Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Gevonden of verloren

Heeft u iets gevonden? Dan kunt u dat naar een stadswinkel brengen. Bent u iets kwijt? Dan kunt u online zoeken of het gevonden is. De gemeente noemt dat een gevonden of verloren voorwerp.

Als u uw naam opgeeft kan het gevonden voorwerp soms van u worden. U kunt wat u gevonden heeft ook anoniem inleveren, dus zonder dat u uw naam geeft.

Heeft u een voorwerp in Rotterdam gevonden en u weet niet wie de eigenaar is? Dan kunt u het voorwerp afgeven aan een gastheer of gastvrouw van de stadswinkels. Dat kan zonder afspraak.
De gastheer of gastvrouw registreert de gegevens van u en het voorwerp. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging. Soms kunt u eigenaar worden van het voorwerp. Hier heeft u de bevestiging dan bij nodig.

Het Depot Gevonden Voorwerpen bewaart gevonden voorwerpen minimaal 13 weken. En publiceert de voorwerpen in de landelijke database.

U kunt een gevonden voorwerp afgeven zonder uw gegevens te geven. Dat kan bij de stadswinkels Centrum, Prins Alexander, Hoogvliet, Feijenoord en IJsselmonde.

U vult in de stadswinkel een formulier in met daarop de vindplaats van het voorwerp. Het formulier doet u daarna met het voorwerp in een doorzichtige zak. De zak doet u in de gevondenvoorwerpen-bus.

Omdat u geen afgifte doet aan de balie krijgt u geen schriftelijke bevestiging. U kunt geen eigenaar worden van het voorwerp.

Grote voorwerpen, zoals brommers of fietsen, kunt u alleen inleveren bij het Depot Gevonden Voorwerpen.

Kunt u het voorwerp niet zelf brengen? Stuur dan een e-mail aan verlorenofgevonden@rotterdam.nl met daarin uw naam en telefoonnummer. Het depot neemt dan contact met u op.

Heeft u iets verloren, dan kunt u in de landelijke database zoeken naar uw verloren voorwerp. Heeft u uw voorwerp gevonden en komt u het ophalen? Dan moet u dit meenemen:

 • Registratienummer dat in de database bij uw voorwerp staat.
 • Bewijs van eigendom: bijvoorbeeld een aankoopbewijs of een verzekeringspolis.
 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • De brief die u eventueel van de gemeente hebt ontvangen als uw voorwerp is gevonden.

Vindt u uw voorwerp niet? Dan kunt u via telefoonnummer 14 010 contact opnemen met de medewerkers van het Depot Gevonden Voorwerpen. Als u denkt dat uw verloren voorwerp gestolen is, dan kunt u bij de politie aangifte doen.

Let op! Gevonden paspoorten en identiteitskaarten worden niet teruggegeven. Om fraude te voorkomen vernietigt de gemeente deze documenten.

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt, dan doet u aangifte van vermissing bij de afdeling Burgerzaken. Hiermee wordt uw document nationaal en internationaal geregistreerd als vermist.

Het Depot Gevonden Voorwerpen is het verzamelpunt van de gemeente Rotterdam waar alle gevonden voorwerpen opgeslagen worden. Als u een voorwerp vindt, kunt u het brengen bij één van de stadswinkels. Vandaar gaan de voorwerpen naar het Depot Gevonden Voorwerpen. De gemeente registreert alle voorwerpen en plaatst deze op de landelijke database van verloren en gevonden voorwerpen. Volgens wettelijke bepalingen, worden verloren voorwerpen 13 weken bewaard.

Samenwerking met politie

Depot Gevonden Voorwerpen werkt samen met de politie. De politie checkt of verloren voorwerpen geregistreerd staan in het politieregister omdat er aangifte van gedaan is of er al een opsporingsonderzoek loopt en wie de rechtmatige eigenaar is. Als de eigenaar aangifte heeft gedaan, wordt het voorwerp verwerkt door de politie. Voor andere voorwerpen waar geen aangifte van is gedaan, worden de adresgegevens achterhaald van de rechtmatige eigenaar. De eigenaar krijgt een brief van de gemeente dat hij of zij het verloren voorwerp op het depot kan afhalen.

