Jeugdbeschermingsplein
In Rotterdam gaat het met heel veel kinderen goed. Maar er zijn ook kinderen die niet veilig opgroeien of bij wie de ontwikkeling in gevaar is. Als hun ouders dat niet kunnen of willen veranderen, is dat zorgelijk.
Voor deze kinderen tot 18 jaar is het Jeugdbeschermingsplein Rotterdam. Bent u een professional, ga dan naar de pagina melding-jeugdbeschermingsplein. Hier kunt u een melding doen.
Informatie voor Rotterdammers
De gemeenten zijn verantwoordelijkheid voor alle hulp, ondersteuning en zorg aan kinderen en hun ouders. Om de jeugdbescherming beter te organiseren, bestaat er sinds 2012 een Jeugdbeschermingsplein in Rotterdam. Bij het Jeugdbeschermingsplein worden kinderen en gezinnen gemeld over wie zorgen bestaan over hun ontwikkeling en/of hun veiligheid.
De deskundigen komen dagelijks bijeen om meldingen te bespreken met ouders. Kinderen van 16 jaar en ouder worden ook uitgenodigd. De deskundigen bekijken bij elke melding welke aanpak nodig is.
- Als de ontwikkeling of veiligheid van het kind in gevaar is.
- Als de huidige hulpverlening onvoldoende blijkt. De hulpverlening vindt dat een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming nodig is.
- Daarnaast melden deskundigen van het Jeugdbeschermingsplein ieder ongeboren kindje van wie een broer of zus onder toezicht of voogdij staat in Rotterdam-Rijnmond bij de Raad voor de Kinderbescherming.
- Huiselijk geweld
- Echtscheidingsproblematiek
- Verslaving ouder(s) en/of kind(eren)
- Psychi(atri)sche problematiek ouder(s) en/of kind(eren)
- Overbelasting ouders
- Verwaarlozing
- Gedragsproblemen kind(eren)
- Jeugdcriminaliteit
- (verstandelijke) Beperking ouder(s) en/of kind(eren)
- Schoolverzuim.
- Meld u bij de receptie en neem een geldig legitimatiebewijs mee.
- De voorzitter van het Jeugdbeschermingsplein haalt ouder, kind en melder tegelijkertijd op.
- De voorzitter vertelt waar u kunt zitten.
- De voorzitter stelt alle aanwezigen voor, u hoeft dit niet zelf te doen.
- De voorzitter geeft een korte uitleg over het overleg en de regels.
- De bespreking van de melding verloopt volgens een vaste structuur. De voorzitter legt deze structuur bij de start van het overleg uit. Daarna kunnen aanwezigen hun mening over de situatie geven om een duidelijk beeld te vormen. Daarna bespreken de organisaties van het Jeugdbeschermingsplein wat het vervolg moet zijn. Zij betrekken hierbij de melding en de mening van de aanwezigen aan tafel. Tot slot wordt er een besluit genomen waar iedereen bij aanwezig is. De voorzitter geeft aan welke keus gemaakt is en waarom.
- Ouder(s)/verzorger(s)
- Kinderen ouder dan zestien jaar
- Voorzitter van de gemeente
- Secretaris van de gemeente
- De melder/hulpverlener
- Medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming
- Medewerker van de jeugdbeschermingsinstelling
- Medewerker van Veilig Thuis
- Medewerker van het wijkteam
Ouders en kinderen
Aanwezigheid van ouders en kinderen van zestien jaar en ouder, is zeer gewenst. Zij kunnen hun eigen visie op de situatie geven en meedenken over oplossingen.
Kinderen onder de 16 jaar worden niet uitgenodigd, maar wij horen wel graag hun mening over de melding. Zij kunnen dit doorgeven aan de melder. Ook kunnen zij een gesprek aanvragen met de voorzitter en/of per mail of telefoon reageren.
Voorzitter en secretaris
De voorzitter en secretaris zijn aangesteld door de gemeente. De voorzitter leidt het overleg en zorgt dat alle betrokkenen hun visie kunnen geven en ideeën uitgewisseld worden. De voorzitter is er verantwoordelijk voor dat aan het eind van het overleg bekend is wat het vervolg is.
Melder
De hulpverlener die de melding heeft gedaan en betrokken is bij het gezin, geeft zijn visie op de veiligheid in het gezin, het verloop van de hulpverlening en het gewenste vervolg.
