Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Doorstart betaald parkeren

Vanaf april 2024 gaat de gemeente verder met de invoering van betaald parkeren in alle wijken binnen de ring van Rotterdam. De gemeenteraad ging daar op 30 november 2023 mee akkoord.

In welke wijken wordt vanaf april 2024 betaald parkeren ingevoerd? 

De planning voor de invoering van betaald parkeren is:

  • Tweede kwartaal 2024: Pendrecht en Wielewaal
  • Tweede kwartaal 2024: Zuidwijk en Zuiderpark
  • Derde kwartaal 2024: Lombardijen
  • Vierde kwartaal 2024: IJsselmonde Noord (incl. Kreekhuizen en westelijk deel Oud-IJsselmonde)
  • Eerste kwartaal 2025: IJsselmonde Zuid en bedrijventerrein Hordijk

Hoe worden bewoners en ondernemers in deze wijken de komende tijd geïnformeerd?

Bewoners en ondernemers in de wijken waar betaald parkeren wordt ingevoerd, krijgen twee brieven van de gemeente. De eerste brief is de aankondiging dat er betaald parkeren zal worden ingevoerd. De tweede brief is een herinnering en bevat ook extra informatie over de invoering.

Per wanneer kunt u een parkeervergunning aanvragen?

Nadat het college over een invoeringsdatum van het betaald parkeren heeft besloten, ontvangt u een brief. In deze brief staat per wanneer de parkeervergunning aangevraagd kan worden. De bewoners en ondernemers van Pendrecht en Wielewaal ontvangen eind januari 2024 deze brief.

Waarom lag de invoering van betaald parkeren stil sinds mei 2023? 

De invoering van betaald parkeren in Rotterdam binnen de ring is in mei 2023 tijdelijk gestopt. De gemeente kreeg van bewoners, bedrijven, instellingen en de wijkraden veel reacties binnen over de invoering van betaald parkeren. Deze reacties bestonden onder andere uit verzoeken voor meer oplossingen op maat voor bepaalde doelgroepen, zoals mantelzorgers en vrijwilligers bij sportclubs. Daarnaast bereikten ons diverse vragen vanuit onder andere de beroepsgroepen onderwijs en zorg, over de parkeermogelijkheden voor hun personeel. De achterliggende gedachte hierbij was vooral dat het vanwege de invoering van betaald parkeren mogelijk moeilijker zou worden om personeel te behouden en of aan te trekken. 

Maatwerk 

De gemeente wilde bovenstaande verzoeken zorgvuldig onderzoeken, vanwege het maatschappelijk belang voor de stad. Voor het onderzoeken, uitwerken en ontwikkelen van zogenaamde ‘maatwerk parkeerproducten’ was tijd nodig. De gemeente gaat deze maatwerk parkeerproducten vanaf april 2024 aanbieden. Niet alleen in de wijken waar betaald parkeren nog wordt ingevoerd, maar ook in wijken waar al langer sprake is van betaald parkeren.

Meer informatie maatwerk

Zie voor meer informatie over de maatwerk parkeerproducten, en om na te gaan of u voor maatwerk in aanmerking komt Rotterdam.nl/maatwerk-producten.