Kralingen
Het groene, lommerrijke Kralingen ligt tussen de Nieuwe Maas en de Kralingse Plas. Door de universiteit is deze wijk populair bij studenten. De gezellige winkelstraten en vele eettentjes zorgen voor genoeg levendigheid.
Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.
Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Nieuws
Tijdens de informatieavond op 6 juni 2023 zijn vragen gesteld. Hier vindt u de vragen en de antwoorden.
- Waarom wordt Tuda Fruta verplaatst?
Tuda Fruta wordt verplaatst omdat deze op de huidige locatie op korte afstand ligt van een school voor voortgezet onderwijs. Dit is in strijd met het zogenaamde afstandscriterium uit het coffeeshopbeleid.
Dit afstandscriterium betekent dat wanneer een school voor voortgezet onderwijs of een school voor middelbaar beroepsonderwijs zich vestigt binnen een straal van 200 meter hemelsbreed én 250 meter loopafstand van de coffeeshop, de coffeeshop voor het publiek gesloten moet zijn op het moment dat de school voor het volgen van regulier onderwijs open is.
Een coffeeshop mag niet alleen verplaatsen als deze te dicht bij een school is gevestigd. Verplaatsen mag ook als er in een gebied te veel coffeeshops dicht bij elkaar gevestigd zijn. - Waarom mag Tuda Fruta verplaatst worden naar de Willem Ruyslaan/hoek Admiraliteitskade? Dit zijn toch geen winkelstraten?
De Willem Ruyslaan/ Admiraliteitskade zijn inderdaad geen winkelstraten maar zijn beide straten met gemengde functies zoals horeca en detailhandel en wonen. De locatie Admiraliteitskade 17A ligt daarbij aan de rand van de wijk. De Chris Bennekerslaan heeft deze gemengde functie in veel mindere mate en heeft vooral de functie wonen. - Wat houdt de motie 'Wiet uit de wijk' in?
De gemeenteraad heeft de burgemeester in 2020 gevraagd om geen nieuwe coffeeshops toe te staan in woonwijken en waar mogelijk te stimuleren dat huidige coffeeshops gevestigd in woonwijken zich verplaatsen naar winkelstraten of randen van de stad. De burgemeester heeft in zijn antwoord op de vraag vanuit de gemeenteraad ook de mogelijkheden en voorwaarden beschreven voor coffeeshops om te verplaatsen. Een coffeeshop mag ook verplaatsen als deze te dicht bij een school is gevestigd of als er in een gebied te veel coffeeshops dicht bij elkaar gevestigd zijn. Hierbij is altijd sprake van maatwerk. - Wordt er in Tuda Fruta ook wiet genuttigd?
Nee, Tuda Fruta is officieel een cannabis uitgiftepunt. Dat houdt in dat er alleen wiet wordt verkocht via een uitgifteloket en niet binnen genuttigd mag worden. - Zal verplaatsing van Tuda Fruta zorgen voor meer overlast op locatie Willem Ruyslaan hoek Admiraliteitskade?
Tuda Fruta heeft op de locatie Chris Bennekerslaan nooit gezorgd voor overlast in de buurt en heeft een goede relatie met bewoners en organisaties in de buurt.
Een coffeeshop heeft een groot belang bij het voorkomen van overlast in de buurt omdat bij overlast de exploitatievergunning niet verlengd of zelfs ingetrokken kan worden. Daarbij wordt een exploitatievergunning altijd maar voor een periode van 1 jaar afgegeven. De politie ziet toe op het naleven van de vergunningsvoorwaarden en treedt altijd op bij overlast in of bij een coffeeshop.
De politie geeft aan dat er maar 4 overlastmeldingen bij hen bekend zijn met betrekking tot geluidsoverlast en drugs-alcohol gerelateerde overlast op de locaties Willem Ruyslaan (ter hoogte van de winkels) en de Admiraliteitskade over een periode van 1 juni 2022 tot heden. De politie geeft aan dat de overlast vanaf de Admiraliteitskade heeft plaatsgevonden ter hoogte van de hogere nummers, NIET het korte stukje tussen de brandweer en de Admiraliteitskade. - Hoe verloopt het verdere proces van de verplaatsing?
De exploitant wil het nieuwe pand eerst gaan verbouwen en afhankelijk van de omvang van de verbouwing vraagt deze hiervoor de benodigde omgevingsvergunningen aan bij de gemeente.
Ook vraagt de exploitant een exploitatievergunning aan om op de nieuwe locatie een coffeeshop te exploiteren. De exploitant moet daarbij aan verschillende voorwaarden voldoen en documenten overleggen zoals een verklaring van de Belastingdienst. Een BIBOB toets kan onderdeel uitmaken van de vergunningprocedure. Dit om malafide exploitanten te weren en te voorkomen dat de vergunning gebruikt gaat worden voor het plegen van strafbare feiten. Ook alle beheerders / leidinggevenden van de coffeeshop moeten in het bezit zijn van het 'Certificaat deskundigheidsbevordering beherende Coffeeshopmedewerker'.
Nadat de exploitant een aanvraag voor een exploitatievergunning heeft ingediend neemt de gemeente hierover binnen 8 weken een besluit. Als het de gemeente niet lukt om binnen 8 weken een besluit te nemen kan deze termijn nog verlengd worden.
De gemeente maakt het besluit openbaar en publiceert het besluit. Als belanghebbenden het niet eens zijn met dit besluit kunnen zij binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar indienen. Het is niet mogelijk bezwaar in te dienen voordat dit besluit is gepubliceerd.