Raad voor de Kinderbescherming
Namens de Raad voor de Kinderbescherming is er een medewerker aanwezig. De medewerker van het adviesteam geeft de visie van de Raad voor de Kinderbescherming ten aanzien van wel of geen raadsonderzoek en legt hierbij uit waarom wel of niet.
Jeugdbeschermer
Namens de jeugdbeschermingsinstellingen is een jeugdbeschermer aanwezig. Als de voorzitter besluit dat er sprake is van een complexe casus of als er een raadsonderzoek moet starten, dan sluit de jeugdbeschermingsinstelling aan bij het gezin. Na afloop van het overleg organiseert de jeugdbeschermer een teamtafel waarin een gezinsplan wordt gemaakt waarin staat welke hulpverlening er verder nodig is. Deze teamtafel bestaat uit ouders, kinderen, het wijkteam en de jeugdbescherming. Ook andere betrokkenen kunnen deel uitmaken van deze teamtafel.
Wijkteam
Namens het wijkteam sluit een wijkteammedewerker aan. Vaak is de melder een hulpverlener uit het wijkteam. Er zitten dan twee mensen uit het wijkteam aan tafel.
Aan het eind van het overleg, zijn er drie mogelijke uitkomsten:
- De hulp die er nu is gaat door omdat de deskundigen mogelijkheden zien voor verbetering
- Een jeugdbeschermingsinstelling gaat meekijken met het wijkteam en samen zetten zij de begeleiding voort
- De Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis gaat onderzoek doen.
Als de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek gaat doen, dan neemt de jeugdbeschermingsinstelling de begeleiding van het wijkteam over. Het wijkteam blijft op de achtergrond betrokken.
Toelichting uitkomst 1: Hulpverlening die er is (vaak vanuit het wijkteam) gaat door
Tijdens het overleg blijkt dat er mogelijkheden zijn voor ouders en melder om de hulpverlening gezamenlijk voort te zetten. Bij betrokkenen is er vertrouwen dat dit toereikend is. De melder kan het gezin verder begeleiden.
Toelichting uitkomst 2: ‘Complexe casuïstiek’
Het gezin krijgt een nieuwe contactpersoon toegewezen vanuit de jeugdbescherming. Deze persoon kijkt samen met het wijkteam wat nodig is. De jeugdbeschermer neemt contact met het gezin op, vijf werkdagen na de bespreking op het Jeugdbeschermingsplein.
Na afloop van de bespreking organiseert de jeugdbeschermer een teamtafel waarin een gezinsplan wordt gemaakt waarin staat welke hulpverlening er verder nodig is. Deze teamtafel bestaat uit ouders, kinderen, het wijkteam en de jeugdbescherming. Ook andere betrokkenen kunnen deel uitmaken van deze teamtafel.
Toelichting uitkomst 3: Drangtraject met Raadsonderzoek
De Raad voor de Kinderbescherming start een onderzoek. Uit het onderzoek volgt een oordeel van de Raad voor de Kinderbescherming over wat er moet gebeuren om de ontwikkeling van het kind veilig te stellen. Het gezin krijgt een jeugdbeschermer toegewezen. De jeugdbeschermer neemt contact met het gezin op, vijf werkdagen na het overleg op het Jeugdbeschermingsplein. Na afloop van het overleg organiseert de jeugdbeschermer een teamtafel waarin een gezinsplan wordt gemaakt. Hierin staat welke verdere hulpverlening nodig is. Deze teamtafel bestaat uit ouders, kinderen, het wijkteam en de jeugdbescherming. Ook andere betrokkenen kunnen deel uitmaken van deze teamtafel. De Raad kan oordelen dat verplichte hulp (nog) niet nodig is, maar dat het gezin wel vrijwillige hulp moet zoeken. Uit het onderzoek kan ook blijken dat de ontwikkeling van het kind zo ernstig wordt bedreigd, dat hulp verplicht gesteld moet worden. In dat geval vraagt de Raad aan de rechter om een zogenoemde maatregel van kinderbescherming (kinderbeschermingsmaatregel) op te leggen. De meest bekende kinderbeschermingsmaatregel is de ondertoezichtstelling (OTS). Hierbij krijgen ouders verplicht hulp en ondersteuning bij het opvoeden.
Meer informatie
Wilt u meer informatie of hebt u vragen? Neem dan contact op met een medewerker van het Jeugdbeschermingsplein. Dit kan per e-mail. Link opent een externe pagina of telefonisch: 010 267 55 10.