De helft terug bij de eigenaar

Door de samenwerking met de politie, komt ruim 50% van de verloren voorwerpen weer terug bij de eigenaar. Voor de samenwerking met de politie was dit slechts 8%, vergelijkbaar met steden als den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Regels en wetten

Aan gevonden en verlopen voorwerpen zijn regels verbonden. Terugbrengen van gevonden voorwerpen Als u een voorwerp vindt, moet u ervoor zorgen dat het bij de eigenaar terug komt. Weet u niet van wie voorwerp is, lever het dan in bij één van de Stadswinkels. Gemeente Rotterdam werkt volgens de bepalingen van het Algemeen Burgerlijk wetboek, artikel 5.

Eigenaar worden

Als de vinder een voorwerp bij de gemeente in bewaring geeft, kan hij alleen eigenaar worden als:

 • de bewaartermijn van een jaar is verstreken.
 • de vinder zich binnen een maand na het verstrijken van de bewaartermijn meldt bij het depot Gevonden Voorwerpen (u krijgt geen herinnering).
 • de vinder zijn identiteitsbewijs en de brief waaruit blijkt dat hij het voorwerp aan de gemeente in bewaring heeft gegeven, kan tonen.

Na de bewaarperiode is de gemeente Rotterdam eigenaar van het voorwerp en zal het duurzaam verwerken.

Zoeken in de landelijke database

Om een overzicht te krijgen van de gevonden voorwerpen in Rotterdam, moet u een aantal gegevens invullen. Het is niet noodzakelijk om alles in te vullen, maar hoe meer u invult hoe beter de resultaten zijn.

 • U begint met het invullen van een zoekterm. Bijvoorbeeld: tas, portemonnee, sleutels.
 • Verfijn de zoekterm met bijvoorbeeld de kleur of het merk.
 • Ga naar het venster Plaatsnaam en kies 'gemeente Rotterdam' in de lijst. In het volgende venster komt een overzicht van de Rotterdamse gebieden.
 • Geef in het volgende venster aan wanneer u uw voorwerp kwijt bent geraakt.
 • Vink bij 'categorieën' aan of het bijvoorbeeld om een rugtas, laptoptas, sporttas of andere tas gaat.
 • Druk op 'zoeken'.

Registratienummer

Als er voorwerpen overeenkomen met de ingevulde gegevens, verschijnt er een pagina met de gevonden voorwerpen in Rotterdam. Noteer het registratienummer als u uw voorwerp gevonden hebt. Dit nummer dient u bij zich te hebben als uw voorwerp komt halen bij Depot Gevonden Voorwerpen.

U vindt uw voorwerp niet in de landelijke database?

Mocht uw verloren tas, portemonnee, sleutels of iets anders niet in de database staan, dan kunt via het gemeentelijke informatienummer van Rotterdam 14 010 contact opnemen met Depot Gevonden Voorwerpen.
Onze medewerkers kijken graag met u mee. Het kan zijn dat uw voorwerp gestolen is of dat deze nog niet geregistreerd is na binnenkomst. Check regelmatig de landelijke database om te kijken of uw verloren voorwerp ertussen staat. Staat uw voorwerp na enkele weken nog niet in de database, doe dan aangifte van diefstal bij de politie. Dit vergroot de kans op het terugvinden. U kunt aangifte doen via internet of op het politiebureau. Als de gemeente de eigenaar achterhaalt, ontvangt de eigenaar een brief.

Meer informatie

Depot Gevonden Voorwerpen, Koperstraat 23, 3067GL Rotterdam
E-mail: verlorenofgevonden@rotterdam.nl

Open van maandag tot en met vrijdag 8.00 tot 16.30 uur.
Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen.
Route via Google Maps