Informatiepakket werkgevers - Hofplein
De gemeente werkt tot eind 2027 aan het Hofplein. Het drukke verkeersplein verandert in een groen stadsplein. Met minder auto’s en meer plek voor voetgangers en fietsers. Door het werk aan het Hofplein moeten auto’s en motoren omrijden. Daar zijn speciale routes voor. En ook reizigers met de tram, bus of metro kunnen last van het werk hebben. De gemeente adviseert automobilisten om het Hofplein te vermijden. En zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar het centrum te komen. Hieronder vindt u alle informatie over de werkzaamheden, de gevolgen en reisadviezen.
Informatiepakket werkgevers
Werk op het Hofplein
Advies op Maat
De mobiliteitsadviseurs van Zuid Holland Bereikbaar helpen u kosteloos inzicht te krijgen in de werkzaamheden en de huidige reisbewegingen van uw medewerkers. Ook geven ze advies op maat, zodat uw medewerkers met zo min mogelijk verkeersoverlast van en naar het Hofplein kunnen blijven reizen.
Grote werkgevers met minimaal 100 werknemers kunnen zich aansluiten bij het Werkgeversnetwerk Duurzame Mobiliteit Rotterdam. Zuid Holland Bereikbaar helpt hen door het bedrijf te scannen en een analyse te maken van mogelijke maatregelen. In het kort zijn het de volgende stappen:
- Kennismaking. Wat heeft u voor bedrijf? Wat zijn uw doelen?
- Ondertekening van een intentieverklaring om dit samen uit te voeren.
- De scan. Hoe reizen medewerkers nu? Met de leaseauto, met de privéauto, ov, fiets, etc. En op basis van de afstand tussen wonen en werken: hoe zouden zij kunnen reizen? Vaak zijn deze gegevens al genoeg om te voldoen aan de rapportageplicht en om de data in te voeren op het RVO-platform.
- Daarna volgt de analyse. Welke stappen kun je als bedrijf het beste zetten om de komende jaren de CO2-uitstoot van reizen naar beneden te brengen? Het doel is om de CO2-uitstoot van (zakelijk) vervoer in 2030 met 55% te verminderen.
Sluit dus aan bij het werkgeversnetwerk. Zuid Holland Bereikbaar helpt u met alle stappen. U krijgt informatie over slimme oplossingen voor zakelijk vervoer. Oplossingen die passen bij uw bedrijf en uw werknemers.
Inmiddels zijn er al meer dan 120 bedrijven aangesloten bij het Werkgeversnetwerk Duurzame Mobiliteit. Bent u een werkgever en reist u regelmatig over het Hofplein naar uw bedrijf. En heeft u minimaal 100 medewerkers? Sluit u dan aan bij het werkgeversnetwerk. U kunt hiervoor contact opnemen met Cees Vingerling via ceesvingerling@zuidhollandbereikbaar.nl. Link opent een externe pagina.
Kijk voor meer informatie op: https://www.zuidhollandbereikbaar.nl/werkgevers/netwerken/rotterdam/info. Link opent een externe pagina.
Voor mkb-bedrijven met minder dan 100 medewerkers heeft Zuidholland Bereikbaar het Mobiliteitskompas. Dit is een tool waarmee u zelf oplossingen vindt voor oplossingen voor duurzame mobiliteit. Link opent een externe pagina. Ook zijn er handige voorbeelden. Link opent een externe pagina. Zo komen de volgende vragen aan bod:
- Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn zakelijke reizen en woon-werkverkeer terugdringen?
- Hoe kan ik stimuleren dat mijn werknemers nu en in de toekomst fit en energiek blijven?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik goed bereikbaar blijf, zowel voor klanten als voor nieuwe medewerkers?
- Hoe kan ik mijn medewerkers flexibel en voordelig vervoer aanbieden?
In de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) Rotterdam Central District is ook een gebiedsmanager die uw bedrijf graag ondersteunt met duurzame mobiliteit. Of het nou gaat om advies of om contacten leggen tussen bedrijven onderling of met aanbieders of instanties. De gebiedsmanager duurzame mobiliteit kan u helpen! Ga in gesprek met Leontine Oerlemans door haar te mailen op leontine@rotterdam-centraldistrict.nl. Link opent een externe pagina.
Kijk op de website voor meer informatie: https://www.hetmobiliteitskompas.nl. Link opent een externe pagina.
Komen uw medewerkers of klanten met het openbaar vervoer?
Lopend naar het centrum?
Met de fiets?
Leuke actie voor werknemers!
De elektrische fiets is in veel situaties en voor veel werknemers een geschikte manier van reizen voor afstanden tot circa 15 kilometer. Het kan veel autoritten vervangen. Zuidholland Bereikbaar wil werknemers stimuleren om met de elektrische fiets naar het werk te komen. Deze actie is bedoeld voor werknemers die:
- In de buurt van het Hofplein werken.
- Nu met de auto naar het werk komen maar hier voor hun werk niet afhankelijk van zijn.
- Op een fietsbare afstand van 15 km van de kantoorlocatie wonen.
Met dit aanbod kunnen werknemers drie weken lang gratis een elektrische fiets uitproberen. Om kennis te maken met de e-bike. De fiets kan worden gebruikt voor zowel woon-werkritten als zakelijke ritten. Zelf ervaren hoe het is om elektrisch te fietsen, kan de drempel om een e-bike te leasen verlagen. En verwacht wordt dat mensen die een e-bike hebben een deel van de ritten die ze anders met een auto maken, nu met de e-bike doen.
Voor dit aanbod werkt Zuidholland Bereikbaar samen met E-bike to go! Geïnteresseerd? Meld u hier aan. Link opent een externe pagina.