Houd de website overheid.nl. Link opent een externe pagina in de gaten. Hier worden alle besluiten van de gemeente Rotterdam gepubliceerd. U kunt hier uw woonwijk of buurt selecteren. U krijgt dan het overzicht van alle verleende besluiten.
Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift is te vinden op de pagina Bezwaar maken tegen overige besluiten. - Mag er volgens het bestemmingsplan een cannabis uitgiftepunt (CUP) gevestigd worden aan de Admiraliteitskade 17A?
De bestemming van de het pand aan de Admiraliteitskade 17A is: 'gemengd 1'. Dit betekent dat op de begane grond detailhandel gevestigd mag worden. De coffeeshop heeft alleen een afhaalfunctie waarbij de softdrugs niet direct ter plaatse genuttigd kunnen worden. Hierdoor wordt de locatie aangeduid als detailhandel en niet als horeca.
De SBI-codes waaraan is gerefereerd tijdens de bewonersavond, hebben relatie tot de bedrijvenlijst en de mogelijkheden voor bedrijven in het bestemmingsplan (artikel 5.1 onder c). In dit geval toetst de gemeente de coffeeshop niet aan bedrijven (artikel 5.1 onder c), maar aan detailhandel (artikel 5.1 onder b). De bepaling onder b biedt de mogelijkheid voor detailhandel, daarom hoeft de specifieke SBI-code niet ook genoemd te worden in de bedrijvenlijst. De vestiging van het uitgiftepunt aan de Admiraliteitskade past dan ook binnen de huidige bestemming. - Hoe kan ik mij aanmelden voor de beheercommissie?
Stuur een e-mail naar: kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. - Waar kan ik overlast melden?
Spoedeisende of verdachte situaties (politie): 112.
Overlastgevende of verdachte situaties (algemeen Politienummer): 0900 8844.
Anoniem melden (Meld Misdaad Anoniem): 0800 7000.
Overlast in de buitenruimte (bijvoorbeeld afval, riool, bestrating, deelfietsen, scooters, verlichting): 14 010.
Meldr. Link opent een externe pagina of via de MeldR app.
Super-Actief organiseert activiteiten. Van bingo’s, muzikale middagen tot creatieve workshops en sportactiviteiten. 'Daarmee maken we het leggen van contact onderling wat makkelijker. Door onze activiteiten leren mensen elkaar weer kennen.'
Het geheim van de aanpak van Super-Actief? Anita Kornman weet het wel: de kleinschalige en dus persoonlijke benadering. 'Wij kennen inmiddels bijna iedereen hier in De Esch. Als iemand niet op komt dagen bij één van onze activiteiten, dan merken wij dat. En dan bellen we even om te vragen of het goed gaat. Of iemand hulp kan gebruiken.'
Super-Actief doet ook aan huisbezoeken. 'We kijken wat iemand nodig heeft. Soms kan een bewoner bijvoorbeeld een maatje gebruiken, dan gaan we op zoek naar iemand in ons netwerk die af en toe langs kan gaan.'
Kijk op de website super-actief.nl. Link opent een externe pagina of op de Facebookpagina van Super-Actief. Link opent een externe pagina.
De activiteiten van Super-Actief worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van verschillende fondsen en de gemeente.
Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam willen extra drijvend groen realiseren in de historische binnenhaven Buizengat in Kralingen.
Het doel van Rijkswaterstaat is het verbeteren van de waterkwaliteit in Rotterdam. Rijkswaterstaat legt daarom ook op andere plekken in de stad drijvend groen aan, zoals bij het Eiland van Brienenoord.
Het drijvend groen is een toegevoegde waarde voor de flora en fauna boven en onder het water. Verder maakt het extra groen een oude binnenhaven zoals het Buizengat levendiger, natuurlijker en aantrekkelijker.
De aanleg van het nieuwe groen start bij de RET-remise en bij één van de vissteigers. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk in mei en juni van dit jaar. In april ontvangen omwonenden een nieuwsbrief met meer informatie. Meer weten over dit project? Kijk dan op de pagina Buizengat.
De Wijknetwerker is de eerste contactpersoon voor bewoners en ondernemers in de wijk. Heeft u een idee of suggestie voor de wijk? De wijknetwerker kan u in contact brengen met de juiste personen of organisatie. En u ondersteunen bij het tot leven brengen van uw ideeën. Denk hierbij aan:
- het op de agenda zetten van onderwerpen bij de wijkraad.
- een buurtbarbecue of geveltuindag organiseren via OpzoomerMee. Link opent een externe pagina.
- een speeltuin of kunstwerk voor de wijk met uw buren laten ontwikkelen via een bewonersinitiatief. Link opent een externe pagina.
- het opzetten van een BuurtBestuurt-project.
Wilt u graag meedenken over of meedoen in uw wijk? Dan kunt u altijd contact opnemen met de wijknetwerker in uw buurt:
- Haika Nanninga
Wijknetwerker Kralingen-Oost en Kralingen-West
Telefoon: 06 230 056 02
E-mail: hh.nanninga@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina Cherif Jeffali
Wijknetwerker De Esch en Struisenburg
Telefoon: 06 387 263 62
E-mail: c.jeffali@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Ga naar de pagina Melding, vraag of klacht, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket. Link opent een externe pagina.
U kunt de wijkraad bereiken via e-mail. Link opent een externe pagina, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Kralingen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.