Registratie niet-ingezetenen
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 17-10-2021
https://www.rotterdam.nl/loket/registratie-niet-ingezetenen/
Ga naar de hoofdinhoud

Komt u naar Nederland om korter dan vier maanden te werken of studeren? Dan Schrijft u zich in als niet-ingezetene in de Basisregistratie personen (ook wel bekend als RNI).

Vrije keus loket inschrijving

Er zijn 19 gemeenten in Nederland met een loket voor niet-ingezetenen. U kiest zelf in welke RNI-gemeente u zich laat inschrijven.

Inschrijven in coronatijd

Komt u uit een land of gebied met een oranje of rood reisadvies? Dan moet u op het moment van aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine gaan. Daarna maakt u gelijk een afspraak om zich in te schrijven bij de gemeente.
Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen.

Afspraak maken

Maak online een afspraak via de knop 'afspraak maken'. Of bel 14 010. Het RNI-loket bevindt zich in stadswinkel Centrum. U moet persoonlijk langskomen. Ook kinderen moeten aanwezig zijn voor hun inschrijving.

Verblijf langer dan 4 maanden

Blijft u langer dan vier maanden in Nederland? Dan schrijft u zich in bij uw woongemeente voor eerste vestiging vanuit het buitenland in plaats van registratie niet-ingezetenen.

Groepen inschrijven

Bent u werkgever en wilt u groepen niet-ingezetenen (meer dan 3 personen) tegelijk laten inschrijven? Dan is er een accountmanager die met deze werkgevers afspraken kan maken. Stuur hiervoor een e-mail naar de accountmanager.

Inschrijven vanuit het buitenland

Neem contact op met de Belastingdienst, telefoonnummer +31 55 5385385
Het adres is:
Belastingdienst, Kantoor Buitenland
Postbus 2865, 6401 DJ Heerlen

Weet wat je huurt

Gaat u een woning huren? Als huurder heeft u recht op een goed onderhouden woning voor een eerlijke prijs. Controleer of u een redelijke huurprijs betaalt op Weet Wat je Huurt.

Heeft u een Burgerservicenummer nodig voor uw toeslagpartner? Dan kan uw partner zelf een BSN aanvragen aan de balie bij één van de 19 RNI-loketten in Nederland. Rotterdam heeft ook een RNI-loket. Maak een afspraak via de knop ‘Afspraak maken’ op deze pagina. Uw partner neemt een geldig identiteitsbewijs mee naar de afspraak.

Kan uw partner niet zelf langskomen? Een burgerservicenummer kunt u ook aanvragen met het formulier 'Verzoek burgerservicenummer toeslagpartner buitenland'. Het formulier en meer informatie vindt u op de pagina Burgerservicenummer als u in het buitenland woont van de Belastingdienst.

De registratie is gratis. U krijgt hiervan ook gratis een bewijs mee.

  • Het volledig ingevulde formulier Verzoek tot inschrijving in de RNI. Dit formulier vindt u op de pagina Inschrijfformulieren Registratie Niet-ingezetenen van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart)
  • Uw adres in het land van herkomst (goed leesbaar)

In geval van inschrijving van minderjarigen onder 16 jaar:

  • Het kind moet in persoon aanwezig zijn
  • Een geldig identiteitsbewijs van het kind
  • Een geboorteakte van het kind, die voldoet aan de legalisatie eisen
  • Een geldig identiteitsbewijs van de ouder die bij de inschrijving aanwezig is of degene die het gezag heeft

U wordt aan de balie meteen ingeschreven.

Personen uit andere landen die in Nederland korter dan vier maanden komen werken of studeren.

U krijgt direct een burgerservicenummer (BSN). Iedereen die in Nederland wil werken, studeren of op een andere manier met de Nederlandse overheid te maken heeft, moet dit nummer hebben.
Uw geregistreerde gegevens blijven bewaard in de RNI. Bij elke gemeente met een inschrijfvoorziening  kunt u navragen of u in de RNI staat ingeschreven. U mag uw gegevens altijd gratis inzien. U kunt ook een uittreksel uit de RNI aanvragen, hier betaalt u wel voor.

Meer leest u in de informatiefolder in het Nederlands (pdf), Engels (pdf), Duits (pdf), Pools (pdf), Bulgaars (pdf) of Roemeens (pdf).

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

Komt u vanuit Aruba, Curaçao, Sint Maarten of één van de BES-eilanden, dan moet u kunnen aantonen daar uitgeschreven te zijn. Dit om dubbele inschrijvingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden te voorkomen.

Bij één van de gemeenten met een inschrijfvoorziening voor RNI (ook gemeente Rotterdam) geeft u de nieuwe geregistreerde gegevens door. Hiervoor laat u een document zien waaruit de verandering blijkt. Deze wordt binnen vier weken verwerkt en is gratis.