Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Het Oude Dorp

In 2018 heeft de gemeente samen met bewoners, Woonbron en het Havenbedrijf een Masterplan opgesteld voor de nieuwe inrichting van het oude centrum van Heijplaat. De wateroverlast in het oude dorp wordt opgelost.

Meer bomen en planten vangen de gevolgen van de klimaatverandering op. We zorgen dat Heijplaat weer een passende historische uitstraling krijgt. Dat is de basis voor het nieuwe inrichtingsplan waaraan sinds 2020 wordt gewerkt.

Wilt u de complete stukken van het Programma van Eisen en Voorlopig Ontwerp rustig thuis bekijken? Stuur dan een e-mail naar Heijplaat@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Dan sturen we u de stukken toe.

Heijplaat Oude Dorp impressie Sirahstraat
De nieuwe Sirahstraat

Nieuwe riolering

De gemeente vervangt vanaf eind 2023 de riolering in het oude centrum van Heijplaat. Dat is nodig om een einde te maken aan de wateroverlast. Een ingrijpende operatie: alle straten in het oude centrum worden opgebroken.  Daarna richten we het oude dorp opnieuw in volgens de ideeën uit het Masterplan.

Nieuwe inrichting straten en pleinen

Nadat de riolering is vervangen, worden de straten en pleinen van het oude centrum opnieuw ingericht. Er komen meer bomen, planten en gras. Meer groen levert niet alleen een prettiger woonomgeving op. Het zorgt in de zomer voor een lagere temperatuur op straat. Maar ook dat overtollig regenwater snel wordt afgevoerd.

Beschermd stadsgezicht

Heijplaat is een beschermd stadsgezicht. Het is een tuindorp: ooit gebouwd als gezonde woonomgeving voor de werknemers van de RDM. In de loop der jaren zijn de straten en pleinen van het oude dorp er rommeliger uit gaan zien. Ook is groen vervangen door stenen. Bij de nieuwe inrichting van de straten en pleinen willen we de oorspronkelijke opzet van Heijplaat zoveel mogelijk terugbrengen. Zo gebruiken we gebakken klinkers en restaureren we de muziekkoepel aan het Rondoplein die al jaren in verval is.

Het nieuwe Rondoplein in de zomer en in de winter

Meer ruimte voor voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers krijgen bij de nieuwe inrichting van het oude dorp meer ruimte. Zo worden de straten op de as van het oude dorp (Vestaplein, Vestastraat, Rondoplein, Alcorstraat, Alcorplein en de Streefkerkstraat) autoluw. Auto’s krijgen wat minder de ruimte. Er komen minder parkeerplaatsen en meer straten worden eenrichtingverkeer. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor groen en bomen.  

Bij de nieuwe inrichting van de pleinen de straten houden we rekening met de afgelegen ligging van Heijplaat. Hierdoor hebben bewoners vaker een auto nodig. Er zijn straks voldoende parkeerplaatsen in de wijk. Alleen liggen die niet allemaal voor de deur.

Planning

Wat is er al gebeurd op weg naar een nieuwe inrichting van de straten en pleinen van Heijplaat:

  • 2018: Masterplan Buitenruimte Heijplaat vastgesteld
  • 2019: Verkeerscirculatieplan opgesteld
  • 2020: Programma van Eisen voor de inrichting van Heijplaat vastgesteld
  • 2022: Voorlopig Ontwerp voor de nieuwe inrichting van Heijplaat vastgesteld.
  • 2023: Vaststelling Definitief Ontwerp van Heijplaat. Start van de technische voorbereiding: aanbesteding van het werk, bedenken in welke volgorde het werk wordt aangepakt.
  • Eerste kwartaal 2024 Start van de werkzaamheden: vervanging van de riolering en daarna de straten en pleinen opnieuw inrichten.
  • 2027: Alle werkzaamheden klaar: Heijplaat klaar voor de toekomst!

Samen met bewoners

De belangen van bewoners wegen zwaar voor de gemeente. Daarom overleggen we in elke fase van de werkzaamheden met bewoners over de plannen.  We overleggen ook met een klankbordgroep die bestaat uit bewoners van Heijplaat. En met de wijkraad.

Wensen van bewoners hebben geleid tot een aantal aanpassingen in de plannen. We kunnen niet alle wensen vervullen. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een groter belang voor heel Heijplaat.

Het nieuwe Schoolplein en Alcorplein

Naar een Definitief ontwerp

Het Voorlopig Ontwerp voor de nieuwe inrichting is klaar. De gemeente verwerkt nu de reacties daarop in het Definitief Ontwerp. Het resultaat laten we zien in de eerstvolgende bewonersbijeenkomst.  Wilt u tussentijds iets kwijt, dan kunt u contact opnemen met de projectorganisatie van de gemeente, de klankbordgroep of de wijkraad.