Skola
Gepubliceerd op: 24-11-2021
Geprint op: 27-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/skola/
Ga naar de hoofdinhoud

Op de Zwederstraat 16 te Rotterdam wordt een pand uit 1912 getransformeerd tot 10 duurzame woningen. De voormalige school in Bloemhof, verborgen in een binnentuin, is een mooi voorbeeld van wat we kunnen doen met een leegstaand pand.

De avontuurlijke, jonge bewoners maken de volgende stap in hun wooncarrière door bewust te kiezen voor Skola. De grootte van de woningen varieert van 71 tot 118 m2. Het worden 2- tot 5-kamerwoningen. Goed geïsoleerd en volledig elektrisch voldoen ze aan de nieuwste eisen van deze tijd.

Nieuws

Transformatie oude school Zwederstraat

Op 24 november is het startschot gegeven voor het project Skola. Het is de transformatie van een oud schoolgebouw in de Zwederstraat naar tien duurzame woningen.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) vindt het project een verrijking voor de wijk: 'De transformatie van de voormalige school in de Bloemhofbuurt, verborgen in een binnentuin, is een mooi voorbeeld van de ambities van het college. Meer betaalbare woningen in het middensegment voor starters en gezinnen. Dit project biedt aan tien jonge koppels een mooie plek op Zuid.' Na de starthandeling hebben de kandidaat-kopers, belanghebbenden en projectpartners de handen uit de mouwen gestoken om de gemeenschappelijke tuin winterklaar te maken.

Karakteristieke woningen

Huidige vervallen trappenhuis van bovenaf, met geel en oranje tegels.

De avontuurlijke, jonge bewoners maken de volgende stap in hun wooncarrière door bewust te kiezen voor Skola. Kandidaat-koper Merel Venema: 'Ik vind het geweldig om in een oud karakteristiek gebouw te gaan wonen dat helemaal voldoet aan toekomstige wooneisen. We hebben zin om samen met onze buren er een mooie plek van te gaan maken.'

Binnen het bouwprogramma worden tien woningen gerealiseerd. De grootte varieert van 71 tot 118 vierkante meter. Van twee tot vijf kamer woningen. Goed geïsoleerd en volledig elektrisch voldoen ze aan de nieuwste eisen van deze tijd. De prijzen variëren van € 285.000 tot € 399.500 (vrij op naam).

Ontwikkelaar met duurzame visie

Artist impressie van een van toekomstige huiskamer in Skola.

Betrokken architect Geert Aarssen zegt: 'Deze investering aan de voorkant is wat hoger, maar het maandelijkse energieverbruik blijft hierdoor laag hetgeen beter is voor de portemonnee en het milieu.'

Bij projectontwikkelaar Bout & Bint staat kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo nemen zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tijdens de nieuwe bouwprojecten. Zo wordt Skola duurzaam en toekomstbestendig gemaakt door:

  • maximale isolatie
  • bufferen en hergebruiken van regenwater
  • eigen zonnepanelen waarmee 1,2 kilowatt per woning wordt opgewekt
  • een gemeenschappelijke groene tuin
  • verwarming zonder gas, maar met een ventilatiewarmtepomp.

Woningen voor jonge kopers

Het programma bestaat uit 10 koopwoningen in het middensegment.

Planning

Op 23 november 2021 is het pand verkocht. De projectontwikkelaar heeft de sleutel overhandigd gekregen. Op 24 november werd het startschot gegeven voor de (ver)bouw van de leegstaande school. Hierbij was wethouder Kurvers digitaal aanwezig, om samen met de bewoners en ontwikkelaar het begin van een nieuw duurzaam project te vieren.

Na het feestelijke startschot worden de interne werkzaamheden uitgevoerd. Deze duren tot het einde van het jaar. Vanaf 2022 wordt er invulling gegeven aan de duurzame woningen. De verwachting dat de nieuwe bewoners vanaf half november van hun huis een thuis kunnen maken.

Meer informatie

Met vragen voor Bout & Bint kunt u contact opnemen met Dennis Cleef, telefoon 06 - 51 76 52 03.