Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Bleiswijkplein en omgeving

In 2024 start de gemeente met een onderhoudsproject op en rond het Bleiswijkplein, in het zuiden van het Oude Noorden. De riolering en bestrating worden vervangen.

Ook het groen en de bestrating worden opgeknapt. Het Bleiswijkplein wordt opnieuw ingericht om er te spelen en te verblijven. Ook wordt het groen opgeknapt en komt onder het plein een ondergrondse waterberging. 

De werkzaamheden

We vervangen in uw straat niet alleen de riolering, maar we leggen ook een gescheiden rioolstelsel aan. Dit betekent dat er straks twee rioolbuizen in de ondergrond komen. De ene rioolbuis voert dan alleen regenwater af, de andere het afvalwater van de woningen. Bij hevige regenbuien is er zo minder kans op wateroverlast.

Dit systeem werkt ook beter in droge periodes. De buis voor regenwater heeft namelijk gaatjes, zodat regenwater uit de buis langzaam in de ondergrond kan zakken. 

In veel straten is de grond ook wat verzakt, daarom worden de straten opgehoogd. 

Tegelijkertijd vervangt Stedin de gasleidingen en elektriciteitskabels. Evides vervangt de waterleidingen in delen van de wijk. Door samen te werken, en de planningen op elkaar af te stemmen, hoeft de straat minder vaak open. 

Onderhoud

Onderhoud betekent dat we repareren wat kapot is en vervangen wat versleten is. De inrichting van de straten verandert dus niet echt. Maar er zijn wel mogelijkheden voor kleine verbeteringen. Hiervoor wilde de gemeente graag weten wat uw wensen voor de buurt zijn. In totaal kwamen er ongeveer 30 wensen en ideeën binnen. Bedankt voor uw betrokkenheid!

Ontwerp van de straten

Het voorlopig ontwerp van het Bleiswijkplein en de straten er omheen, is klaar. U kunt de ontwerpen. Link opent een externe pagina bekijken in de Rotterdam Aan De Slag!-app, onder het kopje ‘actueel’.

Korte toelichting op het straatontwerp:

  • De indeling van de straten verandert op hoofdlijnen niet. 
  • De meeste bomen kunnen blijven staan. Sommige bomen zijn van slechte kwaliteit of kunnen de ophoging van de straat niet aan en moeten worden gekapt. Als een boom wordt gekapt, dan planten we daarvoor een boom terug.
  • De rijrichtingen in de straten veranderen niet. 
  • We planten extra openbaar groen aan tussen verschillende parkeerplaatsen. Als er ruimte is in de ondergrond (geen kabels en leidingen aanwezig) planten we een boom. Als deze ruimte er niet is dan planten we struiken. Hierdoor verschuift de plek van de parkeerplaatsen en lantaarnpalen soms iets.
  • Er komen ongeveer 50 extra fietsnietjes in het projectgebied te staan. Veel bewoners hebben daar om gevraagd.
  • In het gedeelte van de Bergstraat richting de Noordsingel komen extra parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen in het projectgebied blijft ongeveer gelijk.

Wilt u nu alvast meer weten over wat er gebeurt bij rioolvervanging? Bekijk deze video:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Geveltuinen

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van uw woning die u zelf onderhoudt en inplant. Heeft of wilt u zo’n geveltuin? Geef het aan ons door, dan nemen we dit mee in het ontwerp en maken we tijdens de uitvoering een mooi opgehoogd randje voor u. 

Vragen en antwoorden over afval

Vragen en antwoorden over groen

Vragen en antwoorden over de indeling van de straat

Vragen en antwoorden over fietsparkeren

Vragen en antwoorden over parkeren

Vragen en antwoorden over het Bleiswijkplein

Meer informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen via Bleiswijkplein@deomgevingsverbinder.nl. Link opent een externe pagina.