Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Insulindestraat 240-248

In Rotterdam-Noord, in de wijk Bergpolder, ligt de Insulindestraat. Vlak naast de Bergweg en de Hofbogen. Dit gebied wordt de komende jaren flink verbeterd. Het gebouw aan de Insulindestraat 240-248 wordt daarom gesloopt.

Het City Art pand wordt gesloopt. De sloopwerkzaamheden zijn bijna klaar. Op 12 januari 2024 is een aantal parkeerplekken afgezet. Op 15 januari is de kraan geplaatst die nodig is om de vloer en de fundering te verwijderen. De sloop van de vloer is gestart op 16 januari. Het puin zal tijdelijk in een container worden opgeslagen en daarna worden afgevoerd. Dit gebeurt in de periode van 18 januari tot 1 februari. Hierna zal de fundering worden verwijderd en wordt het terrein aangevuld met zand. De verwachting is op 16 februari 2024 klaar te zijn met alle sloopwerkzaamheden.

Nieuwbouw

De gemeente wil 24 tot 28 huurwoningen te laten bouwen, van elk tenminste 60 vierkante meter groot. Het doel is dat ongeveer de helft van alle woningen in de categorie middenhuur valt. Dat zijn woningen met een huur tot € 1075 (prijspeil 2022).  Ook komt hier een opgang naar het nieuwe Hofbogenpark. Aan de straatzijde wordt het gebouw zeventien (17) meter hoog. Daarmee sluit het aan op andere gebouwen in de Insulindestraat. Vanaf de zesde bouwlaag, komt het gebouw terug te liggen. De maximale bouwhoogte is 23 meter. 

Bij de ontwikkeling van het pand wordt rekening gehouden met de karakteristieken van de wijk. De uitgangspunten voor de bouwontwikkeling vindt u in de Nota van Uitgangspunten. Die kunt u opvragen via het e-mailadres insulindestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina

De gemeente heeft van juli 2022 tot en met half mei 2023 een traject doorlopen om een ontwikkelaar en een plan te selecteren waarmee we willen samenwerken. Er zijn meerdere gesprekken geweest maar het is niet gelukt om een samenwerking aan te gaan. Projectontwikkelaars geven namelijk aan dat zij op basis van de voorwaarden en ambities van de gemeente geen haalbaar plan kunnen maken. Dat komt onder andere door de gestegen bouwkosten. Wij overleggen nu intern over hoe wij verder gaan.

Aansluiting Hofbogenpark

Op de Hofbogen wordt de aankomende jaren een groen stadspark gerealiseerd: het Hofbogenpark. Om het park goed toegankelijk te maken komt er om de zoveel meter een opgang. Ook in de Insulindestraat wordt de straat met het park verbonden. Het park krijgt openingstijden. Dit betekent dat je in de ochtend het park mag betreden en ’s avonds/ ‘s nachts het park niet toegankelijk is voor bezoekers. De entree naar het park wordt afgesloten met een hek. Voor meer informatie over het Hofbogenpark kunt u ook terecht op de pagina Hofbogenpark.

Bewonersavond bestemmingsplan

De gemeente heeft in november 2021 een bewonersavond georganiseerd. Tijdens deze avond spraken we met omwonenden over het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan worden de uiterste contouren van het plan vastgelegd. Meer informatie over bestemmingsplannen vindt u op de pagina Bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan voor de Insulindestraat 240-248 is door de gemeenteraad vastgesteld op 2 juni 2022. U kunt dat terugvinden op ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar insulindestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.