Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Lusthofkwartier

De gemeente en Stedin werken aan de straten, het groen en het gasleidingnet. We plaatsen LED-lampen in de openbare verlichting waar dat nodig is.

Het laatste werk start midden 2024. Het gaat om de Lambertusstraat zuidzijde, de Aegidiusstraat zuidzijde en het westelijk deel van de Annastraat. Woonstad Rotterdam werkt nu aan het funderingsherstel in deze buurt. Zodra het funderingsherstel klaar is, gaan we aan het werk om de riolering te vervangen.  

De werkzaamheden

We vervangen in uw straat niet alleen de riolering, maar we leggen ook een gescheiden rioolstelsel aan. Dit betekent dat er straks twee rioolbuizen in de ondergrond komen. De ene rioolbuis voert dan alleen regenwater af, de andere het afvalwater van de woningen. Bij hevige regenbuien is er zo minder kans op wateroverlast.

Dit systeem werkt ook beter in droge periodes. De buis voor regenwater heeft namelijk gaatjes, zodat regenwater uit de buis langzaam in de ondergrond kan zakken. 

In veel straten is de grond ook wat verzakt, daarom worden de straten opgehoogd. 

Tegelijkertijd vervangt Stedin de gasleidingen en elektriciteitskabels, en Evides vervangt de waterleidingen in delen van de wijk. Door samen te werken, en de planningen op elkaar af te stemmen, hoeft de straat minder vaak open. 

Wilt u nu alvast meer weten over wat er gebeurt bij rioolvervanging? Bekijk deze video:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Onderhoudsplan 

Onderhoud betekent dat we repareren wat kapot is en vervangen wat versleten is. De inrichting van de straten verandert dus niet echt. Maar er zijn wel mogelijkheden voor kleine verbeteringen.. Hiervoor wilde de gemeente graag weten wat uw wensen voor de buurt zijn. In totaal kwamen er ongeveer 70 wensen en ideeën binnen. Bedankt voor uw betrokkenheid!

Straatontwerp

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk van de wensen en ideeën in het nieuwe ontwerp te verwerken. Natuurlijk kunnen we niet alles uitvoeren. U kunt het hele straatplan per e-mail opvragen: lusthofkwartiersb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Plattegrond van het voorlopige straatontwerp Lusthofkwartier zuid-oost

We maakten het ontwerp voor het Lusthofkwartier met de volgende uitgangspunten:

 • Aegidiusstraat
  De indeling van de straat verandert niet. De bomen die er nu staan zijn van slechte kwaliteit en groeien niet goed. We vervangen ze door nieuwe bomen, maar zetten die wel aan de overkant van de straat, omdat ze daar meer licht krijgen. We planten meer bomen terug dan we weghalen. We verbeteren meteen de grond daar waar de nieuwe bomen komen. Daardoor groeien ze beter en wordt de straat groener.
 • Lambertusstraat
  De schuine parkeervakken aan de oostzijde vervangen we door langsparkeerplaatsen. Zo maken we de stoep breder, waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsnietjes, bomen en openbaar groen. De schuine parkeervakken voor de woningen Lambertusstraat 174 tot en met 184 blijven wel, omdat we de bestaande bomen hier laten staan. 
 • Annastraat
  De indeling van de straat verandert niet. De hoeveelheid groen en het aantal bomen en parkeerplaatsen blijft ongeveer gelijk.
 • Speeltuin Lambertusstraat 
  Ook de kinderen uit de buurt konden laten weten wat zij graag zouden willen doen in hun speeltuin. Hun voorkeur ging uit naar schommelen, klimmen en draaien. Mede naar hun wensen plaatsen we nieuwe speeltoestellen. 
  Zowel de kinderen als de volwassenen willen een groenere plek. Ook dit is in het nieuwe ontwerp verwerkt. Omdat de ruimte beperkt is en er al veel sporttoestellen staan, komt de basketbalpaal niet terug. De schuine parkeervakken voor de speeltuin veranderen we in langsparkeerplaatsen. Hierdoor krijgt de speeltuin meer lucht. 

Geveltuinen

In het ontwerp van de omliggende straten is ruimte voor de aanleg van geveltuinen. Een geveltuin is een strook met planten tegen de gevel van een woning. Heeft u nog geen geveltuin? En vindt u het leuk om een geveltuin zelf te onderhouden? Dan horen wij dat graag van u! Wij zorgen er dan bij het bestraten voor dat er een strook voor uw gevel wordt aangelegd waarin u kunt tuinieren. De strook wordt leeg opgeleverd, u moet zelf zorgen voor beplanting.

Reactie op de ontvangen wensen en ideeën

Hieronder treft u een overzicht aan van de ontvangen wensen en ideeën, met daarbij een reactie. De reacties zijn per thema gebundeld.

Vragen en antwoorden over verkeer en (fiets)parkeren

Vragen en antwoorden over verlichting

Vragen en antwoorden over afvalcontainers

Vragen en antwoorden over spelen

Vragen en antwoorden over werkzaamheden

Contact

Heeft u vragen of wilt u een geveltuin aanvragen in de Annastraat, Lambertusstraat-Zuid of Aegidiusstraat-Zuid? Stuur een e-mail aan: lusthofkwartiersb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.