Ga naar de hoofdinhoud

04 april 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Eerste Rotterdamse burgerberaad van start

117 Rotterdammers doen mee aan het eerste Rotterdamse burgerberaad over het klimaat. Dit najaar brengen zij een advies uit aan de gemeenteraad. Vanaf vandaag kunnen alle Rotterdammers met het burgerberaad meedenken. Dit kan tot 9 april.

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Rotterdam ten opzichte van 1990 met 55 procent naar beneden. En in 2050 moet de stad helemaal klimaatneutraal zijn. Rotterdam is goed op weg met deze klimaatdoelen, maar er is de komende jaren nog veel werk te doen. Daarom wil de gemeente met een burgerberaad de wijsheid en creativiteit van de Rotterdammers benutten.

Oplossingen bedenken

Het burgerberaad is een groep Rotterdammers die is geloot om mee te denken en mee te beslissen over de klimaatplannen van  de gemeente. Van april tot en met september zijn er 6 bijeenkomsten. Zij verdiepen zich in het klimaat en bedenken samen oplossingen. Kennis over het onderwerp is niet nodig, de leden praten mee vanuit hun eigen ervaring als inwoner van Rotterdam.

Alle Rotterdammers mogen meedenken met het burgerberaad. U kunt vandaag tot 9 april via de website mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina aangeven welke Rotterdamse plekken het burgerberaad volgens u moet bezoeken. 

Advies aan gemeenteraad

Het burgerberaad bepaalt zelf welke maatregelen nodig zijn voor het klimaat. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor wateropvang, energiebesparing of meer groen in de stad. Als alles goed gaat, wordt in het najaar hun advies gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft aangegeven dit advies zeer serieus te nemen. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad over de uitvoering van de plannen. De ervaring met burgerberaden in andere steden en landen is dat deze vaak met goede voorstellen komen, die meteen uit te voeren zijn.

10.000 Rotterdammers

Om het burgerberaad uit zoveel mogelijk verschillende Rotterdammers te laten bestaan, is 2 keer geloot. Begin februari werden 10.000 Rotterdammers willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister. Zij kregen een uitnodigingsbrief en konden zich aanmelden.  Uit de aanmeldingen werden mensen geloot. Hierbij is gelet op een goede verdeling naar leeftijd, geslacht, buurt, arbeidsverband en opleidingsniveau. Uiteindelijk doen nu 117 Rotterdammers mee.

In onderstaande video wordt uitgelegd wat een burgerberaad precies is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Lees meer over het burgerberaad op de pagina Burgerberaad Klimaat | Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.