Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Marcel Dela Haije

Stadsmarinier Lombardijen

Marcel Dela Haije werkt als stadsmarinier voor de wijk Lombardijen. Hij vertelt over zichzelf en over zijn werk voor een veiliger Lombardijen.

'De jeugd in Lombardijen verdient meer aandacht.'

Waar komt je band met Rotterdam vandaan? 
Sinds 1991 woon ik in Rotterdam en vanaf 1995 werk ik hier. Ik ga hier ook nooit meer weg. Het is indrukwekkend om te zien hoe onze stad zich ontwikkeld heeft. Katendrecht, waar ik woon, is daarvan een prachtig voorbeeld. Maar ook op wijken als de Tarwewijk, het Oude Noorden, Middelland en het Nieuwe Westen – waar ik eerder stadsmarinier was – ben ik trots. Die vooruitgang zet echter niet vanzelfsprekend door. Het kan weer snel minder worden. Ook zie ik dat niet iedere Rotterdammer kan meeprofiteren van deze positieve ontwikkelingen. Daar moeten we als gemeente veel meer oog voor hebben.  

Wie ben jij als je geen stadsmarinier bent? 
Ik ben getrouwd en heb twee zoons van 18 en 20. Als ik niet werk vind je me waarschijnlijk bij hockeyclub Feijenoord, in de bioscoop, bij een concert of in zwemcentrum Rotterdam waar ik wekelijks mijn baantjes trek.

Wat maakt jouw wijk mooi? 
Lombardijen is een grote, veelzijdige en groene wijk. Het heeft zeer verschillende bewoners: oud of jong, arm of rijk, hoog of laag opgeleid, met of zonder migratieachtergrond. In Lombardijen kom je iedereen tegen.  

Wat is de grootste uitdaging in jouw wijk?
De feitelijke en subjectieve veiligheid ligt ver uit elkaar in Lombardijen. Dat betekent dat de cijfers en het gevoel dat mensen hebben niet overeenkomen. Wat daarin meespeelt is dat de verschillende bewonersgroepen elkaar nauwelijks kennen. Er moet naar mijn gevoel meer verbinding komen. Tussen bewoners onderling maar zeker ook tussen bewoners en overheid. Dat zou ik graag willen verbeteren. Daarnaast zie ik armoede als een van de grootste uitdagingen. Tenslotte verdient de jeugd in Lombardijen ook meer aandacht.

Wat wil je bereiken in het komende jaar? 
Net als in heel Rotterdam staat het vertrouwen van bewoners in de overheid ook hier op een laag pitje. Ik vind het belangrijk dat als stadsmarinier te (helpen) herstellen. Alle bewoners moeten zich gezien en gehoord voelen. Ik zou de energie en ideeën die bij de bewoners en ondernemers van Lombardijen te vinden zijn willen verbinden en faciliteren. 

Contact

Adres: wijkpost Dantestraat 454
E-mail: mhe.delahaije@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina