Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

URBCON

Gemeente Rotterdam neemt deel aan URBCON, een project van het Europese Interreg-programma North-West Europe.

De doelstellingen van URBCON passen perfect bij het streven van Rotterdam om in 2050 klimaatneutraal te zijn. URBCON richt zich op het gebruik van beton in de bouw met het doel om CO2-uitstoot te minimaliseren en het hergebruik van reststoffen te stimuleren.

Voetgangersbrug

In het project worden rest- en bijproducten beoordeeld op de vraag of die te gebruiken zijn om beton te maken, waardoor de CO2-uitstoot vermindert en het gebruik van reststoffen toeneemt. De kennis en kunde die wordt opgedaan in dit project is belangrijk voor Rotterdam om klimaatneutraal te worden.

Rotterdam gaat het beton toepassen in een voetgangersbrug. Het Ingenieursbureau van gemeente Rotterdam gaat eind dit jaar, in opdracht van Stadsbeheer, een houten voetgangersbrug aan de Botreep in Hoogvliet vervangen dat speciaal met dit Urbcon beton wordt gemaakt.

Europese subsidie

URBCON wordt geleid door stad Gent. Het project loopt van 2019 tot 2023 en heeft een totaalbudget van 5,15 miljoen euro. Hiervan wordt 60 procent van de uitgaven gesubsidieerd door Europa, dit is 3,09 miljoen euro. De gemeente Rotterdam draagt 650.000 euro bij. Rotterdam krijgt voor dit project 250.000 euro subsidie van de Europese Unie.

Europese samenwerking

Gemeente Rotterdam werkt in dit project nauw samen met de volgende partners.