Klankbordgroep burgemeester
Gepubliceerd op: 26-07-2021
Geprint op: 23-09-2022
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/klankbord-burgemeester/
Ga naar de hoofdinhoud

Dit is de klankbordgroep: acht mensen die burgemeester Aboutaleb de komende twee jaar van constructieve kritiek en ideeën gaan voorzien.

Zij werken in en voor de stad en de samenleving, vanuit heel verschillende functies. Wat ze gemeen hebben is hun verbondenheid met Rotterdam en de mensen die er wonen.

Op de foto van links naar rechts:

  • Mariëtte Lusse. Lector Hogeschool Rotterdam op de thema’s kwetsbare gezinnen, kansengelijkheid en kinderarmoede.
  • Voorzitter Ernest van der Kwast. Presentator, interviewer, schrijver, programmamaker en buddy via Rotterdamse Douwers.
  • Marianne Vorthoren. Oud-directeur SPIOR. Werkt als projectleider bij VNG aan lokaal inclusiebeleid voor mensen met een beperking en is voorzitter van Stichting Veelkleurige Religies Rotterdam (www.veelkleurigereligiesrotterdam.nl/).
  • Marvin Pires. Programmamanager bij stichting De Verre Bergen, verantwoordelijk voor investeringen in maatschappelijke programma’s.
  • Burgemeester Ahmed Aboutaleb
  • Carla Evora Delgado-Swiatkowski. Voormalig directeur Singeldingen, in die rol en als bewoner jarenlang betrokken bij Huize Middelland, werkt voor en met nieuwkomers bij verschillende organisaties.
  • Maurice Specht. Sociaal-ondernemer, filosoof, schrijver, onderzoeker en mede-initiatiefnemer van de Leeszaal West en Buitenplaats Brienenoord.
  • Rajiv Bhagwanbali. Oprichter connectingtheculture, artistiek directeur Rotterdam Street Culture Weekend, regisseur O. Festival (opera, muziek, theater), danser en ondernemer.
  • Roderick Post. CEO Post & Co (maritiem en logistiek), voorzitter Raad van Toezicht Rotterdam Sportsupport.

Kennismaken

De kennismaking vond plaats in Natuurtalent van Talentfabriek010 in Schiebroek, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en werkplek voor mensen die door persoonlijke en/of sociale omstandigheden moeilijk een baan kunnen vinden.
Voorafgaand aan de maaltijd las voorzitter Ernest van der Kwast een welkomsttekst voor:

Beste Klankbordgroepleden,

We zijn hier bijeen, omdat Rotterdam openstaat voor de ideeën van haar bewoners. Ideeën is natuurlijk een ander woord voor inspiratie, reflectie, kritiek. In zijn derde ambtstermijn wil burgemeester Ahmed Aboutaleb graag horen waar meer aandacht voor moet komen, wat er beter kan en wat er anders moet. Ik ken de burgemeester niet persoonlijk, alleen van de televisie en de krant, van scherpe interviews en stevige uitspraken. Als schrijver kun je op zoek gaan naar een moeilijke metafoor, naar een literaire associatie, maar je kunt ook het eerste beeld dat ik je opkomt vastgrijpen. Vaak minder bloemrijk, maar bijna altijd raak. Ik denk aan een rots als ik aan burgemeester Aboutaleb denk. Hard en solide. Bestand tegen gure wind, sterker dan de invloeden. Hij verraste me dan ook een beetje met het verzoek om zitting te nemen in een klankbordgroep. Heeft een rots oren? Kan hij luisteren?

Om maar meteen antwoord te geven: ik denk van wel. 'Alle leden spreken vrijmoedig en luisteren openhartig', luidt een van de regels van de klankbordgroep waarvan de burgemeester ook deel uitmaakt. We zijn allen gelijk; 'niemand heeft het monopolie op de waarheid, alle leden zijn bereid om iets over zichzelf te leren.'

Wie een klankbordgroep in het leven roept, wil geluiden horen. Alles soorten schakeringen en tonen - óók tegengeluiden. Zijn wij er om te schreeuwen? Nee, dat doen genoeg andere mensen al. Ik denk dat we er zijn om te zingen. Als een koor. Veelstemmig, soms pianissimo, dan weer forte. En ik wil de burgemeester vragen om zijn koor mee op tour te nemen. Naar de uitdagendste plekken van de stad. Daar waar wel wat meer muziek mag klinken. Het liefst wil ik als eerst naar Carnisse, een wijk die de burgemeester wekelijks bezoekt, en waar de problemen groot zijn: huisjesmelkers die de prijzen opdrijven, overbewoning, overlast. Recent zei de burgemeester in de krant. 'Ik heb nog geen concreet plan. Dat moet er eind dit jaar wel zijn.'

Er zullen mensen zijn die hun wenkbrauwen hebben gefronst, maar als voorzitter van deze klankbordgroep dacht ik: een burgemeester zonder plan is als een rots met oren.

Ik ben heel benieuwd welke plekken in de stad u wilt bezoeken met de burgemeester, maar ik ben even benieuwd naar de plekken die de burgemeester met ons wil bezoeken. Ik wil voorstellen om ieder kwartaal bijeen te komen, op locatie, om te praten, te reflecteren en te inspireren. Laten we zingen!

Juist op straat- en buurtniveau stappen zetten

Burgemeester Aboutaleb lichtte zijn motivatie toe om een Klankbordgroep in het leven te roepen: 'In mijn functie kijk ik vaak in vogelvluchtperspectief naar de stad en regio, naar de grote uitdagingen waar we voor staan. Maar juist op straat- en buurtniveau kunnen we stappen zetten die een groot verschil maken voor de mensen die er wonen. Ik nodig Carla, Ernest, Marianne, Mariëtte, Marvin, Maurice, Rajiv en Roderick uit om mij te verrassen met mooie ideeën.'

'Verras mij met mooie ideeën.'

Ahmed Aboutaleb - burgemeester

Meer informatie

De Klankbordgroep is te bereiken via e-mailadres klankbord@rotterdam.nl.