Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Metamorfose Leuvekolk

De Leuvekolk, een zijtak van de Rotte en ten noorden van de Blaak, is flink opgeknapt. Er is nu een ligweide met gras en zitbankjes en een afmeerplek voor kleine boten.

Een waterinlaat zorgt voor toevoer van vers zoet water. En vissen kunnen dankzij een vispassage van en naar de Nieuwe Maas trekken. Het is zo een fijne plek voor mens en dier geworden.

Zoet water vanuit Nieuwe Maas

Via een leiding onder de Blaak en Plein 1940 loopt nu zoet water vanuit de Nieuwe Maas de Leuvekolk in. Met deze inlaat blijft er voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte, ook in periodes van droogte. Ook wordt het water beter doorgespoeld waardoor planten, vissen en andere (water)diertjes beter gedijen. Hieronder ziet u een infographic waarop dat te zien is. Klik op de link om te downloaden.

Vistrek tussen Rotte en Nieuwe Maas

De twee binnenvaartschepen die in de Leuvekolk lagen, zijn verwijderd. Door de vispassage kunnen vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten zoals de glasaal en de stekelbaars belangrijk. Ook zorgt een vrije doorgang voor een gezonde visstand. 

De passage helpt de vissen door de sterke stroming in de Leuvekolk heen. En zo kunnen de vissen een hoogteverschil in het waterpeil tot ruim 1 meter overbruggen. De bakken liggen telkens 6 centimeter hoger of lager. Via beschutte plekken waar geen wind is in de hoeken van een bak komen de vissen terecht bij de opening naar de volgende bak. De klim of afdaling wordt even onderbroken in een van de rustbakken.

Ligweide en steiger

De kade is vervangen door een ligweide met gras en zitbankjes. In het najaar zet de gemeente er bomen en planten. Als laatste komt er nog groen naast Blaak 333. Dit gebeurt nadat dit pand is gesloopt. Aan de nieuwe steiger kunt u dicht bij het water zitten. U kunt er ook een kano of andere kleine boot aanleggen. Al peddelend over de Rotte verkent u Rotterdam-centrum en -Noord. Als u wilt kunt u zelfs helemaal naar Moerkapelle varen. Kano's zijn te huur op verschillende plekken langs de rivier.

Rivieroevers

Op 28 juni 2022 is de vernieuwde Leuvekolk officieel geopend. Het is een van de projecten van het programma Rivieroevers. Hierin werkt de gemeente Rotterdam samen met partners om de Rotte en de Nieuwe Maas groener en levendiger te maken.

Financiering

De opknapbeurt is betaald door de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat. De Europese Unie zorgt via het LIFE-programma ook voor een bijdrage.

Life logo
Foto: LIFE