Lusthofkwartier
De gemeente en Stedin werken aan de straten, het groen en het gasleidingnet. We plaatsen LED-lampen in de openbare verlichting waar dat nodig is.
Het laatste werk start midden 2024. Het gaat om de Lambertusstraat zuidzijde, de Aegidiusstraat zuidzijde en het westelijk deel van de Annastraat. Woonstad Rotterdam werkt nu aan het funderingsherstel in deze buurt. Zodra het funderingsherstel klaar is, gaan we aan het werk om de riolering te vervangen.
De werkzaamheden
We vervangen in uw straat niet alleen de riolering, maar we leggen ook een gescheiden rioolstelsel aan. Dit betekent dat er straks twee rioolbuizen in de ondergrond komen. De ene rioolbuis voert dan alleen regenwater af, de andere het afvalwater van de woningen. Bij hevige regenbuien is er zo minder kans op wateroverlast.
Dit systeem werkt ook beter in droge periodes. De buis voor regenwater heeft namelijk gaatjes, zodat regenwater uit de buis langzaam in de ondergrond kan zakken.
In veel straten is de grond ook wat verzakt, daarom worden de straten opgehoogd.
Tegelijkertijd vervangt Stedin de gasleidingen en elektriciteitskabels, en Evides vervangt de waterleidingen in delen van de wijk. Door samen te werken, en de planningen op elkaar af te stemmen, hoeft de straat minder vaak open.
Wilt u nu alvast meer weten over wat er gebeurt bij rioolvervanging? Bekijk deze video:
Onderhoudsplan
Onderhoud betekent dat we repareren wat kapot is en vervangen wat versleten is. De inrichting van de straten verandert dus niet echt. Maar er zijn wel mogelijkheden voor kleine verbeteringen.. Hiervoor wilde de gemeente graag weten wat uw wensen voor de buurt zijn. In totaal kwamen er ongeveer 70 wensen en ideeën binnen. Bedankt voor uw betrokkenheid!
Straatontwerp
We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk van de wensen en ideeën in het nieuwe ontwerp te verwerken. Natuurlijk kunnen we niet alles uitvoeren. U kunt het hele straatplan per e-mail opvragen: lusthofkwartiersb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

We maakten het ontwerp voor het Lusthofkwartier met de volgende uitgangspunten:
- Aegidiusstraat
De indeling van de straat verandert niet. De bomen die er nu staan zijn van slechte kwaliteit en groeien niet goed. We vervangen ze door nieuwe bomen, maar zetten die wel aan de overkant van de straat, omdat ze daar meer licht krijgen. We planten meer bomen terug dan we weghalen. We verbeteren meteen de grond daar waar de nieuwe bomen komen. Daardoor groeien ze beter en wordt de straat groener. - Lambertusstraat
De schuine parkeervakken aan de oostzijde vervangen we door langsparkeerplaatsen. Zo maken we de stoep breder, waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsnietjes, bomen en openbaar groen. De schuine parkeervakken voor de woningen Lambertusstraat 174 tot en met 184 blijven wel, omdat we de bestaande bomen hier laten staan. - Annastraat
De indeling van de straat verandert niet. De hoeveelheid groen en het aantal bomen en parkeerplaatsen blijft ongeveer gelijk. - Speeltuin Lambertusstraat
Ook de kinderen uit de buurt konden laten weten wat zij graag zouden willen doen in hun speeltuin. Hun voorkeur ging uit naar schommelen, klimmen en draaien. Mede naar hun wensen plaatsen we nieuwe speeltoestellen.
Zowel de kinderen als de volwassenen willen een groenere plek. Ook dit is in het nieuwe ontwerp verwerkt. Omdat de ruimte beperkt is en er al veel sporttoestellen staan, komt de basketbalpaal niet terug. De schuine parkeervakken voor de speeltuin veranderen we in langsparkeerplaatsen. Hierdoor krijgt de speeltuin meer lucht.
Geveltuinen
In het ontwerp van de omliggende straten is ruimte voor de aanleg van geveltuinen. Een geveltuin is een strook met planten tegen de gevel van een woning. Heeft u nog geen geveltuin? En vindt u het leuk om een geveltuin zelf te onderhouden? Dan horen wij dat graag van u! Wij zorgen er dan bij het bestraten voor dat er een strook voor uw gevel wordt aangelegd waarin u kunt tuinieren. De strook wordt leeg opgeleverd, u moet zelf zorgen voor beplanting.
Reactie op de ontvangen wensen en ideeën
Hieronder treft u een overzicht aan van de ontvangen wensen en ideeën, met daarbij een reactie. De reacties zijn per thema gebundeld.
In de Aegidiusstraat en Lambertusstraat zijn er in het ontwerp meer bomen bedacht dan er nu staan. Slechte bomen worden vervangen. De nieuwe bomen krijgen een goede ondergrond, zodat ze goed groeien. Verder komt er extra openbaar groen in de Lambertusstraat en op de speelplek daar.
Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het planten en onderhouden van de planten in hun geveltuin. Wij kunnen een geveltuin voor u maken als u deze in zelfbeheer wilt nemen. Zie ook de pagina Geveltuinen.
