Ga naar de hoofdinhoud

20 februari 2024

Video

Leestijd: 1 min

Zaten er miljoenen in de verborgen kluis van Hotel Pincoffs?

In 2007 werd in Hotel Pincoffs, onder grote mediabelangstelling, een verborgen kluis gekraakt. Hierin lag 6 miljoen gulden. Het fortuin van de Rotterdamse zakenman Lodewijk Pincoffs. Maar ... klopt dat wel?

Lodewijk Pincoffs was een geliefd zakenman en raadslid in Rotterdam, die in 1872 de Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV) oprichtte. Hiermee speelde hij een belangrijk rol in de ontwikkeling van de Rotterdamse haven en de zogenoemde 'Sprong naar Zuid'.

Miljoenenfraude

Maar in 1879 ging het mis. Pincoffs had jarenlang stiekem miljoenen guldens weggesluisd van de RHV naar zijn eigen bedrijf. Toen dit werd ontdekt vluchtte hij met zijn gezin naar Amerika. Veel Rotterdamse bedrijven en personen die in hem hadden geïnvesteerd, waren al hun geld kwijt. Van ongeveer 6 miljoen gulden is nooit achterhaald wat er mee is gebeurd en waar het is gebleven.

Zat het al die tijd in de kluis van Hotel Pincoffs? Of zat er iets anders in die kluis? Stadsgids en historicus Ferrie Weeda duikt in het stadsarchief om dit mysterie te ontrafelen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien