Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Middenhuur

Rotterdam wil tot 2030 minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet ervoor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Zo’n 13% van de Rotterdamse huishoudens heeft een middeninkomen. Zij hebben een bruto-inkomen tussen de 37.000 en 55.000 euro per jaar. Het gaat daarbij onder meer om politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen.

Het college ziet deze mensen als 'het fundament van Rotterdam'. 'Deze Rotterdammers doen werk dat belangrijk is voor de stad. Ze hebben hart voor de stad en ze moeten in Rotterdam kunnen wonen.

Tekort groeit

Het college van burgemeester en wethouders presenteerden in het voorjaar van 2019 een plan ('Actieplan Middenhuur. Link opent een externe pagina') dat de middeninkomens meer aan de stad moet binden. Veel mensen met een middeninkomen kunnen nu geen prettige en betaalbare huur- of koopwoning vinden in Rotterdam. Door de 'overspannen woningmarkt' groeit het tekort aan woningen voor deze groep. Daardoor kunnen Rotterdammers met een middeninkomen binnen de stad niet doorstromen naar woningen die voldoen aan hun wensen. Ze blijven dan zitten waar ze zitten of ze verhuizen naar andere gemeenten. Ook het huidige college van burgemeester en wethouders, dat in 2022 van start ging, wil dat er voldoende woningen zijn voor mensen met een middeninkomen.

Huur € 763 tot € 1.075 per maand

Meer nieuwbouw in de categorie 'middenhuur' is één van de plannen van het stadsbestuur om de middeninkomens voor Rotterdam te behouden. Het gaat hierbij om woningen met een kale huur van ongeveer € 763 tot € 1.075 per maand (prijspeil 2022). Gemiddeld 25% van de nieuwe woningen moet volgens het huidige gemeentebestuur een huurwoning in het middensegment zijn.

Afspraken met marktpartijen en corporaties

Om dit te bereiken laat de gemeente in overeenkomsten, over onder andere gronduitgifte, voorwaarden opnemen waardoor verhuurders de huur voor middengroepen niet te veel kunnen verhogen. Dit geldt voor een periode van 15 jaar na de nieuwbouw. Binnen die tijd mogen deze woningen ook niet als koopwoning op de markt worden gebracht.

Verder wil het college afspraken maken met woningcorporaties over hun bestaande woningvoorraad. Zo zouden de corporaties duizenden grotere sociale huurwoningen 'om moeten zetten' naar vrije sector-woningen voor middeninkomens. De gemeenteraad stemde op 16 mei 2019 in met de plannen van het college van burgemeester en wethouders voor meer middenhuurwoningen.