Gratis OV voor AOW-gerechtigden
Gepubliceerd op: 10-07-2018
Geprint op: 04-05-2021
https://www.rotterdam.nl/loket/gratis-ov-voor-aow-gerechtigden/
Ga naar de hoofdinhoud

Het reisproduct ‘Gratis OV voor AOW-gerechtigden in Rotterdam’ is een abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart.

AOW-gerechtigden die in de gemeente Rotterdam wonen, mogen vrij reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam.

Brief over vrij reizen met het OV

Als u woont in de gemeente Rotterdam en u heeft binnenkort de AOW-gerechtigde leeftijd, dan ontvangt u van de gemeente een brief over ‘Gratis OV voor AOW-gerechtigden in Rotterdam’.

Brief kwijt?

Bent u de brief van de gemeente Rotterdam kwijt of heeft u deze niet ontvangen? Via de knop 'Aanvragen gratis OV' logt u in met DigiD.

Telefonisch aanvragen

Als u geen DigiD heeft of liever telefonisch ‘Gratis OV voor AOW-gerechtigden’ wilt aanvragen, bel dan met het servicenummer van de gemeente 14 010.

RET servicepunt

U kunt ook zonder de brief naar een RET servicepunt gaan waar het product direct op uw persoonlijke OV-chipkaart wordt gezet. Dat kan vanaf de datum dat u AOW-gerechtigd bent. Kijk bij het kopje Meenemen welke documenten u mee moet brengen.

AOW-gerechtigde inwoners van de gemeente Rotterdam kunnen vrij reizen met het RET abonnement op alle bus- en tramlijnen van de RET en op de metrolijnen A,B,C en D.

Op metrolijn E is het reisproduct ‘Gratis OV voor AOW-gerechtigden uit Rotterdam’ alleen geldig op het traject Rotterdam Slinge – Berkel Westpolder (en niet geldig tussen Berkel Westpolder en Den Haag Centraal).

Het reisproduct is niet geldig in de BOB-bus (nachtbus) en op de Fast Ferry.

Inwoners van Rozenburg

Inwoners van Rozenburg, die AOW-gerechtigd zijn, hebben naast het RET-abonnement ook recht op een gratis abonnement van vervoerder EBS. Het EBS-abonnement is geldig in de bussen van EBS in Rozenburg en op Voorne-Putten.

Voor meer informatie over EBS kijkt u op de website van EBS.

Let op: wanneer is gratis OV voor AOW-gerechtigden geldig?

  • doordeweeks vanaf 9.00 uur
  • in het weekend en op nationale feestdagen de hele dag

Voor het gratis reizen met OV geldt een voorbehoud voor beleidswijzigingen of bezuinigingen van de gemeente Rotterdam.

Voor gratis OV heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Dit is een kaart met pasfoto. Pas wanneer het vrij reizen abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart staat kunt u gratis reizen in de regio Rotterdam.

Op een anonieme OV-chipkaart kan geen vrij reizen abonnement worden gezet.

Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart, dan kunt u er een online aanvragen. Als u geen internet heeft, dan kunt u een aanvraagformulier ophalen bij één van de RET servicepunten. De kaart is 5 jaar geldig.

 

U kunt het vrij reizen RET-abonnement op twee manieren regelen: zelfservice via een automaat, of langskomen bij een loket van de RET.

Keuze 1: Zelfservice

Als u gratis OV voor AOW-gerechtigden via deze site of via 14 010 heeft aangevraagd, ontvangt u bericht over hoe u het product op uw persoonlijke OV-chipkaart kunt laden.

U kunt daarna bij een OV-chipkaart automaat zelf het product ‘gratis OV voor AOW-gerechtigden’ op uw persoonlijk OV-chipkaart laden. De meeste winkels van Albert Heijn, Primera en Tabac & Gifts hebben hiervoor een gele OV-chipkaart automaat staan. Nadat u uw OV-chipkaart heeft aangeboden aan het apparaat, kiest u de optie ‘bestelling ophalen’ en volgt daarna de instructies op het scherm van de automaat op.
Kijk op de website servicepuntenzoeker voor een automaat bij u in de buurt.

Keuze 2: Langskomen bij de RET

Vanaf de dag dat u recht heeft op AOW kan het gratis OV-abonnement op uw kaart worden gezet.
U neemt mee:

  • uw persoonlijke OV-chipkaart
  • een identiteitsbewijs
  • een uittreksel Basisregistratie. U kunt deze aanvragen bij de gemeente via de pagina Uittreksel aanvragen voor burgers

De RET servicepunten zijn te vinden op metrostation Rotterdam Centraal, metrostation Beurs, metrostation Zuidplein en metrostation Spijkenisse Centrum. Kijk op de pagina van de RET voor de openingstijden.

Let op: het is belangrijk dat er minimaal € 0,00 op uw persoonlijke OV-chipkaart staat. Met een negatief saldo kan het vrij reizen abonnement niet op uw kaart worden gezet. U checkt het saldo via de verkoop- en oplaadautomaten op alle metrostations, via de gele OV-chipkaart automaten in een winkel, of via de pagina OV-chipkaart.

EBS-abonnement

Het vrij reizen EBS-abonnement voor AOW-gerechtigden kan online, via 14 010 of met het aanvraagformulier dat hoort bij de brief van de gemeente Rotterdam aangevraagd worden. Wanneer het abonnement klaarstaat, kunt u het op uw persoonlijke OV-chipkaart zetten op de verkoop- en oplaadautomaten op alle metrostations, bij het loket op metrostation Spijkenisse Centrum, of in Rozenburg zelf bij de Albert Heijn (Molenweg) of de Primera (Raadhuisplein). Bij het loket op metrostation Spijkenisse Centrum moet u uw persoonlijke OV-chipkaart en een legitimatiebewijs meenemen bij het ophalen van het product.

  • bij een RET servicepunt kan het product direct op uw persoonlijke OV-chipkaart gezet worden
  • bij online aanvragen via deze pagina of via 14 010 ontvangt u binnen drie weken het bericht dat u het abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart kunt zetten

Heeft u nog vragen, neem dan contact op.