bibliotheek.

Ontwikkelvisie

De transformatie van het Motorstraatgebied is ongeveer tien jaar geleden begonnen. Bedrijfsfuncties zoals autobedrijven namen af en functies als onderwijs, dienstverlening, zorg en wonen namen toe. Om de verdere ontwikkeling naar een gemengd woon-werk gebied handvatten te bieden is de ontwikkelvisie Motorstraatgebied. Link opent een externe pagina opgesteld. De ontwikkelvisie is een vervolg op en tegelijk een update van de Stedenbouwkundige randvoorwaarden Motorstraatgebied. Link opent een externe pagina uit 2009.