Fietsen naar het werk biedt een prima oplossing voor mensen om dagelijks in beweging te komen. Als werkgever kunt u het voor uw werknemers financieel aantrekkelijk maken om op de fiets te komen. Hieronder vindt u alle mogelijkheden.
Een werkgever kan drie dingen doen voor een medewerker: een deel van de fiets(kosten) vergoeden, een fiets verstrekken en een fiets ter beschikking stellen.
Tussen vergoeden en verstrekken zit geen groot verschil. Alleen gaat men er bij vergoeden vanuit dat de werkgever alleen een deel van de kosten voor de fiets betaalt; bij verstrekken betaalt hij de hele fiets.
Als u een fiets vergoedt of verstrekt dan is de fiets uiteindelijk van de werknemer. Er zijn vier verschillende manieren:
- U kunt medewerkers die willen fietsen naar het werk natuurlijk gewoon extra brutoloon geven. Dat is een heel makkelijke manier. Maar dit kost u geld: extra brutoloon en extra werkgeverslasten. En de medewerker krijgt natuurlijk te maken met meer inkomstenbelasting.
- Hebt u nog ruimte in de Werkkostenregeling (WKR)? Dan kunt u dit gebruiken om het bedrag netto uit te betalen, aan te wijzen als eindheffingsloon, en daarmee geheel of gedeeltelijk de kosten van de fiets te betalen.
- Een medewerker kan brutoloon uitruilen met nettoloon. Het aankoopbedrag van de fiets wordt afgetrokken van het brutoloon van de medewerker. Die betaalt daardoor minder inkomstenbelasting. Een deel komt wel ten laste van de WKR.
- U kunt uw werknemer geld lenen om een fiets te kopen. De werknemer hoeft over het geleende bedrag dan geen rente te betalen. Maar dit geldt alleen als het om een fiets gaat. Dat is een speciale afspraak met de overheid, die fietsen wil stimuleren.
Stelt de werkgever een fiets ter beschikking aan de werknemer, dan blijft de fiets eigendom van die werkgever. In dit geval zijn er drie mogelijkheden:
- Een medewerker kan een fiets van de zaak krijgen. Eigenlijk net als met een auto van de zaak. Die fiets kan geleased of gekocht worden door het bedrijf. De medewerker betaalt dan een bijtelling over de fiets, maar die is lager dan bij de auto: 7%. En er kan voor gekozen worden deze te vergoeden uit de WKR. Meestal is dit financieel gezien niet het meest gunstig voor mensen die nu een reiskostenvergoeding krijgen. Maar daar staat wel tegenover dat ze op een nieuwe, onderhouden, verzekerde fiets rijden. Dus erg ongunstig is het ook niet.
- U kunt medewerkers gebruik laten maken van deelfietsen. Denk aan de ov-fiets, maar ook deelfietsen (en -scooters) die in steeds meer steden rijden. Zolang medewerkers die gebruiken voor woon-werkverkeer of hun zakelijke rit, zijn dit gewoon zakelijke kosten. Dus is het niet al te ingewikkeld om te regelen: u krijgt gewoon een factuur van de deelfietsaanbieder, wel of niet via de mobiliteitskaart of -app die u gebruikt.
- En u kunt ook gewoon fietsen op de zaak neerzetten die mensen voor hun werkritjes kunnen gebruiken. U kiest zelf of u die koopt of leaset. En zolang medewerkers er geen privéritten mee maken, zijn ze door al uw werknemers te gebruiken.
En natuurlijk kunt u van alles combineren. Misschien wilt u een deel van de mensen een fiets verstrekken en een ander deel een fiets van de zaak geven. Terwijl u ook nog een paar fietsen op kantoor hebt staan voor zakelijke ritjes. Het is allemaal mogelijk.
Gebruikt u deelvervoer?
Hoe zit het met vervoer over water?
Toch met de auto?
- P+R Hoek van Holland
- Metrolijn B naar Nesselande - P+R Pernis
- Metrolijn C De Terp - P+R Hoogvliet Tussenwater
- Metrolijn D Rotterdam Centraal
- Metrolijn C De Terp - P+R Hoogvliet
- Metrolijn D Rotterdam Centraal
- Metrolijn C De Terp - P+R Zalmplaat
- Metrolijn D Rotterdam Centraal
- Metrolijn C De Terp - P+R Slinge
- Metrolijn D Rotterdam Centraal
- Metrolijn E Den Haag Centraal - P+R Beverwaard
- Tramlijn 3 Rotterdam Centraal
- Buslijn 144 Rotterdam Zuidplein met een overstap op metrolijn D of E
- Buslijn 142 Rotterdam Zuidplein met een overstap op metrolijn D of E - P+R Noorderhelling
- Tramlijn 3 Rotterdam Centraal
- Buslijn 75 Rotterdam Zuidplein met een overstap op metrolijn D of E - P+R Kralingse Zoom
- Metrolijn A Schiedam Centrum
- Metrolijn B Hoek van Holland Strand
- Metrolijn C De Akkers - P+R Capelsebrug
- Metrolijn A Schiedam Centrum
- Metrolijn B Hoek van Holland Strand
- Metrolijn C De Akkers - P+R Schenkel
- Metrolijn A Schiedam Centrum
- Metrolijn B Hoek van Holland Strand - P+R Alexander
- Metrolijn A Schiedam Centrum
- Metrolijn B Hoek van Holland Strand - P+R Nesselande
- Metrolijn B Hoek van Holland Strand - P+R Melanchtonweg
- Metrolijn E Slinge
- Tramlijn 8 Spangen - P+R Meijersplein
- Metrolijn E Slinge
- Tramlijn 8 Spangen.