Ga naar de hoofdinhoud

27 maart 2024

Video

Leestijd: 3 min

Werkstation op Zuid geeft hulp bij stap naar werk

Op Zuid is een Werkstation geopend. Mensen die in Feijenoord wonen en een uitkering aanvragen komen hier terecht. Ze krijgen er een steuntje in de rug bij de stap naar werk. Ook zit hier kringloopwinkel RataPlan. Die biedt plek aan mensen om werkervaring of werkritme op te doen. (met video onder aan het artikel)

Het Werkstation vult de gigantische hal vlak bij de Kuip, waar de Gamma ooit was gevestigd. In deze ruimte heeft de gemeente alles wat met werk te maken heeft onder één dak gebracht.

Begeleid werken

Machteld Schagen, directeur van het gemeentelijk sociaal ontwikkelbedrijf Rotterdam Inclusief, is trots dat het met haar collega’s is gelukt om het Werkstation op Zuid van de grond te krijgen. In Zevenkamp en Schiebroek zijn al grote locaties waar mensen terecht kunnen die behoefte hebben aan begeleid werken. Maar in Rotterdam-Zuid was die er nog niet.

‘En dat was gek, want er komen bij ons in Rotterdam-Noord veel mensen van Zuid. Dus waarom zou je niet hier ook een grotere werklocatie hebben?’ zegt Schagen. ‘Toen we die ruimte kregen, zagen we een kans om de werkervaringsplek RataPlan te combineren met hulp aan Rotterdammers om van uitkering naar werk te gaan.’

Werkervaring en werkritme

Die hulp kan bijvoorbeeld gaan om scholing of een sollicitatietraining. Het kan ook zijn dat iemand eerst hulp nodig heeft om zijn schulden op orde te krijgen, of dat er begeleiding nodig is om weer een werkritme te krijgen. Rataplan biedt daarvoor veel mogelijkheden. Daar werken mensen via Rotterdam Inclusief. ‘Het is een werkvorm die uitstekend past bij mensen die weer in dat werkritme moeten komen of werkervaring moeten opdoen om weer aan de slag te kunnen’, aldus Schagen.

Lokale werkgevers

Dat is niet het enige nieuwe aan dit werkstation. De mensen van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente ontvangen hier de mensen om ze te begeleiden naar werk. Daarom doen ook lokale werkgevers mee in het werkstation. Zij laten zien welke banen er zijn en gaan als het kan direct in gesprek met werkzoekenden. Dat doen ze in het Werkstation op de werkvloer.

Voorlopig kunnen mensen alleen op uitnodiging langskomen in het Werkstation, vertelt Schagen. ‘We beginnen met mensen die in Feijenoord wonen en een uitkering aanvragen. Dat zijn er naar verwachting zo’n 800 per jaar. Die helpen wij op allerlei manieren. Als ze schulden of andere problemen hebben kunnen ze daar ter plekke over in gesprek met de maatschappelijke diensten. Ook als iemand bijvoorbeeld nog scholing nodig heeft, proberen we daarbij te helpen. ’ Uiteindelijk moet die hulp leiden tot een vaste baan.

Huiskamersfeer

Om mensen op een warme manier te ontvangen is er een huiskamersfeer gecreëerd. De gesprekken met de werkzoekenden vinden plaats aan de eetkamertafel of de salontafel. Een balie waar mensen een nummertje moeten trekken, wilde Schagen juist niet. ‘Natuurlijk zullen er vast nog allerlei problemen komen, maar laat dit een goede start zijn. Uiteindelijk willen we dat mensen met iets moois onder hun arm weer naar buiten gaan. Dat kan een baan zijn, maar ook een leerwerktraject of de oplossing van een probleem waardoor iemand kan gaan werken.’

Grote loods met op de achtergrond de Brienenoordbrug
Het nieuwe Werkstation op Zuid zit in het voormalige Gammapand vlak bij de Kuip. Foto: Arnoud Verhey
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien