Gladheidbestrijding en strooizout
Gepubliceerd op: 31-01-2017
Geprint op: 24-09-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/gladheidbestrijding-en-strooizout/
Ga naar de hoofdinhoud

U kunt bij de gemeente gladheid melden en gratis strooizout ophalen.

De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor gladheidbestrijding in de stad en probeert gladheid zoveel mogelijk te voorkomen. Bij gladheid, sneeuw en ijzel houdt de gemeente de doorgaande wegen en fietspaden begaanbaar met strooiwagens en sneeuwschuivers.

Gladheid melden

U meldt gladheid op de volgende 4 manieren:

1. Online melding maken

Via de knop Melding maken kunt u laten weten waar het glad is. Kies dan de categorie weg, pad, brug en het onderwerp gladheid.

2. De app MeldR gebruiken

U doet een melding via de app MeldR. Kies de categorie weg, pad, brug en het onderwerp gladheid.

 

3. De app Buiten Beter gebruiken

U doet een melding via de app Buiten Beter. Kies de categorie wegdek, voetpad of rijweg. Vul daarna handmatig in het opmerkingenvakje gladheid in.

 

4. Telefonisch melden

U doet een melding door te bellen naar het gemeentelijk servicenummer 14 010.

Gratis strooizout ophalen

U kunt de stoep voor uw huis of bedrijf begaanbaar houden door sneeuw te schuiven of zout te strooien. Inwoners, scholen en MKB'ers  (zoals winkeliers en kleine horeca) kunnen gratis strooizout ophalen bij 1 van de 7 milieuparken en bij verschillende wijkreinigingsteams locaties in de stad:

 • Gebiedskantoor Pernis (Vroomstraat 14)
 • Wijkreinigingsteam locatie Hoogvliet (Steenhouwerstraat 72)
 • Wijkreinigingsteam locatie Zuid (Laagjes 22)
 • Wijkreinigingsteam locatie Prins Alexander (Lucie Vuylstekeweg 5)
 • Wijkreinigingsteam locatie Kralingen-Crooswijk (Bosland 30).

Alle afhaallocaties vindt u op de online plattegrond.

Gladheid voorkomen

In een grote stad als Rotterdam is het onmogelijk alle wegen, voetpaden en fietspaden tegelijk te bestrooien. Daarom strooit de gemeente zoveel mogelijk voordat het glad wordt.

Bij plotselinge gladheid krijgen de hoofdwegen voorrang. Wanneer deze bestrooid en weer begaanbaar zijn, pakt de gemeente de overige wegen aan. Bij bijvoorbeeld bejaardenhuizen en winkelcentra wordt met de hand gestrooid. 

Online plattegrond

Op de kaart ziet u bij de hoofdroutes en de fietsroutes hoe de wagens rijden.

Voor bewoners, scholen en MKB ondernemers is afhalen van strooizout gratis.

Bij het ophalen van het strooizout brengt u mee:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een actueel poststuk met uw naam en adres erop
 • Bewoners: per woonadres is er een gratis zak strooizout van 5 kilo beschikbaar.
 • MKB ondernemers: maximaal 10 kilo gratis strooizout.
 • Scholen: maximaal 40 kilo gratis strooizout.

Bij lang winterweer is het mogelijk om een nieuwe voorraad strooizout te krijgen. Het strooizout is af te halen bij 1 van de 7 milieuparken en bij verschillende wijkreinigingsteams locaties in de stad:

 • Gebiedskantoor Pernis (Vroomstraat 14)
 • Wijkreinigingsteam locatie Hoogvliet (Steenhouwerstraat 72)
 • Wijkreinigingsteam locatie Zuid (Laagjes 22)
 • Wijkreinigingsteam locatie Prins Alexander (Lucie Vuylstekeweg 5)
 • Wijkreinigingsteam locatie Kralingen-Crooswijk (Bosland 30) en
 • Wijkreinigingsteam locatie Overschie (Kleinpolderplein 5).

Melding maken

Afhankelijk van de weersomstandigheden rijden de strooiploegen vaste routes. De routes zijn na ongeveer 3,5 uur gestrooid. Bij sneeuwval duurt het vrijmaken van de weg langer.

U kunt een melding maken over gladheid. Ook over gladheid op wegen die buiten onze vaste routes liggen, kunt u een melding maken. Het melden van gladheid buiten de routes geeft geen garantie dat daar iets aan gedaan wordt.

Strooi mee!

Meer informatie over het gebruik van strooizout voor uw stoep leest u in het document Strooi mee!.

Heeft u vragen, neem dan contact op.

Deze wegen hebben voorrang:

 • hoofdwegen
 • wijkontsluitende wegen
 • doorgaande fietsroutes
 • openbaar vervoerroutes

Bij hevige sneeuw lukt het niet om overige wegen te strooien.

In kleinere straten geeft het sneeuwschuiven problemen, omdat de sneeuw tegen geparkeerde auto’s komt te liggen. Auto's kunnen dan niet meer wegrijden. In woonwijken of kleinere straten zet de gemeente daarom geen sneeuwschuivers in en kan er vaak niet worden gestrooid.

Bij sneeuw schept of veegt u eerst zoveel mogelijk de losse sneeuw in de richting van de stoeprand. Strooi hierna het strooizout, maar doe dit met mate (10 gram per vierkante meter).

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat het strooizout werkt. Veeg de natte drab richting stoeprand zodat dit niet op een later tijdstip opnieuw kan bevriezen. Het strooien van zout heeft vooral zin als er daarna overheen wordt gelopen of gereden.

Meer informatie over het gebruik van strooizout voor uw stoep leest u in het document Strooi mee!.

Er zijn verschillende soorten strooizout. In Rotterdam gebruiken we alleen wegenzout (natriumchloride). Dit zout is een natuurlijk product uit een zoutmijn.

Strooizout kan schadelijk zijn voor het milieu als er te veel wordt gestrooid. De gemeente mengt het zout tijdens het strooien met pekelwater. Hierdoor is minder strooizout nodig en hecht het zout beter aan het wegdek.

Strooizout bewaart u het beste op een droge plek. Zeker als de zak open is. Als er vocht bij het zout komt, gaat het klonteren. U kunt het zout dan nog wel gebruiken. Let op: strooizout is niet bedoeld om te eten of te drinken.

De gemeente probeert het ophalen van huisvuil en het schoon en begaanbaar houden van de wegen zo goed en zo snel mogelijk te doen.

Het sneeuwvrij en ijsvrij houden van de hoofdwegen krijgt de meeste aandacht. De chauffeurs die huisvuil ophalen, werken ook op de strooiwagens. Hierdoor kan het ophalen van huisvuil vertraging oplopen. Laat uw container daarom langer buiten staan op de ophaaldagen tijdens gladheid.