Vragen en antwoorden over verkeer en (fiets)parkeren
De huidige onderlinge afstanden tussen de verkeersdrempels voldoen aan de geldende richtlijnen voor woonstraten. We maken daarom geen extra verkeersdrempels. Een zebrapad is alleen veilig als er een continue stroom is van overstekende voetgangers. Dan houden automobilisten hier namelijk echt rekening mee. Dat is hier niet het geval. Er komt dus ook geen zebrapad. Dit is ook niet volgens de richtlijnen voor wegen met een maximumsnelheid van 30 km per uur.
Om dit mogelijk te maken dienen de hier aanwezige schuine parkeerplaatsen te worden aangepast naar langsparkeerplaatsen. Omdat de hier aanwezige bomen nog van goede kwaliteit zijn, laten we deze staan. Hierdoor zouden er bij deze aanpassing maar zeer weinig parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd. Dat vinden we ongewenst en daarom voeren we deze wijziging niet door.
In de Aegidiusstraat blijft het aantal fietsnietjes ongeveer gelijk. In de Lambertusstraat komen meer fietsnietjes. Hiervoor ontstaat ruimte doordat we de schuine parkeerplaatsen veranderen in langsparkeerplaatsen. In het totale projectgebied verdwijnen hierdoor zes parkeerplaatsen.
Dit probleem speelt op veel plekken in de stad. Door extra in te zetten op handhaving wordt geprobeerd om dit probleem tegen te gaan in heel Rotterdam.
Ja, al het bestratingsmateriaal in het project wordt vernieuwd. Er komt nieuwe bestrating, die ook bij de eerdere werkzaamheden in het Lusthofkwartier is gebruikt.
De laad- en loszone blijft bestaan, maar wordt wel een aantal meter verplaatst en ook iets vergroot. Hier gaan dan wel venstertijden gelden, zodat er in de avond en nacht geparkeerd mag worden op deze laad- en loszone.
Nee, dit maakt geen onderdeel van dit project. Deze straten maken onderdeel uit van een grotere parkeerzone (zone 630). Aanpassing van de regels in deze straten heeft direct effect op de andere straten in deze parkeerzone.
Vragen en antwoorden over verlichting
We vervangen alle lantaarnpalen in het project. Er komt LED-verlichting, zoals in de hele stad. LED-verlichting verbruikt minder stroom. De nieuwe locaties van de lantaarnpalen zijn ongeveer hetzelfde als nu. Als het ontwerp definitief is, laten we nog een lichtberekening doen, om er zeker van te zijn dat er overal voldoende licht valt. Hierdoor kunnen de locaties van sommige lantaarnpalen nog iets veranderen.
Vragen en antwoorden over afvalcontainers
Op één locatie na veranderen de locaties van de containers niet. Alleen de halfverdiepte containers in de Lambertusstraat, vlak voor de Oostzeedijk Beneden, veranderen van locatie. Deze containers willen we net als de andere containers in Rotterdam ondergronds gaan maken. Dat is op de huidige locatie niet mogelijk vanwege de aanwezige kabels en leidingen. We graven proefsleuven om een nieuwe locatie te vinden waar geen kabels en leidingen aanwezig zijn. In het huidige ontwerp zijn de containers ter hoogte van Lambertusstraat 184A/B ingetekend. We onderzoeken nog de locatie ter hoogte van Lambertusstraat 177.
Er worden geen extra containers bijgeplaatst. In deze wijk staan voldoende glas- en papierbakken. Deze zijn voorzien van een vulgraadsensor, waardoor we ze op het juiste moment kunnen legen.
Vragen en antwoorden over spelen
Er komen nieuwe speeltoestellen in de speeltuin. Deze speeltoestellen zijn gebaseerd op de input van de kinderen. Daarnaast blijven er net als in de huidige situatie ook banken in de speeltuin aanwezig. Er komt veel extra groen bij in de speeltuin. Dit was een duidelijke wens van zowel de bewoners als de kinderen. Het voetbal-/hockeyveldje draaien we een kwartslag, zodat er meer ruimte in de rest van de speeltuin ontstaat. Het aanbrengen van een volledige kooi om de speeltuin vinden we hier ongewenst. Het is een namelijk een kleine speeltuin met direct er omheen woningen.
De huidige 8 schuine parkeerplaatsen voor de speeltuin worden veranderd in vier langsparkeerplaatsen. Hierdoor ontstaat er iets meer ruimte en kunnen we het gebied van de speeltuin wat vergroten.
Deze stoepranden komen niet terug in de nieuwe situatie.
Vragen en antwoorden over werkzaamheden
Dat kunnen we nog niet precies zeggen, maar we willen halverwege 2024 beginnen. Omdat wij onze werkzaamheden afstemmen op de werkzaamheden van Woonstad is dit ook afhankelijk van de voortgang daarvan. We beginnen in de Lambertusstraat en de Annastraat en daarna in de Aegediusstraat. Op een later moment worden de bewoners hier verder over geïnformeerd.
Contact
Heeft u vragen of wilt u een geveltuin aanvragen in de Annastraat, Lambertusstraat-Zuid of Aegidiusstraat-Zuid? Stuur een e-mail aan: lusthofkwartiersb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.