Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Zwart Janstraat

De Zwart Janstraat vormt samen met de Noordmolenstraat de Noorderboulevard, het kloppend hart van het Oude Noorden. In deze winkelstraat bevinden zich maar liefst 181 winkels; van grote landelijke ketens tot kleinschalige speciaalzaken. Naast buurtbewoners komen hier ook mensen uit andere delen van de stad (en regio) winkelen. Het is een drukke, levendige winkelstraat.

De Zwart Janstraat is een straat met veel verkeer. Er wordt regelmatig te hard gereden. Bovendien wordt er vaak dubbel geparkeerd. Dat zorgt voor onveilige en onoverzichtelijke situaties. Net als tijdens het laden en lossen van het vele vrachtverkeer. In de afgelopen jaren zijn er te veel ongelukken gebeurd, waaronder een paar ernstige. We willen de straat veiliger maken en de leefbaarheid in de straat verbeteren. Zo wordt het fijner om hier te wonen, winkelen, fietsen en lopen.

Pilot eenrichtingsverkeer

De gemeente heeft door middel van een pilot getest of éénrichtingsverkeer in de Zwart Janstraat de straat veiliger maakt. De pilot startte op 14 februari en duurde officieel tot 13 juni 2022.

Monitoring en verzamelen van data

Gedurende deze periode monitorden we de straat en verzamelden we data: hoeveel verkeer reed er door de Zwart Janstraat en omliggende straten en hoe hard ging dit verkeer? Bewoners en ondernemers uit de Zwart Janstraat en omgeving hebben een bijdrage geleverd aan de monitoring. Bovendien vroegen we de gebruikers van de straat hoe zij de verkeersveiligheid ervaren. Alle gegevens zijn verzameld en geanalyseerd. Op basis hiervan is een evaluatie opgesteld en voorgelegd aan de wethouder.

Evaluatie pilot

Het éénrichtingsverkeer heeft een groot deel van de doelstellingen behaald: de Zwart Janstraat is rustiger, er is minder doorgaand verkeer en is een veiligere plek voor fietsers en voetgangers. Het éénrichtingsverkeer heeft wel geleid tot overlast in de omgeving. In sommige straten zoals de Gerard Scholtenstraat was de verkeersintensiteit toegenomen en dat zorgde voor veel overlast.

Handhaving eenrichtingsverkeer

Vanwege de verbetering van verkeersveiligheid en leefbaarheid in de Zwart Janstraat heeft het gemeentebestuur besloten om het éénrichtingsverkeer in de Zwart Janstraat te handhaven. Daarmee is het project pilot eenrichtingsverkeer officieel afgesloten.

Gerard Scholtenstraat

Ter hoogte van het Brancoplein is een tijdelijke oplossing ingevoerd om de overlast te verminderen. De Gerard Scholtenstraat is daar door middel van een paaltje afgesloten voor het verkeer dat uit de Jacob Catsstraat komt. Er zijn verkeersborden opgehangen om het verkeer de wijk uit te leiden. De gemeente gaat hier tijdje verkeerstellingen uitvoeren om te kijken wat voor gevolgen deze ‘knip’ heeft. Als de resultaten positief zijn wordt de tijdelijke oplossing vervangen door een permanente. Uiteraard wordt de buurt daarover geïnformeerd.

Kruispunt Noordmolenstraat - Jacob Catsstraat

Er rijden vanuit de Noordmolenstraat nog te veel auto’s de Zwart Janstraat in, spookrijders dus. De gemeente heeft onderzocht op welke manieren dit voorkomen kan worden. En heeft deze opties besproken met de verkeerspolitie. Zij hebben geadviseerd om voorlopig alleen de extra fietsstrook op het wegdek aan te brengen. Auto’s gaan hierdoor meer in het midden van de straat rijden. Dit belemmert verkeer uit de Noordmolenstraat om de Zwart Janstraat in te rijden.

Digitale nieuwsbrief

Tijdens de pilot eenrichtingsverkeer stuurde het projectteam elke maand een digitale nieuwsbrief. Link opent een externe pagina.
Let op! Er worden geen nieuwsbrieven meer verstuurd. Dus u kunt zich hier niet meer voor aanmelden.